03 Şubat 2021 07:18

Liselinin bir dönemi nasıl geçti?

Söz konusu eğitim olduğunda herkesin eşit şartlarda yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Herkese eşit sağlanabilecek çözümler üretilmeli ya da geliştirilmeli. Adil bir ortam yaratılmalı.

Görsel: Stories/Freepik

Paylaş

Havin BİLAL

Mersin Akdeniz Sağlık Meslek Lisesi

Pandemi sürecinde bir eğitim-öğretim dönemini daha geride bıraktık. Ben de lise yıllarımın ilk dönemini online eğitim ile bitirmiş oldum. Geriye dönüp koca bir dönem nasıl geçmiş diye baktığımda pek parlak olduğunu söyleyemem.  Lise dönemine uzaktan başlamak başlı başına bir sorundu elbette. EBA sisteminin sürekli çökmesi, online derslerde birkaç sınıf bir arada ders gördüğünden tartışma ortamının olamaması gibi nice sorunla karşılaştım. İnterneti, tableti ya da bilgisayarı olmayan birçok öğrenci varken kimse onları düşünmedi ve onlar bu süreci çok daha zor atlattı. Dersleri online takip etmek yeterince verimli olmadığından kendi çabalarımla bir şekilde halletmeye çalıştım.  Dersi anlamaya yönelik kitaplar, araç gereçler çok maliyetli olduğundan konu anlatımı videoları izleyip, internette bulduğum testleri çözerek dersleri anlamaya çalıştım. Bunların bana katkısı oldu tabii ama yeterli olup olmadığı tartışılır.  Evi okul yapmanın birçok dezavantajı da cabası üstelik.

BÖYLE BİR SÜREÇTE SINAVLAR YAPILMAMALI

Bu dönemde biz liselilerin gündeminde olan bir başka mesele ise sınavlardı. Gelen tepkiler sonucu sınavlar önümüzdeki döneme ertelendi. Bu ertelenmenin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bence sınavlar böyle bir süreçte yapılmamalı. Çünkü her öğrencinin uzaktan eğitim sürecinde olanakları aynı değil dolayısıyla uzaktan yapılan eğitimin verimliliği de her öğrenci için eşit değil.Anlattığım sorunlar karşısında durumu olanlar ya da durumunu zorlayanlar özel okullara geçmeyi tercih etti. Gidemeyenlerin çoğu ise özel okula gitmenin yollarını bulmaya çalışıyor. Özel okullar şimdilik bir çözüm gibi görünse de aslında değil. Çünkü durumu olmayan bizlerin internet ve orada verilen dersler dışında bir olanağı yok. Kimisi bunlara bile ulaşamıyor. Söz konusu eğitim olduğunda herkesin eşit şartlarda yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Herkese eşit sağlanabilecek çözümler üretilmeli ya da geliştirilmeli. Adil bir ortam yaratılmalı. Yoksa bu haksızlık gitgide daha da büyüyecek.Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde umarım bizlerin geleceğinin düşünüldüğü bir tabloyla karşılaşırız. Aşı çalışmalarının başlamış olması yüz yüze eğitim olabileceği noktasında beni umutlandırıyor.

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Maalesef mutasyonlu virüste izole edilen kişi sayısı artıyor

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanlığı: IŞİD'in eğitim bakan yardımcısı Sakarya'da yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa