03 Şubat 2021 00:00

Liselerinin online eğitime karnesi: 2.33/5

Ankete katılan 61 öğrencinin %91’i uzaktan eğitimin kendileri için verimsiz geçtiğini düşünüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Elif Berra İNAN 

Yenimahalle/Ankara

 

Liselerde bir dönemi daha geride bıraktık. Özel okullar yüz yüze eğitim yaparken devlet liselerinde okuyan 12. sınıf arkadaşlarımız günde 2-3 saat destek ve yetiştirme kursları adı altına okula gidip aslında pek de işe yaramayan bir eğitim aldı. Yüz yüze olmayan süreçte de birçok sıkıntılar çektik. Bilgisayar, kamera, mikrofon, internet gibi materyal eksikliğinin yanında okulun sürekli açılıp kapanması bizim ve öğretmenlerin adapte olmasını zorlaştırdı. Hal böyleyken biz de Yenimahalle’deki 61 liseliyle 7 aylık uzaktan eğitim sürecini anket ile değerlendirmesini istedik.

ÖĞRENCİLER UZAKTAN EĞİTİMDEN MEMNUN DEĞİL

Ankete katılanların %35’i “Online eğitim sürecinde materyal eksikliği yaşadınız mı?​” sorusuna “Evet, yaşadım” cevabını verdi. Ankete katılanlar uzaktan eğitimin eşit olmadığını dile getirdiler. Okulun uzaktan eğitim sürecinde yeterli eğitim verip vermediğini sorduğumuzda ankete katılanların %55’i eğitimin yeterli olmadığını belirtti. Ankete katılan öğrencilerin çoğunun devlet okullarında okuyor olması, bu süreçte devlet okullarında eğitim kalitesinin oldukça düşük olmasına karşın özel okullarda nispeten daha düzgün ilerlediğini ve eğitimde eşitsizliğin derinleştiğini ortaya koyuyor.

Ankete katılanların sadece yarısı bu süreçte öğretmenlerin uzaktan eğitime adapte olabildiğini düşünüyor. Ankete katılan öğrencilerin %91’i uzaktan eğitimin kendileri için verimsiz geçtiğini düşünüyor. Okulların açılmasına yönelik herhangi bir adım atılmazken uzaktan eğitim sürecinde de bir iyileştirmeye gidilmemesi bu verimsizlik halinin devam edeceğini gösteriyor.

Ankete katılan öğrencilerden uzaktan eğitimi notlandırmasını istediğimizde öğrencilerin %8’inin 4 puan, %40’ının 3 puan, %24’ünün 2 puan, %28’inin ise 1 puan verdiğini görüyoruz. Hiçbir öğrencinin 5 puan vermemiş olması, öğrencilerin uzaktan eğitimden memnun olmadığının en net göstergesi. Öğrencilerin %79’u uzaktan eğitim sürecinin psikolojilerini kötü etkilediğini belirtirken %78’i okulların açık olmasını ve okula gidebilmeyi istediklerini ifade etti. Ankete katılan öğrencilerin %90’ı ülke genelinde pandemi sürecinin iyi ilerletilmediğini düşünürken %98’i ise Türkiye’de eğitime yeteri kadar önem verildiğini düşünmediğini belirtmiş. Tüm bu cevaplar, uzaktan eğitimin öğrencileri yalnızca bilimsel olarak etkilemekle kalmadığını, aynı zamanda psikolojik ve sosyal olarak da etkilediğini gösteriyor. Bu süreçte okulların açılması ya da uzaktan eğitimin daha iyi ilerlemesine dair yapılması gerekenlerin yapılmaması ise eğitime önem verilmediğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Bir 10. sınıf öğrencisi, bu süreçte insanların canları hiçe sayılarak çalıştırılmasını ve evinde internet çekmediği için dama çıkıp düşen çocuğun olduğunu hatırlatırken eğitim sistemi ile her sene oyuncak gibi oynandığını ve hiçbir şekilde düzeltilemediğini belirtti. Lise çağlarını yaşamak yerine gelecek kaygısı ile boğuştuğumuzu belirten öğrenci, yaşadıklarımız karşısında artık susmamamız gerektiğini vurguladı. Başka bir 10. sınıf öğrencisi ise hem öğretmenlerin sürece adapte olamaması hem ders sırasında yaşadıkları sorunlar hem de normalde eğlence amaçlı kullandıkları teknolojik aletler ile ders yapılmasına alışamamalarından dolayı eğitimin olumsuz etkilendiğini belirtti. Ev ortamında kalmanın düzenli ders çalışmayı engellediğini ve dikkat dağınıklığı yarattığını söyleyen öğrenci, bu koşullarda online eğitimde derslere girmenin bir işkenceye dönüştüğünü, online eğitimde ise hiçbir şey öğrenemediğini ifade etti.

Yukarıda belirttiğimiz birçok soruna karşı liseliler olarak talebimiz parasız ve ulaşılabilir bir eğitim. Aynı zamanda pandemi sürecinde daha görünür hale gelen eğitim eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması. Bu sorunların ortadan kalkması için taleplerimiz etrafında bir araya gelmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Uzaktan eğitim ve İstanbul’da bir öğretmen

SONRAKİ HABER

Düzgün yapılmayan planların getirdiği sorunlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa