29 Ocak 2021 10:05
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ocak 2021 17:28

SES, herkese ücretsiz, etkili ve güvenli aşı temin edilmesini talep etti

SES üyesi sağlık emekçilerinin "maskeler konuşuyor" eylemlerinde herkese yetecek kadar ücretsiz, etkili ve güvenli aşı talep edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık emekçileri çeşitli illerde düzenledikleri "maskeler konuşuyor" eylemleri ile bir kez daha taleplerini dile getirdi. Eylemlerde öncelikli gündem aşı oldu. Sağlık emekçileri herkese yetecek kadar ücretsiz, etkili ve güvenli aşı talebini vurguladı.

İstanbul’da Bakırköy Sadi Konuk Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen açıklamaya İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Osman Öztürk de destek verdi. Basın açıklamasını okuyan SES Bakırköy Şubesi Eş Başkanı Nezahat Altınsoy, pandemi sürecinin öncelikli olmayanların aşılanması gibi yeni skandallarla devam ettiğine dikkat çekti.

"AŞI İÇİN HASTANELER DESTEKLENMELİ"

Sağlık çalışanlarının aşılanmasında vakit kaybedildiğini söyleyen Altınsoy, diğer vatandaşlara ne zaman sıra geleceğinin ise meçhul olduğunu ifade etti. Altınsoy, aşılama ile kısıtlamaların kaldırılabileceği yönündeki sinyallere ilişkin ise şunları söyledi: “Yeterli toplumsal bağışıklık sağlanmadan açılmanın yapılmamalı. Okullar açılmadan önce tüm eğitim emekçilerinin aşılanmalıdır. İnsan sağlığı iktidarların birinci önceliği olmak zorundadır.”

ASM’LER SALGINA HAZIRLIKLI DEĞİL

Basın toplantısı düzenleyen SES Adana Şubesi ise aile sağlığı merkezlerinin (ASM) durumuna değindi. Basın açıklamasını okuyan SES Adana Şube Eş Başkanı Dr. Mürşir Enis Akyüz, “Aşının ASM’lere nasıl getirileceği muamma. İdare ‘Aşıyı günlük randevu kadar gelip alacaksınız. Her gün yüzlerce sağlık emekçisi aşı biriminin önünde kuyruğa mı girecek?​” diye sordu. Sosyal hizmet emekçilerinin aşılanmadığına da dikkat çeken Akyüz, “Evlere bilfiil giden, sahadaki emekçilerden önce ismi alındı, sonra ‘siz aşılanmayacaksınız’ denildi, bu durumu kabul etmiyoruz” dedi.

    SES MANİSA: SEFALET ÜCRETİNE MAHKUM EDİLDİK

    SES Manisa Şubesi de Manisa Şehir Hastanesi önünde açıklama düzenledi. Açıklamaya Eğitim Sen, BES, EMEP, CHP, DİSK/Gıda-İş ve CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da destek verdi. Açıklamayı okuyan SES Manisa Şube Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel üç haftadır hem sosyal medya paylaşımlarıyla hem de hastane önlerindeki eylem ve etkinlikleriyle kamuoyunun ve yönetenlerin dikkatini çekmeye çalıştıklarını söyledi. Demirel, "Siyasi iktidar ve hiçbir şekilde sağlık emekçisini görmeyen, anlamayan Sağlık Bakanlığı; yıllardır ekonomik ve özlük haklarımızı duymadı. Haklarımızı vermedikleri gibi her geçen gün yenilenen düzenlemelerle özlük haklarımızı daha da geriye götürdü. Bizi açlık sınırının biraz üzerinde sefalet ücretine mahkum etti" dedi.

    “HİZMET VERİRKEN, KARŞILIĞI SÜRGÜN OLDU”

    Manisa Şehir Hastanesi'nde çalışan, SES Yönetim Kurulu Üyesi olan bir eczacı arkadaşlarının da Soma'ya sürgün edildiğini belirten Demirel, "Pandemi boyunca gece gündüz çalışan, sendika yöneticilerinin sendikal çalışmalar için 4688 sayılı sendikalar kanunu gereğince alması gereken hafta 1 günlük iznini bile kullanmadan hizmet verirken, karşılığı sürgün oldu. Yönetemeyenler eksikliklerini yine sağlık emekçilerini cezalandırılarak kapatılıyor" diye konuştu. 

    CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da pandemi döneminde sürecin iyi yönetilmediğini belirterek, "Bu durumda bile bir şeyler başarıldıysa bu sağlık emekçilerinin başarısıdır. Bakanlık süreci yönetmek yerine, algıyı yönetmeyi tercih etti. Bu süreçte birçok yalan söylendi fakat tek bir gerçek vardı, sağlık emekçilerinin hakkı ödenmez dediler ve gerçekten ödenmiyor şu anda. Mücadeleniz ve talepleriniz haklıdır" diye konuştu. 

    MESLEK ÖRGÜTLERİYLE ORTAK HAREKET EDİLSİN

    “Maskeler konuşuyor” eylemlerinde sağlık emekçilerinin dile getirdiği bazı temel talepler ise şu şekilde sıralandı:

    • Herkese yetecek kadar ücretsiz, etkili ve güvenli aşı temini bir an önce sağlanmalıdır. Aşıya ilişkin tüm süreçlerde emek ve meslek örgütleri ile ortak hareket edilmelidir.
    • Yoksullardan, emekçilerden, ücretlilerden alınan direk ve dolaylı vergi payları azaltılmalı, sermaye sahiplerinin vergi sorumluluğu arttırılmalıdır.
    • Sağlık hizmetleri harcamalarında merkezi bütçenin payı arttırılmalıdır.
    • Katkı-katılım, ilave ücret gibi hiçbir ad altında halktan sağlık hizmetleri için ücret alınmamalıdır. Sağlık hizmetleri herkes için (göçmenler dahil) ücretsiz olmalıdır.
    • Özel sağlık kurumlarına aktarılan her türlü pay kaldırılmalıdır.
    • Koruyucu sağlık hizmetlerinin yeniden ele alınması ve güçlendirilmesi gerekmektedir. (HABER MERKEZİ)
    ÖNCEKİ HABER

    Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri engellemelere daha kitlesel yanıt verdi

    SONRAKİ HABER

    Üçüncü bilirkişi raporu da Saros'taki liman projesinin uygun olmadığını ortaya koydu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa