29 Ocak 2021 16:06

"Geçen yılı 6,6 milyar avro kâr ile kapatan Mercedes ağlamaya devam ediyor"

Mercedes’in 2020 yılında elde ettiği kârın tüm işçi haklarına yaptığı saldırıların sonucu olduğu ve kârını daha da artırmak için işçi haklarını gasbetmeye devam edeceği ortada.

Mercedes-Benz logo

Paylaş

Sindelfingen Mercedes İşçisi

Yaklaşık bir yıldır tüm işçi ve emekçiler pandemi ile yatıp pandemi ile kalkıyor. Almanya'daki tüm firmalarda üretim pandemiye rağmen devam ediyor. Otomobil sektöründe en büyük tekellerinden biri olan Daimler AG (Mercedes) geçen yılın kâr ile kapatıldığını açıkladı.

Mercedes özellikle geçen yılın belli bölümlerinde (kısa çalışma döneminde) satışların düştüğünü, zarar edildiğini açıklamıştı. Ama 2020 yılının geneline bakıldığında hem Mercedes yönetimini ve hem de beklentiler konusunda analiz yapan kişileri yanıltan bir kâr açıklaması yapıldı. Mercedes 2020 yılında yaklaşık olarak 6,6 milyar avro kâr edildiğinin açıklandığı ve daha geniş açıklamanın bu yıl ile birlikte 17 Şubat tarihinde yapılacağını duyurdu. 

Özellikle B sınıfı araçların üretildiği Rastatt ve C sınıfı araçların üretildiği Bremen'de materyal yetersizliği gerekçe gösterilerek kısa çalışmaya iki hafta gidileceğinin açıklandığı bugünlerde, buralarda olan materyallerin, olduğu gibi Sindelfingen'e aktarıldığı bilinen bir gerçektir. Çünkü burada üretilen yeni S sınıfı araçların piyasa getirisi firma için daha fazla. Onun için bu bölümde bu yıl için tüm cumartesilerde çalışılacağı gibi, gönüllük temelinde akşam vardiyalarında en az 1 saat olmak üzere mesailer planlandı. Ayrıca E sınıfı araçların üretildiği bölümde kısa çalışmayı hayata geçirmek için görüşmeler devam ediyor.

Bilindiği gibi Mercedes firmasında çıkışları önleyebilmek için işyeri İşçi Temsilciliği ile geçtiğimiz yıl anlaşmalar yapılmış ve buna göre kimi bölümlerde çalışanların çalışma saatleri düşürülerek en az yüzde 5'e kadar ücretleri azaltılmış, kârdan işçilere pay verilmemesi vb. türden kısıtlamalara gidilmişti.

Ayrıca içinde bulunduğumuz dönem metal branşında çalışan işçiler için TİS dönemi. Mercedes'te personelden sorumlu olan şef, şu anda Güney Almanya İşverenlerinin başkanlığını yapıyor. Ayrıca bu şahıs futbol takımı VfB Stuttgart’ta da yönetim kurulu üyesi. “Her zaman sendika bizim karşımıza talepler ile oturuyor” diyen bu şahıs, “biz de şu taleplerin yerine getirilmesini sendikadan bekliyoruz” diye bilecek kadar cesaretli birisi. Buna göre, akşam mesailerinde ödenen ekstra ödemelerin düşürülmesi, izin ve noel ödemelerinin düşürülmesi, sıfır ücret artışı, ödenen kimi iş aralarının kaldırılması, erken emeklilik anlaşmasının kısıtlanması vb gibi. Bu talepler ile masaya oturan işverenlerin başkanı Porth, tüm metal işçilerine savaş ilanı yaptıklarını bu şekilde kanıtlamaya çalışıyor.

Mercedes’in 2020 yılında elde ettiği kârın tüm işçi haklarına yaptığı saldırıların sonucu olduğu ve kârını daha da artırmak için işçi haklarını gasbetmeye devam edeceği ortada. İşçi ve emekçiler gasbedilen haklarını korumak için birleşik mücadeleye hazırlıklı olmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da kiralardaki dengesiz artışa yurttaş tepkili: Bu duruma el atılmalı

SONRAKİ HABER

Van TV davasında bir kişiye 1 yıl 6 ay hapis cezası ve 4 kişiye beraat verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa