03 Şubat 2021 06:55

Türkiye’de basın özgürlüğü sorunsalı

Bir gazetecilik öğrencisi olarak mezun olunca ödün vermeden doğru haberler yapacağımı biliyorum fakat iş imkanı açısından çok seçeneğimin olduğunu düşünmüyorum.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Berivan YILMAZ

İnönü Üniversitesi

Ben İnönü Üniversitesi iletişim fakültesi gazetecilik 1. sınıf öğrencisiyim. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ndeki konuşmasında medyanın daha demokratik özgürlükçü ve çok sesli bir yapıya kavuşması yönünde önemli ilerlemeler kaydedildiğini dile getirdi ancak tutuklanan gazeticilerin varlığını dile getirmedi. Çok sayıda gazetecinin tutuklu bulunduğu ülkemizde ne yazık ki basın özgürlüğünden söz etmek oldukça garip bir durum. Bir gazeteci adayı olarak ülkede basın özgürlüğü olduğuna inanmıyorum.

MUHALİF MEDYA BASKI ALTINDA

Her gün muhalif olarak adlandırılan gazetelere ve gazetecilere olan baskı kat ve kat artmaya devam ediyor .Böyle bir durumla karşı karşıya kalmışken, basın özgürlüğünden bahsetmek olanaksız. Bir gazetecilik öğrencisi olarak açıkçası bölümü bitirdiğimde kendimden ödün vermeden doğru haberler yapacağımı biliyorum, fakat iş imkanı açısından çok seçeneğimin olduğunu düşünmüyorum.Yine de halihazırda medyanın geçtiğimiz yıllara oranla bu denli derinlemesine incelendiği desteklendiği bir durumla karşı karşıyayız özelikle internet haberciliğinin gelişmesi ile birlikte halka daha hızlı haber yapabiliyoruz bu sebeple eskiye oranla bir haberi çok daha hızlı bir şekilde öğrenebiliyoruz ve toplumun her kesimine hitap edebiliyoruz örneğin bir haberin doğru olup olmadığını bir çok haber kanalından takip edebiliyoruz ancak basın özgürlüğü konusunda hala çok gerideyiz. RTÜK tarafından uygulanan basına yönelik sansür ve Fox TV’ve, Halk TV’ye dayatılan para cezası ve ekran karatma olaylarında gördük. Çok yakın bir zamanda Olay TV kapandı bu olaylar göz önünde bulundurulduğunda pek çok ülkeye oranla geriden geliyoruz. Ben bir gazeteci adayı olarak bu durumun düzeltilmesini istiyorum aksi halde basın özgürlüğüne dair böyle konuşmaya devam edebiliriz…

ÖNCEKİ HABER

Gençlerin coğrafyaları farklı, talepleri ortak

SONRAKİ HABER

Metin Göktepe mücadelemizde yaşıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa