01 Şubat 2021 22:49

"Devlet mültecilerle aramızdaki uçurumları kaldırmalı"

"Mülteciler işçi sınıfımızın bir parçası oldular ve göçten gelenleri karşılayalı 10 yıl oldu. Biraz geç de olsa artık tanışmanın, birbirimizi tanımanın, anlamanın vakti geldi.”

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özcan GÖÇER
Tes-İş Aydın Şube Teşkilatlanma Sekreteri

Hayatım boyunca örgütlü, insan onuruna yakışır bir çalışma hayatını savunmuşumdur. Çalışma hayatımızdaki sorunlar her geçen gün artarken, pandemi döneminde daha zor günler yaşadık. Ülkemizde mülteci olarak çalışan emekçiler de bizden daha zor şartlarda çalışıyorlar. Çalışma ortamları ve devletin denetimsizliği nedeniyle ucuz iş gücü olmaktan öteye gidemiyorlar.

Başımdan geçen bir olaydan örnekle yola çıkmak isterim. Küçük bir trafik kazası geçirdik. Kasko şirketinin anlaşmalı olduğu tamirciye arabamı götürdüm. İçeride çalışanların Afgan olduklarını öğrendim. Aracımla ilgili yapılması gerekenleri anlatmakta zorlandım. Dil yetersizliği nedeniyle iletişim kurmakta zorlandım. WD-40 dediğimiz pas sökücüyü kendi aralarında ne amaçla ve nasıl kullanacaklarını çözmeye çalışıyorlardı. Ben de aralarına girerek tarif etmeye çalıştım.

İşin ehli mülteciler olmakla birlikte gerekli teknik eğitim alamadan ülkesinden göç eden mülteciler burada güç bela buldukları işlerle geçimini sağlamaya çalışıyor. Patronlar sigortasız, düşük ücretle ve fazla mesai yaptırarak çalıştırdıkları mültecilerin eğitim ya da sosyal hayatlarıyla ilgilenmiyor elbette. Burada devletin sorumluluğu çalışma hayatına katılan ya da katılacak mültecilerin eğitimi ile ilgilenmektir. Karşılıklı entegrasyon için çalışmalar yürütülmelidir. Dil sorunu, kültür sorunu yaşanıyorsa devlet bu duruma el atmalı aramızdaki uçurumları kaldırmalıdır.

Biz mültecileri tanımıyoruz, onlar bizi. Aramızdaki dil, kültür farklılıkları bir uçuruma dönüşmemeli. İşçi sınıfımızın bir parçası oldular ve göçten gelenleri karşılayalı 10 yıl oldu. Biraz geç de olsa artık tanışmanın, birbirimizi tanımanın, anlamanın vakti geldi diye düşünüyorum. Üretimdeler, hizmetteler… Savaşın izlerinin silinmesiyle geri dönme ihtimali ve isteği olanlar olsa da bu sorun kısa bir zamanda çözülebilecek gibi durmuyor. Madem birlikte yaşıyoruz, üretimde, tüketimde birlikteyiz devlet bize onları, onlara bizleri anlatabilmenin bir yolunu bulmalı artık.

ÖNCEKİ HABER

Kahvaltıya buyurun

SONRAKİ HABER

Bingöl’de 18 yaşındaki Merve A. Şüpheli şekilde hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa