Myanmarlı gemi işçileri Evrensel’e konuştu: Darbeyi kabul etmiyoruz, endişeliyiz
Kocaeli'deki bir limana demirleyen Myanmar gemisindeki mürettebat ile ülkelerindeki askeri darbeyi konuştuk. Darbeyi kesinlikle kabul etmediklerini vurgulayan işçiler, aileleri için endişeli.
Fotoğraf: Evrensel
Metin DOĞAN
Kocaeli
Myanmar’daki askeri darbeye yönelik tepkiler devam ederken, çalışmak için yurt dışında bulunan Myanmarlılar geride kalan aileleri için endişeleniyor. Kocaeli’de bir limana yanaşan Myanmar gemisindeki mürettebat da aynı durumda. Güvenliklerini tehlikeye atmamak için geminin ve kendilerinin adlarını yazmamamızı isteyen işçiler, darbeyi kesinlikle kabul etmiyorlar ve ülkelerinde yaşananlardan dolayı kaygılılar.
Myanmar’da 8 Kasım 2020 genel seçimlerinde "hile yapıldığı" iddiasıyla düzenlenen askeri darbenin ardından, Kocaeli’de yük indirmek için bulunan Myanmarlı geminin mürettebatına ülkelerindeki darbeye ilişkin fikirlerini sorduk. Ülkelerinde yaşanan darbeyi kesinlikle onaylamayan işçiler durumdan memnun değil. Darbecilerin hile iddialarının doğru olmadığını savunan işçiler “Bu doğru değil, Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) yüzde 76 civarında oy aldı, iktidar onların. Askerler bir an önce geri çekilmeli, parlamento yeniden çalışmalı” diyorlar.
YENİ BİR ASKERİ DİKTATÖRLÜK İSTEMİYORUZ
İktidar partisinin darbeye karşı çıkma ve askeri diktatörlüğe dönülmesine izin vermeme çağrılarını desteklediklerini söyleyen işçiler, sivil itaatsizliği savunuyorlar. Ülkelerinde daha önce de askeri diktatörlüğün olduğunu ve 1988 yılında çıkan ayaklanmalarda birçok insanın hayatını kaybettiğini belirten işçiler bir daha o günlerin yaşanmasından korkuyorlar.
İşçiler, ülkenin fiili lideri olan ve askerlerin gözaltına aldığı Aung San Suu Çii’yi ise bir halk kahramanı olarak görüyorlar. Myanmar ordusunun, ülkedeki Müslüman azınlık Rohingyalara (Arakanlılar) yönelik katliamlarını sorduğumuzda işçilerden biri ise “Evet, böyle bir durum var, kesinlikle onaylamıyorum, aynı ordu iktidara iftira atarak darbe yapıyor” ifadelerini kullanıyor.
Aileleri ve ülkelerindeki siviller hakkında ne hissettiklerini sorduğumuzda ise “Şimdilik sürekli telefondan konuşuyoruz, kendileri güvende ancak ülkemizde birçok sivil ile birlikte korku ve kaygı duyuyorlar” diyorlar.
Önümüzdeki süreçte askeri yönetimin gölgesinde halkın korku içinde yaşayacağını ifade eden işçiler, durumdan oldukça rahatsız.