01 Şubat 2021 06:28

Hukukçular: Boğaziçili öğrencilerin tutuklanması için suç vasfı değiştirildi

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin tutuklanmasına tepki gösteren hukukçular, tutuklamayı yapabilmek için suç vasfının değiştirildiğini söyleyerek hukuksuzluğa işaret etti.

Fotoğraf: Mürsel Ç.

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, "dini hassasiyetler" gerekçe gösterilerek gözaltına alınmalarının ardından hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Öğrencilerin tutuklanması için suç vasfının değiştirildiğini söyleyen hukukçular, "dini değerleri aşağılama” iddiasıyla ifadeleri alınan öğrencilere yöneltilen suçlamanın, öğrencilerin tutuklanması için savcılık tarafından “kin ve düşmanlığa tahrik” olarak değiştirildiğini belirtti.

Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberinde hukukçuların Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin tutuklanmasına dair görüşlerine ve öğrencilerin emniyetteki ifadelerine yer verildi.

"LGBTİ BAYRAĞINDAN NE SUÇ ÇIKARILDI?"

Hukukçu Kerem Altıparmak, tutuklanan öğrencilerin eyleminin "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama" suçuna uymasının mümkün olmadığını belirterek "Dini değerleri aşağılama suçundan tutuklama veremeyecekleri için diğer suçtan tutuklama verdiler. İstanbul Valiliği’nin açıklamasında Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Kulübü’nde ‘LGBTİ bayrağı ele geçirildi’ ifadesi var. LGBTİ bayrağından ne suçu olacak? Ayrıca polisler aramayı ne şekilde yaptı? Polisin arama işlemine kim refakat etti? Arama usulüne uygun yapıldı mı? Bunları henüz bilmiyoruz. Son olarak ben bir hukukçu olarak herhangi bir suç görmüyorum” ifadelerini kullandı.

"EGEMEN BAĞIŞ DA 'BAKARA MAKARA' DEMİŞTİ"

Hukukçu Celal Ülgen de AKP'li Egemen Bağış'ın "Her cuma bir ayet sallıyorum, Bakara makara" şeklindeki ses kaydını hatırlatark "Bağış'ınözlerine AKP’lilerden hiçbir tepki gelmediği gibi kutsal değerlerin aşağılandığı yönünde bir soruşturma da yapılmamıştı. Gene çok sayıda kutsal kitap ve Kabe resminin pasta yapıldığı, çeşitli törenlerde kesildiği sosyal medyada yer aldı. Boğaziçili öğrenciler hakkında tutuklama kararı verilmesi ve tutuklamanın peşin infaz şeklinde kullanılması anayasaya ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırıdır. Bu öğrencilerin tutuklanması tutuklanmanın bir silah olarak kullanıldığının göstergesidir. Boğaziçili öğrenciler tutuklanarak geniş bir toplumsal kesimin önüne atılmıştır. Bu çocukların tutuklanmasına atanan rektör Melih Bulu’nun tepki göstermesini beklerdik." dedi.

"ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ GETİRİLEREK HUKUKA AYKIRI TEŞHİS YAPILDI"

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin avukatı Ayşe Özdemir tutuklamaya itiraz edeceklerini belirtirken Avukat Ali Turgut, "Öğrencilerin ifade vermelerinin ardından bırakılacağı söylenmişti ancak saat ilerledikçe sosyal medya trolleri devreye girdi ve tutuklamanın taşları döşendi. Gece 04.00’te Emniyet’e Boğaziçi Üniversitesi özel güvenlik görevlileri getirilerek hukuka aykırı teşhis işlemi yapıldı. Bu, tutuklamayı sağlayacak delil yaratma çabasıydı. Ertesi gün savcılıkta bir anda suç değiştirildi. Bunun adı talimat almaktır. Başsavcılıktan sonra hakimlik de görevini yapmak yerine tutuklama kararı verdi. Sonuç olarak, gece vakti bir talimat geldiğini ve bu talimata yargının hiçbir ayağının direnmediğini görüyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

16 yaşındaki Nazlı'dan 51 gündür haber alınamıyor

SONRAKİ HABER

Sigara ve içki için yeni yasaklar gündemde: Tabela ve dükkan isimlerine kısıtlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa