02 Şubat 2021 08:51

CHP'li Başarır ve HDP'li Aydemir: Erdoğan'ın "anayasa" çıkışı yeniden seçilme arayışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yeni anayasa" çıkışını değerlendiren CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır ve HDP Milletvekili Erdal Aydemir, "Bu çaba Erdoğan'ın yeniden seçilebilme arayışı" dedi.

Fotoğraf: Can Erok/DHA

Paylaş

Diren YURTSEVER

CHP ve HDP milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "yeni anayasa" söyleminin yeniden seçilebilme arayışı olduğunu belirtirken öte yandan yeni bir anayasanın şart olduğunu söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından “Türkiye’nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir” açıklamasında bulundu. Yeni sistemde anayasa değişikliğinin referandumsuz yapılması için Mecliste 400 oy, referandumla yapılması için ise 360 oy gerekli. Cumhur İttifakı’nın Meclisteki toplam sandalye sayısının 337 olması dolayısıyla AKP’nin yeni anayasa değişikliği yapması için muhalefetten oy alması gerekiyor. HDP'li ve CHP’li Meclis Anayasa Komisyonu üyesi milletvekillerinden Erdoğan’ın yeni anayasa çıkışına yanıt geldi.

CHP'Lİ BAŞARIR: YENİDEN KAZANMAK İÇİN YENİ BİR SİSTEM ARAYIŞINDA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Anayasa Komisyon üyesi Ali Mahir Başarır, Erdoğan’ın yeni sisteminin yürümediğini ve anketlere göre yeniden seçilemeyeceğini gördüğü için yeni anayasa çıkışı yaptığını belirtti.

Çıkışının Erdoğan’ın sistemin yürümediğine dair bir itirafı olarak da değerlendirilebileceğini söyleyen Başarır, “Başkanlık sisteminin üç yıllık karnesi tam bir fiyasko. Yeniden kazanmak için yeni bir sistemin arayışında oldukları için de gündeme getirmiş olabilir. Yasamanın, yürütmenin, yargının tamamen bir çöküş süreci yaşadığını görüyoruz. Etkisiz bir Meclis, saraya bağlı bir yargı, tek başına karar veren denetimsiz bir yürütme. Cumhurbaşkanı bir dönem daha kazanmak adına kendine ayrı bir sistem yaratmak istiyorsa o ayrı bir skandal tabii” dedi.

"GENİŞ TABANLI UZLAŞI"

Anayasa metninin uzlaşma metni olduğunun altını çizen Başarır, şöyle konuştu: İki parti kendine göre yeni bir sistem yaratmak istiyorsa zaten anayasal çoğunlukları yok, toplum da buna izin vermez. Bir uzlaşı da olmaz, yapamaz. Bu konuda geniş tabanlı bir uzlaşı sağlamak zorundalar. Bunu başaracaklarını düşünmüyorum çünkü AİHM’nin, AYM’nin kararlarını tanımayan, bunu sorgulayan bir iktidar var karşımızda. Gerçekten demokrasinin tüm kurumları tıkanmış durumda. Bunu uzlaşı ile yapması lazım, uzlaşı ile yaparsa iyi bir sonuç alınabilir. Çünkü özgürlükler, yargı bağımsızlığı, demokratikleşme konusunda bizim duruşumuz net. Demokratik, güçlü bir parlamenter rejim, denetlenen bir yürütme, bağımsız bir yargı hepimizin muradı.

"YENİ ANAYASA ŞART"

Yeni anayasanın şart olduğunu ve bunun parlamenter ve toplumsal bir uzlaşıyla sağlanabileceğini belirten Başarır şunları ekledi: Bir yandan anayasa değişikliği, bir yandan reform diyorlar ama pırıl pırıl çocukları da gözaltına aldırıp dövdürtüyorlar. Böyle bir şey olamaz. Her yerde AKP kongreleri yapılıyor ama Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin demokratik tepkisini kullanmasına pandemi gerekçesiyle izin verilmiyor. Yeni bir anayasa konusunda yapılacak çok şey var. Özgürlükler, yasama, yargı, yürütme ve yürütmenin yetkilerinin sınırlandırılması konusunda yapılacak çok şey var.

HDP'Lİ AYDEMİR: ÖNCE ŞU ANKİ ANAYASANIN HÜKÜMLERİ UYGULANSIN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Anayasa Komisyon Üyesi Erdal Aydemir de “Yeni bir anayasa yapma kastı nedir, neler bekliyor? Bu ülkenin yeni bir anayasaya hava kadar, su kadar ihtiyacı var. Yeni bir toplumsal sözleşmeye, demokratik, hukuku önceleyen, ülkede yaşayan bütün farklılıkları ortak paydada buluşturabilecek yeni bir anayasa inşası elzem. Ama Erdoğan’ın bu süreçteki çıkışını, tamamen yaşadığı sıkışmışlığına dair taktiksel bir çıkış olarak görüyorum. Yeni bir anayasadan çok şu anki anayasa hükümlerini uygulamak daha önemli. Her gün anayasanın hükümleri ihlal ediliyor, anayasa çiğneniyor. Bunu da Erdoğan başta olmak üzere AKP’nin bütün yetkilileri yapıyor" ifadelerini kullandı.

"YÜZDE 40+1 ARAYIŞI"

İktidarın anayasal suçlar işlediğini vurgulayan Aydemir, bu suçlardan vazgeçilmediği takdirde yapılan çağrının inandırıcı olmadığının altını çizdi.

Erdoğan’ın yüzde 50 artı 1’i bulamadığını ve yeniden seçilmenin arayışında olduğunu belirten Aydemir, şunları söyledi: CHP ve İYİ Parti’nin talebi güçlendirilmiş parlamenter sistem. Ama AKP-MHP ise başkanlık sisteminden geri adım atmayacağını belirtiyor. Bu da bu işin başlamadan biteceği anlamına geliyor. Dolayısıyla da yapılan çağrının samimiyetten uzak, tamamen taktiksel bir çıkış olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca AKP ve MHP yüzde 50+1'i bulamamaları sebebiyle bunu yüzde 40+1’e indirmek için bu değişikliği gündeme getirmiş olabilir. Aynı zamanda yeni sistemde bir cumhurbaşkanı en fazla iki kere seçilebilir. Anayasa değişikliği çıkışı ile Erdoğan’ın bu anlamda yeniden seçilebilmesinin önündeki engeller de kaldırmak isteniyor olabilir. Ülkede gerçek anlamda farklılıkların kendisini ifade edebileceği, güvence altına alınmış oldukları yeni bir anayasa gerekiyor. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Osman Kavala: Anlaşılan siyasi davalar yargı reformundan etkilenmeyecek

SONRAKİ HABER

İcralık olan çiftçiler, Ankara'ya gelip kredi borçlarında faizin silinmesini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa