Aile hekimleri, 12 ay şartsız ödeme taleplerini yineledi
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, ek ödemelerin şarta bağlanmasına ve kendilerine sadece 3 ay ödenmesine tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Aile hekimlerinin her sıkıntılı konuda elini taşın altına koyarak çalıştığını ancak ek ödemeler konusunda diğer sağlık kuruluşlarından ayrı tutularak 12 ay yerine 3 ay şartlı ödeme yapıldığını belirten AHEF yetkilileri, 12 ay şartsız ödeme taleplerini tekrar tekrar vurgulayacaklarını açıkladı.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), ek ödemeyi kapsayan yönetmelik değişikliği ile sorunlarının çözülmediğini belirterek ek ödemelerin şarta bağlanmasının ve tüm sağlık kuruluşlarında 12 ay şartsız ödenirken aile hekimlerine sadece 3 ay ödenmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.
"SESİMİZ DUYULSUN"
AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen, “5 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 'Aile Hekimliği Ödeme Ve Sözleşme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle aile hekimlerinin taleplerinin karşılanmadığına, haklarının gözetilmediğine dikkat çekmek istiyoruz, sesimiz duyulsun istiyoruz” dedi.
Dr. Sezen "Emek ve çabalarımızın görmezden gelinmesi bizi son derece üzmüştür. Aile hekimliği çalışanlarına yapılacak ek ödemelerin ağustos ayından itibaren hayata geçtiğinin ancak salgının Türkiye’de Mart ayında başladığının bir kez daha altını çizmek isteriz" dedi.
Son 12 ayda tüm polikliniklerin kapılarını kapatıp ülkenin sağlık sisteminin aile hekimleri üzerine yüklendiğini; aşıları, gebeleri hiç aksatmadan takip ederken aşılama çalışmalarında da şu anda aktif görev üstlendiklerini ancak üvey evlat muamelesi gördüklerini söyleyen Dr. Özlem Sezen, canla başla çalıştıkları 12 ayın bir kalemde yok sayılmasını kabul etmeyeceklerini belirtti.
"GÜVENSİZLİĞİMİZİ BİR KEZ DAHA PEKİŞTİRDİNİZ"
Yönetmelik değişikliğinde yapılacak ek ödemenin pandeminin yayılımı ile ilgili şarta bağlanmasına itiraz eden AHEF, "İzin vekâlet şartı, negatif performans şartı, cari sınıflama şartına bir de pandemi şartı ile zirveye çıkan şartlarınız ile meslek onurumuzu hiçe sayıp güvensizliğimizi bir kez daha pekiştirdiniz. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
27 bin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının salgınla mücadele ettiğini hatırlatan Dr. Özlem Sezen sözlerine şunları ekledi: Covid19 pandemisi boyunca salgınla yoğun bir şekilde mücadele ettik. İş güvenliği ve sağlığı hiçbir şekilde sağlanmazken aile hekimleri olarak Covid19 aşılaması konusunda canla başla çalışıyoruz! Hekimler yüzyıllardır olduğu gibi mesleğimizin gereğini icraya devam ederken bu onur kırıcı yaklaşımı kabul etmedik, etmeyeceğiz.