01 Şubat 2021 06:21

Sigara ve içki için yeni yasaklar gündemde: Tabela ve dükkan isimlerine kısıtlama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, içki ve sigara için yeni yasaklar getirileceğini söyledi. Buna göre; ‘meyhane, tobacco shop, nargile cafe’ isimler dükkanlara verilemeyecek.

Fotoğraf: Gözde Tüzer/Evrensel

Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, başkanı olduğu Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK) toplantısı çerçevesinde yeni açıklamalar yaptı. Oktay, alkol ve tütün ürünlerinin satışına ilişkin yeni yasakların getirileceğini söyledi. Buna göre alkol ve tütün mamülleri satışı yapıldığını gösteren reklam niteliğindeki tabela ve ayaklı panoların kullanımı ile ‘meyhane, tobacco shop, nargile cafe’ gibi isimlerin dükkân ismi olarak verilmesinin önüne geçilecek. Nargilelik tütün ürünlerinde aroma yasaklanacak. 

Milliyet'ten Abdullah Karakuş'a konuşan Oktay’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

“Öncelikle 2021 yılında ‘bağımlılık ile mücadele seferberliği’ başlatılması ve bu kapsamda da sigara, nargile, alkol, uyuşturucu ve dijital bağımlılıkla mücadelenin takvimlendirilerek ülke çapında bir kampanyaya dönüştürülmesi yönünde bir çalışmamız var. Mücadeleyi 4 başlık altında kategorize ettik:

  • Uyuşturucu ile mücadele
  • Tütün ve tütün ürünleri ile mücadele
  • Alkol bağımlılığıyla mücadele
  • Davranışsal bağımlılıkla mücadele (Dijital bağımlılık, kumar vb.).

Alkol ve tütün mamulleri satışı yapıldığını gösteren reklam niteliğindeki tabela ve ayaklı panoların kullanımı ile ‘meyhane, tobacco shop, nargile cafe’ gibi isimlerin dükkân ismi olarak verilmesinin önüne geçmeyi planlıyoruz. Yine özendirici ve kullanım alışkanlığının yaygınlaşmasına hizmet ettiğini değerlendirdiğimiz nargilelik tütün ürünlerinde aromanın yasaklanmasına yönelik düzenlemeler yapmak da eylem planlarımız dâhilinde bulunuyor. Bu yıl içinde tütün mamullerinin içeriğinin tespitine yönelik akredite laboratuvarını da hizmete sokacağız.”

“İnternet ortamına da düzenleme getireceklerini belirten Oktay, "Tüm internet servis sağlayıcıları yeni aboneliklerini, aksi talep edilmedikçe, güvenli internet hizmeti ile başlatacak" dedi. 

Oktay'ın açıklamalarına göre, siber zorbalık ve dijital kumara yönelik de önlemler getirilecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hukukçular: Boğaziçili öğrencilerin tutuklanması için suç vasfı değiştirildi

SONRAKİ HABER

Rap Sanatçısı Fuat Ergin ve öğrencilerden şarkı: Boğaziçi Hür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa