30 Ocak 2021 10:08

 IPI: ABD’li gazetecilere yönelik artan şiddetten endişe duyuyoruz

Uluslararası Basın Enstitüsü, ABD'li gazetecilere yönelik tehditlere karşı neler yapılabileceğini tartıştı, mücadele etmek için bir iş birliği ve eylem platformu oluşturmaya karar verdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD’li gazetecilere yönelik artan şiddetten endişe duyan Uluslararası Basın Enstitüsü Kuzey Amerika Komitesi 27 Ocak’ta bir toplantı düzenledi. Toplantıda gazetecilere yönelik tehditlerin nasıl göründüğü ve neler yapılabileceği tartışılırken, tehditlere karşı mücadele etmek için bir iş birliği ve eylem platformu oluşturmaya karar verildi.

Washington’da 6 Ocak’ta yaşanan olaylardan sonra ABD’deki gazetecilere yönelik komplo teorisyenlerinin tehditleri devam etti. Bazı silahlı protestocular tarafından ABD Kongre binasının bir kapısında yazılan “Medyayı öldür” sözleri gazeteciler için sert ve korkutucu bir uyarı olarak görülürken, IPI o gün meclis dışında gazetecilere karşı kaba davranıldığını ve sözlü tacize uğradığını aktardı. IPI, gazetecilerin ekipmanlarının tahrip edildiğini ancak bu tür davranışların 6 Ocak’la sınırlı kalmadığını belirterek “Amerika Birleşik Devletleri’nde geçen yıl gazetecileri sanki muhalefet ve düşmanmışız gibi şeytanlaştırma ve suçlama eğilimi görüldü” dedi. 

"6 OCAK DÖNÜM NOKTASI"

IPI gazetecilerin güvenliğiyle ilgili bir de paket açıkladı. 

IPI 6 Ocak’ta, hem gazetecilere hem de medya çalışanlarına ve medya kuruluşlarına yönelik 10 yılı aşkın süredir artan saldırıların (hem fiziksel, hem de dijital) kritik bir zirveye ulaştığı bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi ve “Bu saldırılar tüm eyalet ve bölgelerde gerçekleşiyor ve birden fazla aktörü içeriyor. Hem çalışan hem de serbest çalışan ABD medya çalışanları için güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için medyanın koordineli eylemini talep ediyorlar” dedi. Gazetecilerin düzenli olarak nefret saldırılarıyla hedef alındığını belirten IPI “Haber medyası kuruluşlarının güvenli bir medya ekosistemi oluşturmak için iş birliğini artırması gerekir; buna, aksi takdirde kaynakları olmayan orta ve küçük ölçekli kanalları destekleyen daha büyük kuruluşlar dahildir. Haber kuruluşlarındaki gazeteciler, potansiyel olarak şiddet içeren protestoların sahasında güvenlik için iş birliği yapmalı ve birbirlerini desteklemelidir" dedi.

"KOLLUK KUVVETLERİYLE BİRLİKTE ÇALIŞILMALI"

IPI açıklamasında şöyle devam etti: “Mümkün olan her yerde, medya tüm tehditleri bildirmek ve olası tehditleri belirlemeye yardımcı olmak için kolluk kuvvetleriyle (özellikle FBI gibi yerel kolluk kuvvetleri) birlikte çalışmalıdır. Bunun karmaşık bir gerçeklik olduğunun ve bu yıl işyerinde gazetecilerin polis tarafından taciz edilmesinin ardından, kolluk kuvvetleri arasında gazeteciliğe saygıyı yeniden inşa etmek için yapılacak çok iş olduğunu biliyoruz. Haber medyası, gazeteciler için tehlikeli olan materyalleri belirlemek ve kaldırmak için sosyal medya platformlarıyla da çalışmalıdır.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Naci Görür'den Kandilli'nin İstanbul uyarısı hakkında açıklama: Önemsenmeli

SONRAKİ HABER

Tecavüze uğrayan ve intihara teşebbüs eden kadın ve avukatı ölüm tehdidi alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa