01 Şubat 2021 09:40

Jeoloji Mühendisleri Odası: Sarsıntılar devam edecek, kamu denetimi arttırılmalı

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Bora Sonuvar, Ege Denizi’nde art arda yaşanan depremlerin devam edebileceği uyarısında bulunup, denetim eksikliğine işaret etti.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

Ege bölgesindeki kentler güne ard arda yaşanan yer sarsıntılarıyla uyandı.  İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında yaşanan son depremin büyüklüğü 5.2 büyüklüğünde oldu.

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Bora Sonuvar, art arda yaşanıp, tedirginliğe neden olan sarsıntıları değerlendirdi.

Sonuvar, aktif fay hatlarından dolayı benzer büyüklükte depremlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu. 

İZMİR AKTİF FAY HATLARININ ÜZERİNDE 

Depremin asıl merkezinin Midilli Adası’nın güney açıkları olduğunu bilgisini paylaşan Sonuvar, sarsıntının İzmir'de şiddetli hissedilmesinin nedenini “Bu depremler olmaya devam edecek. Sadece Midilli bölgesi olarak algılamamak gerekiyor. İzmir aktif fay hatları üstündedir. Bölgedeki tüm depremleri şiddetli hissediyoruz. Konak, Bayraklı, Çiğli ve Bornova'da şiddetli hissetmemizin nedeni uygun zeminde konut yapılmamış olması” sözleriyle açıkladı.

Kötü bina tasarımlarının yanı sıra yapı denetim firmalarında jeoloji mühendisinin bulunmamasının çok büyük sorun olduğunu belirten Sonuvar, gayrimenkul projelerine dair denetim raporlarının ise projeler üzerinden hazırlanıp, menkul değerlendirmesi yapılırken zemin durumunun sorgulanmadığını ifade etti.

Yurttaşların konut talebinde bulunurken bunun bilinciyle hareket etmesi, kamu kurumlarında da deprem birimlerinin oluşturulması gerektiğinin altını çizen Sonuvar, İzmir sakinlerinin daha büyük bir depremi yaşama riskinin her zaman için mevcut olduğunu vurguladı.

"KAMU DENETİMİ ARTTIRILMALI"

Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sonuvar, İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremin ardından geçtiğimiz Aralık ayında İzmir Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde ‘İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması’ gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Sonuvar, çalıştaydan sonra başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere pek çok ilçe belediyesinde deprem birimlerinin oluşturulduğunu belirtti. Bu birimlerde jeoloji mühendislerinin istihdam edildiğini söyleyen Sonuvar, yeterli düzeyde kamu denetiminin yapılabilmesi için tüm ilçe belediyelerinde benzer birimlerin acil olarak kurulması gerektiği uyarısında bulundu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir Valisi: Vaka sayılarında tekrar yükseliş var, tedbirlere özen gösterelim

SONRAKİ HABER

Gümüş fiyatı, "küçük yatırımcıların" alımlarıyla 8 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa