03 Şubat 2021 10:34

Myanmar'da sağlık çalışanları darbeye karşı sivil itaatsizlik eylemi başlattı

Myanmar'da 74 hastanede sağlık çalışanları, darbeye karşı sivil itaatsizlikte bulunarak iş bırakma eylemi yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Myanmar'da halk ve sağlık çalışanları darbeye karşı sivil itaatsizlik eylemi düzenledi. Ayrıca ülkede 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle düzenlenen askeri darbenin ardından gözaltına alınan 400 kişinin daha serbest bırakıldığı açıklandı.

Ülke çapında 74 hastanede sağlık çalışanları, darbeye karşı sivil itaatsizlikte bulunarak iş bırakma eylemine başladı.

Sosyal medyada oluşturulan Sivil İtaatsizlik Hareketi sayfasındaki açıklamada, "Askeri rejimin siyasi meşruiyeti tanımamasından ötürü biz de onları hükümet olarak tanımıyoruz. Kritik durumdaki hastaları hiçbir şekilde umursamadığını gösteren gayrimeşru askeri rejimin emirlerine uymayı reddediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, sağlık çalışanlarına, sivil itaatsizlik hareketine destek verme çağrısı yapıldı.

Sosyal medyadaki açıklamanın ardından örgütlenen çok sayıda sağlık çalışanı, direnişi simgeleyen yazı ve pankartlarla çekilmiş fotoğraflarını paylaşarak askeri idareyi kabul etmediklerini belirtti.

Ayrıca ülkenin en kalabalık şehri Yangon'da dün gece halk davullar çalarak araba kornaları eşliğinde darbeye karşı sloganlar atarak sokaklarda dolaştı. Dillendirilen talepler arasında, darbeden önce gözaltına alınan ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii'nin serbest bırakılması da yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Myanmar'da 8 Kasım 2020'deki seçimlerin oy sayımında hile yapıldığı iddiaları nedeniyle ülkede gerilim tırmanmıştı. Ordu yanlısı gösterilerin düzenlenmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı, 28 Ocak'ta hükümete seçimlerde hile iddialarına açıklık getirme çağrısında bulunmuştu.

Myanmar ordusu, 1 Şubat'ta yönetime el koymuş, bir yıllığına olağanüstü hal ilan edilmiş, Devlet Başkanı Win Myint, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii ile iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) önde gelen isimleri gözaltına alınmıştı.

İlerleyen günlerde Myanmar ordusu, NLD'nin parti genel merkezi ve yerel teşkilat binalarına baskın düzenleyerek bilgisayar ve dokümanlara el koymuştu.

Ülke idaresini devralan Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, OHAL'in bitmesinin ardından demokratik seçimlere geri dönüleceği sözünü vermiş, NLD lideri Suu Çii ise halka darbeye karşı protesto çağrısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehirli çiftçi: 22 bin liralık borç 150 bin lira oldu, işin içinden nasıl çıkalım

SONRAKİ HABER

Soma için adalet, herkes için adalet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa