03 Şubat 2021 22:43

Z kuşağı gençler: Yönetenlerin yüzünden geleceğe umutla bakamıyoruz

Gençler ‘kazanım’ denilen ve içerisinde bulunulan eğitim sistemi yüzünden geleceğe umutla bakamadıklarını söyleyerek; "Gençler yönetenlerin yüzünden gelecekten umutsuz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bilgesu YURDAKUL
Burak YILMAZ
Manisa

“Z kuşağı eski Türkiye’yi bilmez” tartışmalarını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Eski Türkiye’de yaşamamış gençlerimize kazanımların önemini anlatmakta zorlanıyoruz” ifadelerini Manisa’daki gençlerle konuştuk. Gençlik bu tartışmaların neresinde? Tartışmanın öne çıkan yanlarından birisi de 7 buçuk milyon gencin ilk kez oy kullanacağı verisi olunca biz de ilk kez oy kullanacak gençlere, eğitim sistemini ve gelecekten beklentilerini sorduk.

Gençler ‘kazanım’ diye lanse edilen içerisinde bulunulan eğitim sistemi yüzünden geleceğe umutla bakamadıklarını söyleyerek; “Bizim kuşak eskiye nazaran geçmişin bilgisine daha rahat ulaşıyor, biz her şeyin farkındayız, gençler yönetenlerin yüzünden gelecekten umutsuz” diyor. Eğitim sisteminin işleyişinin yanlış olduğunu belirten gençler bunun gençlerin geleceğe umutla bakmasını engellediğini belirtiyor.

"EĞİTİM SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ YANLIŞ"

Fatih Anadolu Lisesi 2. Sınıf Öğrencisi Umut, geçtiğimiz hafta yaşanan tartışmayı takip etmemiş ancak “Biliyorum, benim yaş grubum Z kuşağı” diyor. “Bizim kuşağın gelecekten bir beklentisi olduğunu zannetmiyorum” ifadelerini kullanan Umut, eğitim sisteminin işleyişinin yanlış olduğunu belirtti.

“Çünkü herkesin yetenekli olduğu alanlar farklı. Ben sayısal derslerde başarılıyken başka bir arkadaşım sözel derslerde, ancak sınavlarda başarılı olma kriteri sayısal dersleri başarmaya dayalı” diye konuşan Umut sınav sisteminin kaldırılması gerektiğini söyledi. Öğrencilerin kendi becerilerine göre okullara yerleştirilmesi gerektiğini belirten Umut, gelecekte mekatronik mühendisi olmak istediğini ekleyerek, “Türkiye’de mühendislerin çalışma koşulları iyi ve iş bulma olanakları yeterli olmadığı için Almanya’ya gitmeyi düşünüyorum” dedi.

"ÜNİVERSİTE OKUMAKTA KARARSIZIM"

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MOSTEM) Makine Bölümü Öğrencisi Umut’un ‘Z kuşağı nedir biliyor musun’ sorumuza cevabı, “Z kuşağı 2023 seçimlerinde oy kullanacak kesim” oldu. “Z kuşağı bilmez” tartışmalarını duyduğunu bu yüzden internetten Z kuşağını araştırdığını söyleyen Umut, “Kendi adıma konuşacak olursam ben her şeyin farkındayım ve bizim kuşağın da öyle olduğunu düşünüyorum. Z kuşağına Atatürk’ü unutturmaya çalışıyorlar gibi söylentiler dolaşıyor. Ama Z kuşağının Atatürk’ü unutacağını sanmıyorum” diyerek yanıtladı.

Geleceğe dair umutsuz olduğunu belirten Umut, “Üniversite mezunlarının bile işsiz kaldığı bu dönemde geleceğe çok tedirgin yaklaşıyorum. Üniversite okuyup okumama konusunda da tedirginim” dedi. İş imkanları dolayısıyla daha avantajlı olduğunu düşündüğü makine bölümünü seçtiğini ifade eden Umut, sınav sisteminde yaşanan değişikliklere tepkisini de şu şekilde dile getirdi: “Ben ilk LGS öğrencisiyim. Bizden önce TEOG sınavı vardı sınava girdiğimizde anlayamadık nasıl olduğunu, süreç bizim için çok zor geçti. Sürekli değişen sınav sistemi öğrenciler üzerinde kötü etkiler yaratıyor.”

"SINAVLAR TAMAMEN KALKMALI"

İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Son Sınıf Öğrencisi Aslı, Z kuşağı tartışmalarından haberdar olmamış. Çocuk Gelişimi Bölümünde okuduğunu söyleyen Aslı, “Gençler yönetenlerin yüzünden gelecekten umutsuz” dedi. Eğitim sistemine ilişkin soruna değinen Aslı, “Sınav sisteminin varlığı kendi başına bir sorun. Sınavlar tamamen kalkmalı ve herkes becerilerine göre alanlara yönlendirilip o alanlarda eğitim almalı” diye konuştu.

Üniversitede de çocuk gelişimi okumak ve akademisyen olmak istediğini söyleyen Aslı, “Ancak içerisinde bulunduğum sistem yüzünden geleceğe umutla bakamıyorum. Örneğin ben Türkçe dersinde çok başarılıyken matematik dersinde o kadar da başarılı değilim fakat ‘çocuk gelişimi’ni tercih etmek için eşit ağırlıkçı olmak zorundayım. Bu durum da benim umutlarımı kırıyor” diye ekledi.  

"SORUNLARIMIZI DAHA RAHAT DİLE GETİRİYORUZ"

Manisa Sosyal Bilimler Lisesi 2. Sınıf Öğrencisi Burak da “Biz 2000 yılı sonrasında doğan gençlerin imkanlarının daha fazla olduğunu düşünüyorum. İnternet ve benzeri mecralara daha kolay ulaşabiliyor, sorunlarımızı daha rahat dile getirebiliyoruz. Aynı zamanda birçok sorunla mücadele ediyoruz. Z kuşağı içerisinde çok fazla akıllı düşünen ve tartışan gençler olduğunu düşünüyorum. Ama bütün bir kuşak tek insanmış gibi değerlendirilerek bir genelleme yapılmaz” dedi.

"PANDEMİ EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNİ ARTIRDI"

Eğitim sisteminde sürekli yaşanan değişiklikler nedeniyle öğrencilerin adaptasyon sorunları yaşadığını ifade eden Burak, “Ben ve yaşıtlarım bu sorunu çok yakından yaşadık. 8. sınıftayken ilk dönem TEOG sınavı vardı ancak ikinci dönem LGS’ye gireceğimizi öğrendik. Bu duruma adapte olmak yeterince zordu ama sonunda sınava girdik. Sonra yine bir bilinmezlik. ‘Hangi okula gideceğiz?​’ Bazı liseler ortalamayla alırken bazıları sınav sonuçlarıyla alıyordu. ‘Açıkta mı kalacağız?​’, ‘İmam hatip lisesine mi gideceğiz?​’ gibi sorularla boğuşurken sonunda bir okula yerleştim. Ancak bu süreçte çok fazla hakkı yenen öğrenci oldu.” diye konuştu.

Siyaset bilimi ve kamu yönetimi okumak istediğini söyleyen Burak, eğitimde fırsat eşitsizliğinin arttığını, pandemide eşit bir eğitim sürecinden geçmediklerini belirterek, “Pandemi sürecinde özel okullarda okuyan arkadaşlarım her türlü eğitim olanağından yararlanırken benim gibi devlet okulunda okuyan öğrenciler eğitim olanaklarından yeterince faydalanamadı” dedi.

"SİSTEMİN SONUÇLARI İŞLEYİŞİN KÖTÜ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"

Manisa Sosyal Bilimler Lisesi 2. Sınıf Öğrencisi Ahmet Hakan ise “Bizim kuşağımızın bilgiye erişiminin daha kolay olduğunu düşünüyorum. Her dönemde olduğu gibi Z kuşağı içerisinde de araştırmayan kesimler olabilir. Bir kuşak için genelleme yapılmasını doğru bulmuyorum. Ülkemizdeki sistemin çıkardığı sonuçlar işleyişin çok kötü olduğunu gösteriyor zaten. Okullar nitelikli öğrenci yetiştirmiyor. Kendi çabalarıyla çalışıp kendini geliştiren gençler de ya işsiz kalıyor ya da çok düşük ücretlerle çalıştırılıyor” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tuzlalı işçiler: Risk altındayız ama aşıda son sıradayız

SONRAKİ HABER

Eskişehir, Trakya ve Ankara’daki cam işçisinden Bursa’daki Şişecam işçilerine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa