01 Şubat 2021 08:24

Depremlerin sarstığı İzmir’de hasarlı bina tartışması sürüyor

İzmir'de 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından hasarlı binalarla ilgili tartışmalar sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Bugün peş peşe sallanan İzmir'de, geçtiğimiz 30 Ekim’de yaşanan depremin ardından hasarlı bina tartışmaları sürüyor. Deprem sonrası Bayraklı ve Bornova başta olmak üzere farklı ilçelerde toplam 90.813 hasarlı bina tespit edildi. Tespiti yapılan ağır, orta ve hafif hasarlı binalar yurttaşlarla, tespiti yapan kurumları karşı karşıya getirmeye devam ediyor.

Deprem sorası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilk etapta gerçekleştirilen hasar tespitleri tartışmalara ve itirazlara neden oldu. Hasar tespitlerine yönelik itirazlar çoğu zaman sonuç vermese de bazı itirazlar depremzede yurttaşların tepkisine neden oldu. Deprem sonrası hasar tespit tartışmalarının sürdüğü binalardan biri de Bayraklı Mansuroğlu Mahallesi'nde bulunan 20 yıllık, 3 blok 192 bağımsız bölümden oluşan 700 insanın yaşadığı Özür Sitesi.

Sitenin A blok ve C blok kolonlarında çatlak ve binaların bazı yerlerinde hasarlar olmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen hafif hasarlı kararına sitede yaşayanlar tepki göstererek bugün site önünde basın açıklaması yaptı. Ayrıca bugün sabah gerçekleşen depremde de tedirginliğe neden oldu.

HAFİF HASARLI KARARINA İTİRAZ

Sitede yaşayanlar adına açıklamayı yapan Abdurrahman Nalcı, site içinde yer alan üç blokunda hafif hasarlı bina sınıfında değerlendirilmesine tepki gösterdi. Nalcı, "Hasar tespit sonuçlarının muhtarlıklarda askıya çıkarılmasından sonra site yönetimince ve bireysel olarak itiraz hakkımızı kullandık. Binalarımızın hafif hasarın ötesinde hasar aldığını ve yeniden incelenmesini istedik. Binbir güçlükle sahip olduğumuz, severek içinde yaşadığımız ama bugün girmeye korktuğumuz binalarımızın durumunu öğrenmek için performans testi yaptırdık. Sonuçlar korkmakta ne kadar haklı olduğumuzu bizlere gösterdi" dedi.

ORTA HASARLI KARARI BİR GÜN SONRA AZ HASARLI OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ”

B Blok için önce hafif hasarlı tespiti yapıldığını, itiraz sonucunda orta hasara çevrildiğini ifade eden Nalcı, "A2 blok incelemesine gelen görevliler orta hasar verdiler. 13 Ocak 2021 günü Mansuroğlu Mahallesi Muhtarlığında askıya çıkan listelerde A2 blok orta hasarlı olarak ıslak imza ile yer aldı. Ertesi gün aynı blok az hasarlı olarak değiştirildi. Yanlışlıkla yazıldığını söylediler. Oysa Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın sitesindeki resimlerde kolonlardaki diagonal çatlaklar açıkça görülüyordu" diye konuştu.

4,7’LİK DEPREMDEN SONRA BU ÇATLAKLARIN SAYISI ARTTI”

AFAD’ın deprem hasar tablosunda duvar çatlakları ve kolon kirişlerde kılcal çatlaklıların orta hasar olarak değerlendirildiğini hatırlatan Nalcı, "A ve C bloklarımızın tümünde yoğun olarak kirişlerde bizim gözlemlediğimiz kılcal çatlaklar vardır. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan 4,7’lik depremden sonra bu çatlakların sayısında artışlar gözlenmektedir. Tamir edilerek oturulabilir bina tanımında yani hafif hasarlı gösteriliyoruz. Yetkililer bu binalara kendileri girip oturabilirler mi? Eşlerini, çocuklarını ve sevdiklerini kirişlerinde onlarca kılcal çatlak bulunan bu evlere basit tamiratlar sonunda bu evlere sokabilirler mi?" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesini de çalışmalarını hızlandırmaya çağıran Nalcı, "İmar durumu ile ilgili mağduriyetimizi bir an önce sonlandıracak kararı almaya, tüm yetkilileri göreve, İzmir kamuoyunu bizim gibi kaygı içinde olan İzmirlilere destek olmaya çağırıyoruz. Bakanlığın, AFAD’ın hasar kriterlerine göre orta hasarlı olan binalarımızın yeniden incelenerek hasar tespitinin yapılmasını talep ediyoruz. 117 insanın yaşamını yitirdiği deprem sonrası gerçeği yansıtmayan tespitler sonucunda onarılan binalarda ölmek istemiyoruz" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Pandemide evden çalışmayla masraflar arttı, iş ve iş dışı sınırları ortadan kalktı

SONRAKİ HABER

Kültür ve Turizm Bakanlığından rakıyla iyi giden "en iyi 10 meze" listesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa