02 Şubat 2021 08:45

Menemen Belediyesinde "şirket devri" gerekçesiyle 700 işçi mağdur edildi

Belediyede çalışan kadrolu işçilerden şirket işçilerine sabah işe gelmemeleri yönünde mesajların atılması üzerine Meta-Su ve Menaş’ta çalışan işçiler belediye binası önünde toplandı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

CHP’den istifa eden Menemen Belediyesi eski Başkanı Serdar Aksoy’un "zimmet ve irtikap" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanmasının ardından AKP’ye geçen Menemen Belediyesinde, Meta-Su ve Menaş şirketlerinde çalışan yaklaşık 700 işçi işbaşı yapamadı. İşçilere önce şirketin devri sorunu gerekçe gösterilirken sonra sözleşmenin bittiği söylenerek, “Artık buranın çalışanı değilsiniz” dendi.

Belediyede çalışan kadrolu işçilerden şirket işçilerine sabah işe gelmemeleri yönünde mesajların atılması üzerine bu sabah Meta-Su ve Menaş’ta çalışan işçiler belediye binası önünde toplandı. Belediye önünde toplanan işçilere AKP’li Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, “Şirketlerin devrini CHP’den istedik ama vermediler. Zaten şu an sözleşmemiz dolmuş durumda artık buranın çalışanı değilsiniz” şeklinde açıklama yaptı.

"HUKUK SÜRECİ DEVAM EDİYOR"

İşçilerle görüşen eski Başkanvekili ve Şirket Yöneticisi CHP’li Deniz Karakurt da “Yetkiyi devretmedik çünkü devam eden bir hukuk süreci var. Başkanlık kurasının iptali için itiraz ettik, geri gelme durumumuz var. Kimsenin de işten çıkarılmaması için şirket yetkisini devretmedik. Kimsenin zarar görmesini istemiyoruz. Herkesi işten çıkaracaklar. Bunu engellemek istiyoruz. İşçileri çıkarıp yerine kendi adamlarını alacaklar. Sözleşmemiz 2021 yılının sonuna kadar geçerli. Yalan söylüyorlar” dedi.

Menemen Belediyesinin şubat ayı olağan meclis toplantısında Meta-Su ve Menaş yönetimi için CHP’li Deniz Karakurt’a verilen yetkinin alınarak, AKP’li Başkan Aydın Pehlivan’a verilmesi gündeme geldiği ve yapılan oylama sonucu şirket yönetimlerinin CHP’de kaldığı bilgisi verildi.

İşyerinde örgütlü Belediye-İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler Şube Başkanı Cumali Akay, “İki siyasi parti arasında çekişme var. AKP’li başkan şirket yönetimlerinin devretmesini istedi, eski Başkanvekili CHP’li Deniz Karakurt bunun kanuna aykırı olduğunu ve devretmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine AKP’li başkan şirket hizmet alım sözleşmesinin dolduğunu belirterek işçilere işe gelmemesini söyledi. Sendika genel merkezi ile görüşüp bir plan çıkartacağız ve bundan sonrası için o plan dahilinde hareket edeceğiz” dedi.

Menemen Belediyesi Baştemsilcisi Kemal Cantepe ise sendikadan haber beklediklerini, alınan karara göre hareket edeceklerini, hiçbir çalışanın iki siyasi parti arasındaki çekişmede kalmaması gerektiğini belirtti. İşçiler ise belediye binası önündeki bekleyişi devam ediyor.  

“SİYASİ PARTİLERİN ÇEKİŞMESİNİ DEĞİL EMEĞİ SAVUNUYORUZ”

Menemen Beldiyesi Meta-Su İşyeri Temsilcisi Beytullah Koçak, “Bugün maalesef iş başı yaptırılmadık. Yaptırılmama sebebi ise yeni gelen başkanvekili Aydın Pehlivan’ın Meta-Su’nun yetkilerinin Deniz Karakurt’ta olduğunu beyan ederek ‘Yetkiler bana geçmediği sürece ben Meta-Su personellerinin maaşını ödeyemem’ diyerek yetkinin olmadığını parasının nereye gittiğini bilmediği bir kuruma ödemeye yapamayacağını söyledi. Bu şirket yaklaşık 23 yıldır Menemen Belediyesine hizmet ediyor. Bugün bu şirketin bir sözleşmesinin olmadığı beyan ediliyor. Ama diğer taraftan CHP ve şirket yönetiminin yapmış olduğu açıklamada ise bir sözleşmenin olduğu söyleniyor. Biz arada aldık. Siyasi partilerin çekişmesini ve kavgası değil emeği ve emekçiyi savunmak istiyoruz. Artık Menemen Belediyesi’nin vizyonunu temsil ediyorsak biz burada hakkımızı olanı istiyoruz. Bizi mağdur etmesinler” diyerek işçilerini istediklerini talep etti.

Meta-Su çalışanı Mehmet Baki Saatci de “Burada yapılan bir haksızlık var. Şirketi kendi himayelerine alıp siyaset yapmak istiyorlar. Burada emekçiler mağdur oluyor. Biz bu mağduriyeti kabul etmiyoruz. Emekçiler üzerinden siyaset yapılmaz. Yazılı bir şey verilmedi sadece sözlü söylediler. Artık Meta-Su çalışanlarının çalıştırılmayacağı söyleyendi. Sabah iş başı yapamadık” diyerek süreci anlattı.

“İŞBAŞI YAPANA KADAR HAKKIMIZI SAVUNACAĞIZ”

Meta-Su Baş Temsilcisi Erdal Kutlu ise “Biz işçiler mağdur olmasın diye gerek Deniz Karakurt ile gerek meclis üyeleri ile gerekse belediye başkanvekili Aydın Pehlivan ile görüşmeler yaptık. Bir şekilde siyasi kavganıza son verin ve anlaşmaya varın dedik. Bu görüşleri defalarca yaptık ama bir sonuca varamadık. Maalesef ki geldiğimiz durum bu. Biz işçiler olarak siyasi değil bu işe vicdani bakıyoruz. İşçiler mağdur ve bir an önce bunun çözülmesini istiyoruz” dedi. İşçiler bu süreçte işbaşına her gün gideceğini söyleyen Kutlu, “Birimlerimize ünitelerimize gideceğiz ve iş başı yapmak için bekleyeceğiz. Gelen birim doğrultusunda iş başı yapamayacağız ama yarın yine belediye önünde toplanıp hakkımızı savunacağız. Bizim tek isteğimiz bu mağduriyetin giderilmesi” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam