29 Ocak 2021 23:27

Zeytin üreticisi üretimden koptu, zeytinyağı maliyeti yüzde 280 arttı

Zeytinde artan maliyetler zeytin üretimini düşürürken, zeytinyağı fiyatlarını da olumsuz etkiledi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Ege’nin en önemli tarım ürünlerinden zeytini üreten üreticisinin yüzü gülmüyor. Küresel iklim krizinin etkisiyle hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, geç gelen yağmurlar ve hükümetin uyguladığı tarım politikaları zeytin üretimini vurdu. Zeytinde artan maliyetler zeytin üretimini düşürürken, zeytinyağı fiyatlarını da olumsuz etkiledi.

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Kadıovacık köyünde geçimini uzun yıllardır çiftçilikten sağlayan Ümit Özdemir, “Maliyetler arttı. Bu yükün altından kalkmamız imkansız hale geldi” dedi.

ÜRETİCİDE FİYAT 1 YILDA YÜZDE 33 ARTTI

Zeytin Üreticisi Ümit Özdemir, 2019 ve 2020 yılı zeytin üretimini karşılaştırmalı olarak anlattı. Özdemir, geçen yıl 10 dönüm zeytinlikten 1000 kilogram yağ çıkardıklarını borsada da kilosunun 12 TL’den işlem gördüğünü söyledi. Özdemir, bu yıl bekledikleri zeytin hasadını alamadıklarını aynı zeytinlikten ancak 150 kg yağ aldıklarını, borsada da 16 TL’den işlem gördüğünü ifade etti. Buna göre üreticide fiyat bir yılda yüzde 33 artmış oldu.

ZEYTİNYAĞI MALİYETİ YÜZDE 280 ARTTI

Özdemir, 2019 yılındaki maliyetlerle 2020 maliyetini kıyasladı. Geçen yıl 1 kg zeytinyağının maliyeti 9.50 TL iken, bu yıl zeytinyağının maliyeti 36 TL’ye yükseldi. Özdemir, “Yeni mahsul zeytinin iki yıllık değerlendirildiğimizde ortalama maliyeti 22.75 TL’ye ulaştı. Bu yükün altından kalkmamız imkansız hale geldi” dedi.

ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR, ÜRETİMDEN KOPUYOR

Köylerinde daha önce tütüncülük ve anason üreticiliği yaptıklarını, üretimin durdurulmasından sonra tamamen zeytinciliğe döndüklerini belirten Özdemir, “Zeytincilik yetmiyor. Tüketici pahalılıktan, üretici çiftçi olarak maliyetten şikayetçiyiz. Borsada toptan sattığımız zaman zarar ediyoruz. O yüzden perakende satmaya çalışıyoruz” dedi. Yaşadıkları sorunlara çözüm olmak için tarımsal kalkınma kooperatifi kurduklarını söyleyen Özdemir, “Kooperatifimizi yeni kurduk. İşin daha başındayız. Ürünümüzü değerinde satmak, zarar etmek istemiyoruz” diye konuştu.

Reklam