03 Şubat 2021 07:00

Metin Göktepe mücadelemizde yaşıyor!

Metin Göktepe’nin gözaltında dövülerek katledilişinin üzerinden 25 yıl geçti ve uğruna hayatını verdiği mücadelede hala gazeteciler yaşadıkları baskılara karşı gazeteciler baskılara karşı duruyor.

Metin Göktepe | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eyüp Emek Gençliği

Türkiye, RSF’in (Reporters Without Borders - Sınır Tanımayan Gazeteciler) basın özgürlüğü listesinde 180 ülke içerisinde 154’üncü sırada bulunuyor. Türkiye’de şu an 67 gazeteci ve medya emekçisi yazdıkları veya söyledikleri yüzünden cezaevlerinde tutuluyor. Gazeteci ve medya emekçilerinin özgürlükleri ellerinden alınırken, halkımızın da haber alma hakları ellerinden alınmaya çalışılıyor. Bu durum biz gençleri diğer yaş gruplarına göre daha derinden etkiliyor. Gençler artık gazetelere ve gazetecilere güvenmiyor, haberleri, doğru ya da yanlış, sosyal medya hesapları üzerinden takip ediyor. Sosyal medya her ne kadar özgürlükçü bir anlayışla haber sunmaya devam etse de; hangi haberin doğru, hangi haberin yanlış, hangi haberin tarafsız, hangi haberin bir amaca hizmet etmeden yazıldığını bilemeyen gençler de bütün gördükleri haberlere eleştirel ve savunmacı bir tavırla yaklaşırken yeni fikirler öğrenmeye bu şekilde kapalı hale geliyor.

MÜCADELEMİZDE YAŞATALIM!

Gazeteye, gazeteciye, basın emekçilerine ve medya emekçilerine en çok ihtiyaç duyduğumuz böyle anlarda, sadece günümüz iktidarı değil, geçmişte yaşanan olaylardan bildiğimiz gibi iktidarlar bütün baskılarını, gözaltı ve hapis tehditlerini, ölüm tehditlerini, yıldırma politikalarını basın emekçilerinin üzerine çeviriyor ve insanların haber alma haklarını ellerinden alıyor.

Uğur Mumcu, Hrant Dink, Abdi İpekçi, Turan Dursun, Metin Göktepe ve daha nice basın emekçisi toplumun aydınlanma mücadelesi içerisindeyken yaşamları ellerinden alınan basın emekçilerindendir. Koşulların ağırlaştığı ve baskıların arttığı günümüz şartlarında, geçmiş dönemde bu onurlu mücadelelerinde hayatlarını kaybetmiş emekçileri anmamız, unutmamamız ve mücadelelerini emanet aldığımız çizgide yaşatmamız gerektiğini düşünüyoruz.

“METİN GÖKTEPE DURAĞI” DİLEKÇE KAMPANYASI

Evrensel gazetesi muhabiri olan Metin Göktepe onurlu mücadelesinde polis tarafından yaşamı elinden alınan bir basın emekçisi olarak, kendisini gerçeğin sesi olmaya adamış ve bu uğurda semtimizde gözaltına alındığı sırada can vermiştir. Metin Göktepe’nin gözaltında dövülerek katledilişinin üzerinden 25 yıl geçti ve bu süre zarfı boyunca onun inandığı ve uğruna hayatını verdiği mücadelede hala gazeteciler yaşadıkları baskılara karşı çabalıyor ve seslerini duyurmaya çalışıyor. Metin Göktepe bu bağlamda bir gazetecilik sembolüdür ayrıca mahallemizde de saygı duyulan ve sevilen bir isimdir.

Biz Eyüp Emek Gençliği olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden mahallemizde bulunan Öğretmenler Sitesi İETT Durağına Metin Göktepe’nin isminin verilmesini ve bu kapsamda hem Metin Göktepe isminin hem de basın özgürlüğünün öneminin hatırlatılması için bir durak tasarımı yapılmasını talep ediyoruz. Bu talep doğrultusunda semtimizde kamuoyu oluşturarak bir dilekçe kampanyası başlattık. Amacımız sadece bir durağa isim vermek değil, basın özgürlüğüne çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde sembol haline gelmiş Metin Göktepe’nin ve diğer basın emekçilerinin bize açtığı yolda insanlara sesimizi daha gür duyurmaya, basın emekçilerinin üzerindeki baskıların kaldırılması için ses olmaya çalışmaktır.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de basın özgürlüğü sorunsalı

SONRAKİ HABER

CHP'li Adıgüzel: 8,5 milyon öğrenci online dersleri cep telefonundan takip etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa