Myanmar'da darbe sonrası Facebook'a erişim engellendi
Myanmar’da darbeyle yönetime el koyan ordu, geçeci olarak Whatsapp'tan sonra Facebook'un erişimimin de engellenmesi yönünde karar aldı.
Fotoğraf: AA
Myanmar'da 1 Şubat'ta darbe yaparak yönetime el koyan ve 1 yıl olağanüstü hal ilan eden ordu, sosyal medya platformu Facebook'a erişim engeli getirdi. Darbe sonrası ordunun kontrolünde olan İletişim ve Haberleşme Bakanlığı, Facebook'a erişimin 7 Şubat'a kadar engelleneceğini açıkladı.
Myanmar’da Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii, iktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından ordu yönetime el koydu. Darbenin ardından, Myanmar İletişim ve Enformasyon Bakanlığından bir açıklama geldi.
7 ŞUBAT'A KADAR ERİŞİM ENGELİ
Myanmar İletişim ve Enformasyon Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Facebook'un 7 Şubat'a kadar kısıtlanacağı belirtildi. Açıklamada, "An itibarıyla ülkenin istikrarını bozan insanlar, Facebook kullanarak sahte haberler ve yanlış bilgiler yayıyorlar. Bununla birlikte, insanlar arasında yanlış anlaşılmalara neden olduğu gerekçesiyle Facebook erişimi geçiçi olarak kapatılacaktır" ifadelerine yer verildi.
NE OLMUŞTU?
Devlet Başkanı Win Myint, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) önde gelen isimleri gözaltına alınmıştı. İktidar mensuplarının gözaltına alınmasından birkaç saat sonra orduya ait Myawaddy televizyonunda yapılan duyuruda, ordunun yönetime el koyduğu ve ülkede bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiği açıklanmıştı. Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, OHAL’in bitmesinin ardından demokratik seçimlere geri dönüleceği söylemiş, NLD Lideri Suu Kyi ise halka darbeye karşı protesto çağrısında bulunmuştu. Ülkede geçtiğimiz kasım ayında düzenlenen seçimlerin oy sayımında hile yapıldığı iddialarının son haftalarda yeniden gündeme gelmesi üzerine ülkede gerilim tırmanmıştı. Başkent Naypyitaw ve Yangon kentlerinde ordu yanlısı gösterilerin düzenlenmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı, 28 Ocak’ta yaptığı açıklamada hükümete seçimlerde hile iddialarına açıklık getirme çağrısında bulunmuştu. Myanmar ordusunun yaptığı açıklama darbe tehdidi olarak algılanmıştı. İddialara iktidar kanadından açıklama gelmezken Seçim Komisyonu, 29 Ocak’ta seçimlerde hile yapıldığı iddialarını yalanlamıştı.
NEREDE TUTULDUĞU BİLİNMİYOR
1 Şubat'ta şafak öncesi baskınında gözaltına alındığından beri Suu Çii'nin tam olarak nerede olduğuna dair resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak NLD’den isimsiz kaynaklar, hem kendisinin hem de Başkan Win Myint’in ev hapsinde tutulduğunu söyledi. Tutuklanan diğer milletvekillerinin çoğu BBC News’un haberine göre başkent Nay Pyi Taw’daki hükümet konutlarında tutuluyor ve NLD’nin bir üyesi burayı “yarı açık gözaltı merkezi” olarak tanımlıyor. 1989 ile 2010 yılları arasında yaklaşık 15 yıl tutuklu kalan Suu Çii, gözaltına alınmadan önce taraftarlarını “Darbeyi protesto etmeye” çağırdı. Suu Çii, ayrıca ordunun eylemlerinin ülkeyi tekrar diktatörlüğe sokacağı konusunda uyardı. (DIŞ HABERLER)