Kadıköy'de polis biber gazı ve plastik mermi kullandı, 94 kişi gözaltına alındı

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek amacıyla Kadıköy’de yapmayı planladıkları eyleme polis müdahale etti, 94 kişi gözaltına alındı.

02 Şubat 2021 12:13
Son Güncellenme Tarihi: 03 Şubat 2021 07:44
Paylaş

Meltem AKYOL
Eylem NAZLIER
Onur KAVAK
İstanbul

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek amacıyla Kadıköy Rıhtım’da yapmayı planladıkları eyleminin Kaymakamlık tarafından yasaklanmasının ardından, üniversiteden Kadıköy güzergahına uzanan yol ve meydanların birçok noktası polis ablukasına alındı. Polis Rıhtım'da bir araya gelenlere ve gazetecilere yoğun biber gazı kullanarak müdahale etti. İstanbul Valiliği, "Gözaltına alınan 94 kişiden 65'i serbest bırakıldı" açıklaması yaptı.

BOĞAZİÇİ'DEN KADIKÖY'E POLİS ABLUKASI

Polisler bugünkü eylem öncesi Bebek sahilden Beşiktaş İskelesi'ne kadar birçok yere konuşlandı. Kadıköy’e geçmek için kullanılacak olan Beşiktaş Vapur İskelesi'nde yoğun polis yığınağı yapıldı. Beşiktaş Vapur İskelesi girişinde konuşlanan çevik kuvvet polisleri vapura binmek isteyenlere Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması yaptı. 

GÖZALTINA ALINANLARDAN 65'İ SERBEST BIRAKILDI

Eylemin gerçekleşeceği Kadıköy Rıhtım’da polis ablukasına alındı. Eyleme katılmak üzere Boğaziçi Üniversitesinden yola çıkan çok sayıda da öğrenci İETT otobüsleri durdurularak gözaltına alınırken, Kadıköy'de polisler kaymakamlığın eylem yasağını öne sürerek eyleme gelenlere ve gazetecilere müdahale etti. Eyleme katılan çok sayıda kişiyi gözaltına alındı. Polis ara sokaklarda da bir araya gelen kitleye yoğun biber gazıyla müdahalesini sürdürdü.

İstanbul Valiliği, eylemde gözaltına alınan 94 kişiden 65'inin serbest bırakıldığını duyurdu.

Polisin müdahalesine çevredeki yurttaşlar da tepki gösterdi.  

Polis gazetecilerin haber yapmasını da engellemeye çalıştı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Eğitim Sen Kadıköy Şubesi önünde basın açıklaması yapmak istedi ancak polis burada da müdahale etti.

ARA SOKAKLARDA TOPLANAN KİTLE RIHTIM'A YÜRÜDÜ

Gözaltına alınanlar uzun saatlerdir polis aracında bekletilirken, Kadıköy sokaklarında bir araya gelen kitle yeniden Kadıköy Rıhtım'a yürüdü. Polisler burada yeniden çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

GÖZALTINA ALINAN VE HABER ALINAMAYAN HASAN DOĞAN'A ULAŞILDI

Gençlik Komiteleri tarafından yapılan açıklama eylemde gözaltına alınan Gelişim Üniversitesi öğrencisi Hasan Doğan’dan haber alınmadığı bildirildi. Sosyal medyada yapılan paylaşımda "Yoldaşımızdan haber alamıyoruz. Bugün Kadıköy’de gerçekleştirilen protestolar sırasında gözaltına alınan Hasan Doğan’dan avukatları ve biz haber alamıyoruz. Gözaltına alınan diğer öğrencilerden ayrıldığını ve sağlık kontrolüne götürülmediğini öğrendik. Paylaşalım" denildi.

7 saat boyunca haber alınamayan Hasan Doğan'ın daha sonra Kadıköy İskele Karakolu’nda olduğu öğrenildi.

"ÖĞRENCİLERİMİZ MÜCADELELERİNDE YALNIZ DEĞİLDİR!"

Polisin engellemesi ve müdahalesi nedeniyle İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin okunamayan basın metninde "Devletin sadece polis gücüyle değil, valisi, medyası ve bütün kurumları ile Boğaziçi Üniversitesine ve öğrencilere saldırması, kayyum rektöre karşı özerk, demokratik üniversite talebini ısrarla savunan öğrencilerden ve onlarla birlikte sesini yükselten bilim insanlarından duyulan derin korkunun sonucudur" denildi. Emek, barış ve demokrasi güçleri, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile dayanışmaya, özerk, demokratik üniversite mücadelesine destek olmaya çağrı yaptı, demokratik haklarını kullandıkları için gözaltına alınan tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

ŞİŞLİ'DE ÖĞRENCİLERE DESTEK

İstanbul'da Şişli Demokrasi Meclisinin çağrısıyla bir araya gelenler Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek verdi.

SES ÇIKARMA EYLEMİ

Polis müdahalesine karşı, gözaltıların serbest bırakılması talebiyle saat 21.00'de tencere tavalarla ses çıkarma eylemi yapıldı.

Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, dün Boğaziçi üniversitesindeki polis ablukası ve öğrencilerin gözaltına alınmasına karşı saat 18'de Kadıköy'e eylem çağrısı yapmış, Kadıköy Kaymakamlığı bugün ilçede 7 gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşünü yasaklamıştı. 

ÖNCEKİ HABER

2020 Mültecilere Yönelik Hak İhlali Raporu’nda 3. ülkeye gitme talebi öne çıktı

SONRAKİ HABER

Seyahat kısıtlamalarına takılmak istemeyen yolcular sahte testlere başvuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa