03 Şubat 2021 07:30

2020’den 2021’e gençlik neler yaşadı?

Gençliğin 2021'den beklentisi ekonomik krizlerin faturasının gençliğin sırtına vurulmadığı bir yıl olmasıydı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Eren ÜNVERDİ

Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri ile sohbetimizde 2020 yılını nasıl geçirdiklerini, 2021 yılından ekonomik beklentilerini, Erdoğan'ın '2021 demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacak' sözleri üzerine konuştuk. Gençlerin ortak düşünceleri ise ekonomik olarak zorluklar yaşamaya devam etmekle birlikte, Erdoğan'ın sözlerinin ise gençliğin beklentilerini karşılamayacağı yönündeydi.

AKADEMİK OLARAK VERİMSİZ BİR YIL

2020 yılının Türkiye'de işçi, işsiz,öğrenci farkı gözetmeksizin gençlik için zor bir yıl olduğu gerçeği tüm konuşmacıların ortak düşüncesiydi. 2020 yılının hayatlarında bir çok değişikliğe yol açtığını söylemekle beraber, yılın akademik olarak çok verimsiz geçtiğini bunun temel sebebinin ise uzaktan eğitim sürecinin niteliksiz ve tüm öğrencileri kapsayan bir eğitim anlayışı doğrultusunda hazırlanmamasıydı. Ayrıca görüştüğümüz öğrencilerden pandemi nedeniyle işsiz kalanlar, bu yüzden ekonomik zorluk çekip ailesinin yanına dönenler de vardı. Gençlerin genel bir eğilimi ise pandemi döneminde herhangi bir maddi destek almamakla birlikte, sorunların faturasını da ödemek zorunda kaldıklarını söylediler. 2020 yılı gençlik açısından, akademik açıdan verimsiz bir yıldı. Pandemiyle beraber birçok öğrenci maddi yetersizliklerden ötürü bilgisayara, internete ulaşmakta güçlük çekti ve derslere dahi erişemedi. Hiçbir arkadaşımız yalnız değil, hiçbir genç kendisini yalnız hissetmemeli. 2021 yılında nitelikli bir eğitim almak için yan yana gelmeli, ortak sıkıntılarımıza karşı birlikte mücadele etmeliyiz.

EKONOMİ ÇÖKTÜ ÖĞRENCİLER İŞSİZ KALDI

2020 yılındaki ekonomik gidişatın özellikle pandemiyle birlikte bir önceki yıllardan daha şiddetli hissedildiği gençlerin ortak düşüncesiydi. İletişim fakültesi öğrencileri 2020 yılının ekonomik olarak zor geçtiği ve 2021 yılında da herhangi bir ilerleme sağlanamayacağı düşüncesinde. Gençler bu sürede çok yıprandıklarını, öğrenci oldukları için genelde kafelerde çalıştıklarını ve buraların kapanmasıyla ciddi ekonomik sorunlarla karşılaştıklarını söylediler. 2020 ve 2021'de başta temel gıda ve yaşam malzemelerine gelen fahiş zamların gençleri çok zorladığı, çalışmanın artık hayatta kalmakla eş değer olduğunu belirttiler. Pandemiyle beraber derinleşen ekonomik kriz elbette gençliği de oldukça etkiledi. Kafelerde, lokantalarda çalışan bir çok arkadaşımız işsiz kaldı ve bununla beraber hiçbir ekonomik destek alamadılar. Temel gıda ürünlerine yapılan zamlar zaten işi olmayan birçok genci çıkmaza soktu. Tüm bunların yanı sıra okula gitmediğimiz halde bizden alınan harç paraları kabul edilemez. Gençlik zamlara ve harç paralarına karşı imza kampanyalarında, eylemlerde bir araya gelmeli çözüm yollarını birlikte tartışmalıdır.

REFORMLAR BİZİ KURTARMIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '2021 Demokratik ve Ekonomik reformlar yılı olacak' sözlerinin gençler için ne anlam ifade ettiği, bu reformlar gençlerin sorunlarını çözebileceğine dair fikirlerini İletişim Fakültesi öğrencileri belirtti. Daha önceden de reform sözlerinin verildiği ancak Türkiye'deki gençlerin başta yıllardır çözülemeyen kalıcı sorunlar dahil olmak üzere hiç bir sorunun çözülmediğini belirttiler. Parasız, bilimsel, demokratik eğitim talebi bile yıllardır çözülememiş şimdi bu reformları nereye koyalım Erdoğan'ın bu açıklamalarının propagandadan ibaret olduğu, gerçeği yansıtmadığı gençlerin hemen hemen tümünün ortak düşüncesi. Reform sözlerinin hemen arkasından gelen Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum atanmasının öğrencilere yönelik tutumun, gençler açısından reform döneminin başlamadan bittiği gerçeğini gözler önüne serdi. 20 senelik iktidarları boyunca gençlerin hayatlarını kolaylaştıracak tek bir şey yapmayanların reform sözleri birer yalandan ibarettir. Erdoğan iktidarı üniversiteleri kendi ideolojik yapısına göre şekillendirmek için adeta bir mücadele vermekte ve buna boyun eğmeyen her genci "terörist, hain" ilan etmektedir. Bu reformların kendi iktidarlarını güçlendirmek için halka karşı yapılacak reformlar olduğunu biliyoruz.

YAN YANA GELMELİ MÜCADELE ETMELİYİZ

Türkiye gençliğinin bugünkü yönelimi tek adam rejimi ve siyasi iktidarın söylemleri ile ortak bir noktada buluşamamaktadır. Görüşmeye katılan arkadaşların 2020 yılında yaşadıkları ve 2021'den beklentileri ekonomik krizlerin faturasının gençliğin sırtına vurulmadığı bir yıl olmasıydı. Ayrıca gençlik yoksulluk ve sefaletin derinleştiği ülkemizde yemekhane kartında para kalmadığı için intihar eden Sibel Ünli, ve gelecek kaygısı yüzünden intihar eden genç işçi Furkan Celeplerin yaşadığı bir dünyayı yaratmak istiyor. Demokratik ve ekonomik reformların gençlerin sorunlarına çare olmadığı genel bir eğilim olarak karşımızda dururken, gençlerin intihar etmediği, gelecek kaygısı duymadığı, kampüslerinde özgürce eğitim alabildikleri bir dünyanın örgütlü mücadelenin saflarında gerçekleşeceği gençlik kitleleri içerisinde daha somut bir olgu olarak karşımızda duruyor. Sorunlarımıza çare olabilecek tek güç biz gençleriz, bunun için yan yana gelmeli ve omuz omuza mücadele etmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de otomotiv sektörü ve TOGG

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanı Koca: Türkiye'de koronavirüsün iki farklı varyantına daha rastlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa