BES: TÜİK'in enflasyon sepetiyle zam artışı gerçeği yansıtmıyor
TÜİK’in her yıl değiştirdiği sepetlerle halkın daha da yoksullaştığını belirten Büro Emekçileri Sendikası "TÜİK kamu emekçilerinin tüketim sıklığını da dikkate alan emekçiler için TÜFE yapmalı" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Büro Emekçileri Sendikası (BES), TÜİK verilerinin gerçek hayat pahalılığını ortaya koymaması nedeniyle yaptığı "Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması" anketinin sonuçlarını yaptığı basın açıklamasında paylaştı. BES Genel Mali Sekreteri İsmet Temel, anket sonucunun enflasyonun yıllık değişim oranlarının TÜİK verilerine göre 5-6 puan yüksek çıktığını aktardı. TÜİK’in her yıl değiştirdiği sepetlerle halkın daha da yoksullaştığını ifade eden Temel, “TÜİK Merkez Bankası için ‘Özel Kapsamlı TÜFE’ hesaplıyorsa, kamu emekçilerinin tüketim sıklığını da dikkate alan ‘Emekçiler için TÜFE yapmasını da öneriyoruz” dedi.
Tüm Bel Sen Genel Merkezi’nde yapılan basın açıklamasında kamu emekçilerinin tüketim alışkanlıklarını TÜİK Enflasyon Sepeti (TÜFE sepeti) üzerinden karşılaştırdığı ankete bin 300 büro emekçisi katıldığını ifade eden Temel, “Katılanların yüzde 99,5’i açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekleri yansıtmadığı, enflasyon sepetinde olan mal ve hizmetlerin yüzde 19’unun kamu emekçilerince hiç tüketilmediği, yüzde 18’inin bir yıldan daha uzun süre içerisinde tüketildiği, yüzde 16’sının bir yıl içinde tüketildiği, yüzde 22’sinin bir ay içinde tüketildiği ve sadece yüzde 11’inin günlük tüketildiği ifade edilmiştir” dedi
"ENFLASYON SEPETİYLE ZAM ARTIŞI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"
Kamu emekçilerinin maaşlarına yönelik zamlarda enflasyon sepetiyle belirlenmiş zam artışlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Temel, “Sadece kamu emekçilerinin değil, kamu emekçilerine göre daha olumsuz koşullarda ve daha kötü özlük şartları ile çalışan asgari ücretliler, mevsimlik işçiler ve ev kadınlarının, işsizlerin söz konusu sepet ile uyumlu bir yaşam gerçekliğinin olmadığı görülmelidir. Toplumda hayat pahalılığı olarak ifade edilen ve resmi enflasyon verileri ile uyumlu olmayan zamlar, teknik olarak bu sepetle ilgilidir. Söz konusu sepetin kadınlar, ekonomik olarak geri kalmış iller ve toplumun en yoksulları için de bir geçerliliği olmadığı ifade edilebilir” dedi.
"DEĞİŞEN SEPETLERLE HALK DAHA DA YOKSULLAŞIYOR"
TÜİK’in sepetinde yeni maddeler endekse dahil edilmekte veya da önemini kaybeden maddeler endeksten çıkarılmamakta olduğunu ifade eden Temel, “TÜİK Merkez Bankası için ‘Özel Kapsamlı TÜFE’ hesaplıyorsa, kamu emekçilerinin tüketim sıklığını da dikkate alan ‘emekçiler için TÜFE’ yapmasını da öneriyoruz” dedi. Anket sonucunun enflasyonun yıllık değişim oranlarının TÜİK verilerine göre 5-6 puan yüksek çıktığına dikkat çeken Temel, TÜİK’in her yıl değiştirdiği sepetlerle halkın daha da yoksullaştığını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)