02 Şubat 2021 11:33

Myanmar’da gerilim büyüyor, kabinedeki 24 bakan ve yardımcıları da görevden alındı

Myanmar'da düzenlenen askeri darbenin ardından kabinedeki 24 bakan ve yardımcıları da görevden alındı. Askeri idarenin ilk aşamada 11 yeni bakanı göreve atadığı belirtildi.

Fotoğraf: Stringer/AA

Paylaş

Myanmar’da 8 Kasım 2020 genel seçimlerinde ‘hile yapıldığı’ iddiasıyla düzenlenen askeri darbenin ardından kabinedeki 24 bakan ve yardımcıları da görevden alındı. Myanmar ordusuna ait Myawaddy televizyonundan yapılan duyuruda, askeri idarenin, Eski Devlet Başkanı Win Myint hükümetindeki bakanların görevine son verdiği ve ilk aşamada 11 yeni bakanın göreve atandığı bildirildi. Açıklamada yeri doldurulan bakanlıklar arasında hazine, sağlık, enformasyon, dışişleri, savunma, sınır güvenliği ve içişlerinin bulunduğu kaydedildi.

Myanmar’da askeri darbeyle iktidardan indirilen Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) partisi de darbeden önce gözaltına alınan Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Ülkenin Fiili Lideri Aung San Suu Çii’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. NLD’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, partinin, askeri darbeyi, Myanmar ordusu ve devlet tarihinde kara bir leke olarak gördüğü belirtildi. Açıklamada, “Devlet Başkanımız ve Devlet Konseyi Başkanı dahil, gözaltına alınan bütün liderler, en kısa zamanda serbest bırakılmalıdır.” ifadesi kullanıldı. Xinhua haber ajansının iddiasına göre de gözaltına alınan bazı hükümet üyeleri serbest bırakıldı.

BIDEN’DAN YAPTIRIM TEHDİDİ

ABD’den de darbeyle ilgili bir açıklama geldi. ABD Devlet Başkanı Joe Biden “ABD, demokrasi sürecine dayanarak son yıllarda Myanmar’a uygulanan yaptırımları kaldırmıştı. Bu sürecin tersine dönmesi, bizim yaptırım kanunları ve yetkilerimizi tekrar gözden geçirmemizi ve ardından gerekli eylemi almamızı gerektirecektir.” dedi. Biden orduya telekomünikasyon kısıtlamalarını kaldırma ve sivillere yönelik şiddeti sona erdirme çağrısı da yaptı.

NE OLMUŞTU?

Devlet Başkanı Win Myint, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) önde gelen isimleri gözaltına alınmıştı. İktidar mensuplarının gözaltına alınmasından birkaç saat sonra orduya ait Myawaddy televizyonunda yapılan duyuruda, ordunun yönetime el koyduğu ve ülkede bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiği açıklanmıştı. Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, OHAL’in bitmesinin ardından demokratik seçimlere geri dönüleceği söylemiş, NLD Lideri Suu Kyi ise halka darbeye karşı protesto çağrısında bulunmuştu. Ülkede geçtiğimiz kasım ayında düzenlenen seçimlerin oy sayımında hile yapıldığı iddialarının son haftalarda yeniden gündeme gelmesi üzerine ülkede gerilim tırmanmıştı. Başkent Naypyitaw ve Yangon kentlerinde ordu yanlısı gösterilerin düzenlenmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı, 28 Ocak’ta yaptığı açıklamada hükümete seçimlerde hile iddialarına açıklık getirme çağrısında bulunmuştu. Myanmar ordusunun yaptığı açıklama darbe tehdidi olarak algılanmıştı. İddialara iktidar kanadından açıklama gelmezken Seçim Komisyonu, 29 Ocak’ta seçimlerde hile yapıldığı iddialarını yalanlamıştı.

NEREDE TUTULDUĞU BİLİNMİYOR

Dün (1 Şubat 2021) şafak öncesi baskınında gözaltına alındığından beri Suu Çii'nin tam olarak nerede olduğuna dair resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak NLD’den isimsiz kaynaklar, hem kendisinin hem de Başkan Win Myint’in ev hapsinde tutulduğunu söyledi. Tutuklanan diğer milletvekillerinin çoğu BBC News’un haberine göre başkent Nay Pyi Taw’daki hükümet konutlarında tutuluyor ve NLD’nin bir üyesi burayı “yarı açık gözaltı merkezi” olarak tanımlıyor. 1989 ile 2010 yılları arasında yaklaşık 15 yıl tutuklu kalan Suu Çii, gözaltına alınmadan önce taraftarlarını “Darbeyi protesto etmeye” çağırdı. Suu Çii, ayrıca ordunun eylemlerinin ülkeyi tekrar diktatörlüğe sokacağı konusunda uyardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü: Arkadaşlarımızı serbest bırakın

SONRAKİ HABER

Sendikalar ihraç ve sürgünlere karşı Ankara'ya yürüyüş başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa