28 Ocak 2021 18:35

Sur'da halktan 50 bin TL'ye alınan binaların yerine yapılan "villalar" satışa sunuldu

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun yıkım sonrası "Toledo gibi olacak" dediği Sur'da, mülk sahiplerine 50- 100 bin TL ödeme yapılıp inşa edilen evler, 740 bin TL gibi fiyatlarla satışa çıkarıldı.

Ekran görüntüsü, sahibinden.com'dan alınmıştır

Paylaş

Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği 2015'teki çatışmalarda ciddi hasar gören Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, acele kamulaştırma kararıyla 50- 100 bin TL gibi bedellerle mülk sahiplerinin ellerinden alınan binaların yerine inşa edilen betonarme yapılar, 740 bin TL gibi fiyatlarla satışa çıkarıldı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesi, 2015'te bir yıla yakın süren askeri operasyonlar ve çatışmalarda ciddi hasar gördü. Mahalleler boşaltıldı, zorunlu göç yaşandı… Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun tepki çeken "Sur'u öyle inşa edeceğiz ki aynen Toledo gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir yer haline gelecek” sözleriyle duyurduğu kentsel dönüşüm, ciddi mağduriyetlere yol açtı.

Çatışmaların ardından 21 Mart 2016’da Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan sınırları içerisinde bulunduğu öne sürülen 368 adadaki 6 bin 300 parsel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma kapsamına alındı.

Çatışmalardan etkilenmeyen ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin tarafından 2012’de çıkartılan Koruma Amaçlı İmar Planına dahil olan Ali Paşa Mahallesi de 21 Mart 2016’da Bakanlar Kurulu kararıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının revize edilen kentsel dönüşüm planına dahil edildi.

Mahallede yaşayan hak sahipleri, evlerinin yıktırılmasına itiraz etti. Yargı yoluna başvursalar da karar beklenmeden yıkım başlatıldı. Hak sahipleri evlerinden zorla çıkartılarak yoğun güvenlik önlemleri altında binalar yerle bir edildi.

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında 5 yıllık süre zarfında Sur genelinde 334'ü tescilli olmak üzere 3569 yapı yıkıldı.

Yıkılan yapıların yerine inşa edilen betonarme evler, emlak sitesi sahibinden.com'da 600 ila 1 milyon TL arasında değişen fiyatlarla satışa çıkarıldı.

Mülk sahiplerine 50-100 bin TL gibi ödemeler yapıldıktan sonra inşa edilen evlerin "villa" adı altında satılması dikkat çekti.

İlan sayfalarında, “tarih ve lüks iç içe", “Diyarbakır'ın yeni yüzü" gibi ifadelerle evlerin fotoğraflarına da yer verildi.

Geleneksel Sur mimari dokusuna aykırı şekilde inşa edildiği gerekçesiyle tepkilere neden olan yapılar, kentteki sivil toplum örgütleri tarafından “cezaevine” benzetilmişti.

MEzopotamya Ajansının aktardığına göre Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, “Bu insanlar oraya hayatlarını, anılarını, sevdiklerini, gecesini, gündüzünü bıraktı. Kırık dökük evleri 30 bin TL olabilir ama orada kurdukları hayatları paha biçilmezdi" diyerek yaşananlara tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir'de işçileri taşıyan minibüs kaza yaptı: 3 kişi öldü, 9 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Evrensel'e verilen cezalara karşı okurlarımızın dayanışma ilanları -29 Ocak 2021

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa