Antepli esnaf: Zamların sebebi hükümetin ekonomi politikaları
Antep Düztepe esnafı, gıda fiyatlarındaki artışların asıl sebebinin hükümetin ekonomi politikaları olduğunu söylüyor.
Ali Bakır, Hasan Bahri Yıldıran, Mehmet Ali Köse | Fotoğraflar: Evrensel
Mahmut SEREM
Antep
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde gıdadaki fiyat artışlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Esnafımızın gerek sebzede, meyvede, bakliyatta da çok ciddi fiyat farklarının olduğunu görüyoruz. Bunun için de Ticaret Bakanlığımız yoğun bir çalışmanın içerisinde. Buradan esnafa sesleniyorum, eğer siz bu süreci böyle devam ettirecek olursanız çok ağır cezalar sizleri bulabilir. Lütfen yaptığınız işi hakkıyla yapın, vatandaşımıza zulüm etmeyin” dedi. Açıklamayı Antep’te Düztepe esnafına sorduk.
İŞ YAPAMAZ DURUMA GELDİK
Düztepe de bakkal dükkanı işleten Ali Bakır, bir ülkenin ekonomik olarak güçlü olmak istiyorsa üretim yapmak zorunda olduğunu belirterek, “Türkiye’de üretim yapan çiftçi sayısının az olmasının en büyük sebebi de AKP ve tek adam yönetiminin yaptığı politikadır. Devletin çiftçiye verdiği destek kayda değer bir destek değil. Çiftçi üretim yapmak için mecburen bankalardan kredi alıyor karşısında da tek mal varlığı olan arsasını ve traktörünü haczettiriyor. Her şeyin pahalı olması ile de satış yapamadığı için elinde kalıyor ürünü ve zarar ediyor. Ödeyemediği kredi borçları nedeni ile de haczettirdiği traktörünü ve arsasını elinden alıyorlar” dedi.
Esnafın durumunun da farklı olmadığını ve her şeye zam geldiğini vurgulayan Bakır, “Halkın durumu ortada. Her şeye zam geldi. Bunun yanı sıra asgari ücretin bu kadar düşük olmasının nedeniyle halkın alım gücü azaldı. Ve biz de iş yapamaz duruma geldik. Artık mızrak çuvala sığmıyor. Sağır sultan bile duydu tek adam yönetiminin bu ülkeyi yönetemediğini” diye konuştu.
ÜRETİMDEKİ GİDERLER ARTTIĞI İÇİN ZAMLAR GELİYOR
Düztepe de manav dükkanı işleten Hasan Bahri Yıldıran, gıda fiyatlarının bu denli artmasının sebebinin üretimdeki giderlerin ve özellikle gübre ve yakıttan dolayı olduğunu söyledi. Bununla beraber fiyatların bu kadar pahalı olmasının bir diğer nedeninin hükümetin sürdürdüğü ekonomi politikaları olduğunu belirten Yıldıran, “Özellikle de üretimin çok fazla dışa bağımlı olması çiftçileri esnafı ve normal olarak halkı da etkiliyor. Artık müşteriler eskisi gibi alışveriş yapamıyor. Pandemi döneminde insanların işsiz kalması ve alışveriş yapamamaları bizleri de çok kötü etkiliyor” dedi.
İŞLER YÜZDE 70 DÜŞTÜ
İnsanların, genel ihtiyaçlarını zorla karşıladıkları bu dönemde, giyim sektörü de aynı durumda. Kıyafet dükkanı olan Mehmet Ali Köse, hafta sonları kapalı olduklarından dolayı işlerin yüzde 70 düştüğünün altını çizerek, dükkanı ayakta zor tuttuğunu söyledi.
Sattıkları malların çoğunun ham maddesinin yurt dışından geldiğini ve doların yükselmesiyle ürünlerin fiyatlarının artarak kendilerine ulaştığını belirten Köse, şunları söyledi: “Bana gelene kadar kaç kişinin elinden geçiyor bu kıyafetler, en önemlisi de benzin masrafları oluyor. Bazı sattığımız kıyafetler köprülerden geçiyor, her geçtiği köprüde geçiş parası veriliyor. Bu durum da ürünlerin fiyatını etkiliyor. Bizim vergilerimiz ile yapılan köprülerden para vererek geçiyoruz saçmalık! Ben sattığım eşyanın ucuz olmasını isterim ki daha fazla satayım. Ama şimdi pahalı olduğu için satamıyorum, ürün elimizde kalıyor.”