Yan yana gelmeye ihtiyacımız var
Hacettepe'de yeni bir bölüm olmamızdan ötürü halihazırda bir topluluğumuz mevcut değil fakat toplulukların üniversite içindeki işleyişte biz öğrencilerin söz sahibi olması bakımından yeri tartışılmaz.
Görsel: Pxhere
Berkay GÖK
Hacettepe Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi Antropoloji bölümü öğrencileri olarak ODTÜ yüksek lisans öğrencisi Buse Vurdu’nun katılımıyla “neolitik toplum” konusunu konuştuğumuz bir etkinlik gerçekleştirdik. Yaptığımız etkinlikte de gördük ki kendi alanımızda tartışmalar yürütmemiz; bilimsel, bağımsız, demokratik üniversiteler için bu günlerde en çok arzuladığımız talep olması bakımından önem taşıyordu. Çünkü var olan gerçeklikte öğrencilerin konumu üniversitelerde söz söylemekten oldukça uzak. Bu yüzden kendi alanlarımıza dair yaptığımız her bir araya geliş ve yürttüğümüz her tartışma da bu açıdan önem kazanmakta.
Etkinliğimizde, Neolitik Dönem'i baz alarak yürüttüğümüz tartışmalarda tarih boyunca toplumsal düzeni değiştiren ve geliştiren olguların üretim ilişkilerinden kaynaklandığı üzerine konuştuk. Bu açıdan, insan ve toplum olarak ilerleyişin, gelişimin, bilgi birikiminin bu temelde kavranmasının gerekliliği de bu tarihselliği anlamak bakımından oldukça önemli bir yerde durmakta. Bunun yanı sıra, geçmişteki toplumların Neolotik Dönem'e geçişte yaşanan bahçecilik denemeleri, tarıma geçiş, üretim ilişkileri, artı değer, venüsler, toplumsal cinsiyet rolleri ve kadın iskeletleri gibi konular hakkında doyurucu tartışmalara girip, akademinin yinelediği ve bizlerin sorgulayıcılığını kısırlaştıran tartışmalardan etkinlik boyunca uzak bir konumda yer aldık.
TOPLULUK KURMA İHTİYACI
Bölümce ilk defa altında imzamızın bulunduğu bir etkinliği, okumalar ve toplantılarla pekiştirip devamını olgunlaştıracak bir süreçle belki de ilerleyen zamanlarda bunların bir bölüm topluluğuna dönüşümünün sağlanmasına hep birlikte katkı sağlamış olacağız. Henüz Hacettepe'de yeni bir bölüm olmamızdan ötürü halihazırda bir topluluğumuz mevcut değil fakat toplulukların üniversite içindeki işleyişte biz öğrencilerin söz sahibi olması bakınımdan yeri tartışılmaz. Topluluk kurma ihtiyacı aslında öğrencilerin üniversite çevresinde fakat bir o kadar da üniversiteden bağımsız olarak söz söyleme hakkını kendinde bulması ve bilim üretimine kendi iradesiyle dahil olmasının çok önemli olduğundan kaynaklanıyor.
TARTIŞMALARI DEVAM ETTİRMEMİZ GEREKİYOR
Okullarda tartışmalar, bağımsız yönetimlerinin olmamasından ve üniversite yönetimleri tarafından engellenen fikirlerden kök alarak ilerliyorken; öğrencilerin bir araya gelip bir şeyler üretmesi ve kendi taleplerini dile getirmesi için bu tarz etkinlikler oldukça önemli bir yerde. Bu yüzden elimizden geldiği kadar çeşitli yollarla tartışmalar yürütmemizin devamlılığını sağlamamız gerekmektedir.