CHP’li Bulut: Postacılar mektup değil, icra tebligatı dağıtmak için mesai yapıyor
CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, esnafın sorunlarını dile getirdi. Bulut, postacıların mektup değil, icra tebligatı dağıtmak için mesai yaptığını belirtti.
Fotoğraf: CHP Basın
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda esnafın sorunlarını dile getirdi. Esnafın, kovid-19 salgınından öte ekonomik sorunlarla boğuştuğunu kaydeden Bulut, salgın gündeminin, ekonomik gündeminin gerisine düştüğünü belirtti. Bulut, postacıların mektup değil, icra tebligatı dağıtmak için mesai yaptığını belirtti.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada esnafın sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. Herkesin ailesinde, yakın çevresinde, akrabalarının içerisinde mutlaka bir esnaf olduğunu kaydeden Bulut, esnafın Anadolu kültürünün geleneği, Ahilik geleneğinin temsilcisi olduğunu belirtti. Bulut, “Yıllardır mahallemizde saçımızı kesen berberimiz, çocuğumuzu emanet ettiğimiz servisçilerimiz, aile büyüklerimizin gittiği kıraathaneler, mahalle bakkallarımız, lokantacılar, bunlar bizim dertlerinde, tasalarında birlikte olduğumuz mahalle komşularımızdır” dedi.
“BİR DOKUNDUK BİN AH İŞİTTİK”
AKP milletvekillerine, “Covid sonrası acaba hiç gidip hâllerini hatırlarını, bugünlerde durumları nedir, dertleri nedir?" diye sordunuz mu? Diye seslenen Bulut, Meclisin ara vermesi nedeniyle Türkiye'nin değişik illerinde esnaf ziyaretleri yapıklarını, yaşadığı sorunları dile getirdiklerini "Nedir sorunlarınız, on aydır ne yiyorsunuz, ne içiyorsunuz, karnınız doyuyor mu, evinizin geçimini sağlıyor musunuz?" diye sorduklarında bir dokunup bin ah işittiklerini bildirdi.
“ESNAF, KOVİDLE DEĞİL AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR”
Esnafın, Covid-19 salgınından öte ekonomik sorunlarla boğuştuğunu kaydeden Bulut, salgın gündeminin, ekonomik gündeminin gerisine düştüğünü, marttan bu yana kepengini indiren, hiçbir geliri olmayan eğlence sektörü başta olmak üzere müzisyenler, kıraathaneler, paket servisiyle ayakta durmaya çalışan lokantalar, restoranlar, düğün salonu işletmecilerinin, berberlerin "Covid’le değil açlıkla mücadele ediyoruz" dediklerini belirtti. Sorunlarını anlatan esnafın her seferinde bir parmak balla susturulmaya çalışıldığını kaydeden Bulut, “Cumhurbaşkanı ‘dükkânlar kapanmıyor’ dedi. Açılan iş yerleri daha fazla olabilir ancak kapananların en az 2 katı, kapatamayan iş yeri var. Vergi yükünden ya da aldıkları krediden dolayı işyerlerini kapatamıyor” ifadelerini kullandı.
“POSTACILAR İCRA TEBLİGATLARI İÇİN MESAİ YAPIYOR”
Adana'da esnaf ve sanatkârlar odası başkanlarıyla yaptıkları görüşmelerde ‘üyelerinin büyük çoğunluğunun kredi borcu içerisinde olduğunu ve devredebilirlerse iş yerlerini devredip ticaretten geri çekileceklerini’ ifade ettiklerini belirten Bulut, şöyle devam etti: Pandemi sürecinde iş yapmasalar bile, iş yerleri kapalı olsa bile 27 kalemi bulan vergiyi ödemeye devam ettiler. Eğlence sektöründen TAPDK ruhsatının bedeli yine istenmektedir. Biriken borçları, faizleri silerek bu sorunu çözemeyiz. Mutlaka esnafa nakit destekte bulunulmalıdır.
KOBİ'lerin borcunun 856 milyarı, esnafın ve firmaların icra dosyalarının sayısının 23 milyonu bulduğunu kaydeden Bulut, bu dönemde artık kimsenin mektup yazmadığını postacıların icra tebligatı dağıtmak için mesai yaptığını belirtti.
“SARAY MÜTEAHHİTLERİNE DEĞİL ESNAFA DESTEK VERİN”
İşsizliğin yüzde 30'ları, mutfak enflasyonun da yüzde 30'ları bulduğunu belirten Bulut, pandemi döneminde esnafın BAĞ-KUR ve SSK primlerinden vergilerden muaf tutulmasını, kira stopajının kaldırılmasını istedi. Bulut, “Bir beka konusu varsa ekonominin bekası esnaftır. Esnaf siyasetin bir öznesi olamaz, siyaset üstüdür. Ekonominin en önemli ayağının birini oluşturan esnafların durumunu iyileştirmeye, desteklemeye, varlığını devam ettirmek için gerekli tedbirleri almaya bu ülke ekonomisinin geleceği için mecburuz. Sarayın 5 müteahhidine değil, esnaflara destek vermek lazım” dedi. (HABER MERKEZİ)