ÇANPAŞ işçisi eşit işe eşit ücret istiyor
Çankaya Belediyesine bağlı ÇANPAŞ'ta çalışan işçilerin toplu sözleşme görüşmeleri başladı.
Fotoğraf: Fırat Turgut / Evrensel
Şengül KARAKUŞ
Hazal GÖÇMEN
Ankara
Ankara Çankaya Belediyesinde 1500’ü aşkın ÇANPAŞ işçini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi için görüşmeler başladı. Genel-İş Sendikası Ankara 1 No’lu Şube’de örgütlü olan işçilerin en önemli talebi belediyedeki diğer işçilerle aralarındaki ücret farkının kaldırılıp eşit işe eşit ücret verilmesi.
Çankaya Belediyesinde ÇANPAŞ’a bağlı çalışan işçilerin çalıştığı alanlar arasında park bahçe, çöp ve süpürge gibi kış aylarında dahi sokakta çalışılması zorunlu olan birimler bulunuyor. Süpürge biriminde 10 senedir çalışan bir işçi özellikle taban ücrete sahip çıkılması gerektiğini belirtiyor. İşçi, “Her ne kadar Alper Başkan belediyedeki asgari ücret 3 bin 700 TL olacak dese de bizim aldığımız maaştan yol, yemek ve asgari geçim indirimi çıkarılırsa maaşlar Türkiye’de 2021 senesinde belirlenen asgari ücretten daha az” diyor. Süpürge işçisi, belediyede görece daha ağır işlerde çalışan işçilerin daha az ücret almasının doğru olmadığını söyleyerek, eşit işe eşit ücret vurgusunu yapıyor.
‘ÇANPAŞ İŞÇİLERİ BELEDİYENİN TEMEL TAŞIDIR’
Çalışma şartlarının çok zor olduğunu ifade eden başka bir işçi, “Asgari ücrete 3 bin 700 diyorlar ama gerçekte öyle değil ki. Bir sürü kesinti yapıyorlar. AGİ parasıydı, o parasıydı, şu parasıydı derken elinizde yine 2 bin 800-2 bin 900 civarı para kalacak” diyor. İşçi bu ücretin yine yetmeyeceğini ifade ediyor.
Diğer bir işçi ise ÇANPAŞ çalışanlarının belediyenin temel taşı olduğunu ifade ediyor: “Şirket bünyesinde çalışan işçilerin, şu virüs zamanında bile canla başla çalıştığını görüp artık şirket çalışanlarının da belediyenin temel taşı olduğunu anlamalarını istiyorum. Bize de kadrolu işçilere verilen değerin aynı şekilde verilmesini istiyoruz. Ayrıca ücret konusunda farklılıklar yaşıyoruz. Bizler yağmur çamur, kar, deprem demeden çalışıyoruz. Bu yüzden eşit işe eşit ücret istiyorum.”
‘SENDİKA İŞÇİNİN GÜCÜYLE MASAYA OTURMALI’
Sendikanın sözleşme masasında işçilerin gücüyle ve taleplerden vazgeçmeyecek şekilde oturması gerektiğini dile getiren başka bir işçi, “Tek isteğim yaşanabilecek düzeyde ücret. Sosyal haklarımız olsun istiyorum. Sendikalar işçilerin gücüyle ayakta olduğunu bilmeli. İşçilerin hayatını kolaylaştıracak kararlar alınmadan o masadan kalkılmamalı. Bu kazanımları elde edemediğimiz durumda grev çağrısında bulunmalıdır” diyor.
‘ANLAŞMA OLMAZSA GREVE KADAR GİDER’
Çöp biriminde çalışan bir işçi ise sendikanın önerdiği toplu iş sözleşmesinin sosyal haklar ve ücret bakımından olumlu olduğunu fakat engelli işçilere dair maddelerin eksik olduğunu söylüyor. “Eğer toplu sözleşmedeki maddelerde anlaşma olmazsa greve kadar gider” diyen işçi, farklı illerde devam eden toplu iş sözleşmelerini de takip ettiklerini belirtiyor.