04 Şubat 2021 12:14

Ataması yapılmayan öğretmenler: Ücretli öğretmenlik değil, 60 bin atama istiyoruz

2019 Sayıştay raporuna göre Türkiye genelinde 138 bin 393 öğretmen ihtiyacı olduğuna dikkat çeken öğretmenler, bakanlığın 60 bin atama yapmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ataması yapılmayan öğretmenler Ankara’da yaptıkları eylemde, son yıllarda ücretli öğretmenliğin temel istihdam biçimine dönüştürülmesine tepki gösterdi. 2019 Sayıştay raporuna göre Türkiye genelinde 138 bin 393 öğretmen ihtiyacı olduğuna dikkat çeken öğretmenler, bakanlığın 60 bin atama yapmasını istedi.

Ankara Ulus Heykel önünde yapılan eyleme Türk Eğitim Sen de destek verdi. ”Öğretmene Şubat’ta 60 bin atama" sloganlarının atıldığı basın açıklamasında konuşan Dilşad Yılmaz, 2020 Eğitim Bilimleri sınavına 432 bin 753 kişinin başvurduğunu belirterek, “Her yıl çığ gibi artarak büyümeye devam eden ataması yapılmayan öğretmen sayısındaki artış son derece dikkat çekici bir hal almıştır” dedi. 2019 Sayıştay raporuna göre Türkiye genelinde 138 bin 393 öğretmen ihtiyacı olduğu ve 2021 yılında bu ihtiyacın daha da arttığını anlatan Yılmaz, “Bunlar göz önüne alınırsa 60 bin atama talebimizin haklı bir dayanağının olduğunun görülecektir. Milli Eğitim Bakanlığı'na verilen 146 milyar 920 milyon bütçe nedeniyle 60 bin atamanın önünde hiçbir engel olmadığını dile getiren Yılmaz, 2012 yılında 39 milyar bütçeye karşın 56 bin öğretmen ataması yapıldığını söyledi.

Atama bekleyen yüz binlerce öğretmen varken ücretli öğretmenliğin, hem atama bekleyen öğretmenlere yapılan haksızlık hem de eğitim sistemine balta vurmak anlamına geldiğini belirten Yılmaz, “Ücretli öğretmen olarak atanan arkadaşlarımızın meslektaşlarından gördüğü ayrımcılık, Milli Eğitim Bakanlığından gördüğü ücret ayrımcılığı ve alakasız bölümlere alakasız branşların yerleştirilmesi ile gerçekleşen ücretli öğretmenlik; hem öğretmenlerin branşlarına hem öğretmenlerin eğitim hayatları boyunca verdikleri emeklere hem de Türkiye eğitim sistemine yapılmış ve ivedilikle dönülmesi gereken büyük bir yanlıştır. Geçtiğimiz yıllarda belirli bir süre ücretli öğretmenlik yapmış kişilere kadro tahsis edilmiştir. Bu kadro tahsisi beraberinde; masa başında sosyal hayatından, ailesinden, eşinden çocuğundan vakit kısıp dersini çalışan arkadaşlarımız için yapılmış olan bir haksızlıktır" dedi.

2018 yılında alınan ücretli öğretmen sayısının 63 bin 656, 2019 yılında 76 bin 605 olduğuna dikkat çeken Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti: “Bir yılda 13 bin civarında artış gösteriyor ki ücretli öğretmenlik artık bir ihtiyaç olmaktan çıkıp eğitimimizin öz politikası halini almıştır. Eğitime vurulan büyük bir balta olarak addetiğimiz ücretli öğretmenliğin son bulması; hem eğitim sistemi adına hem de atama bekleyen öğretmenler adına büyük bir adım olacaktır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zordaki üretici köylü ‘Cumhurbaşkanının haberi olsa’ diyor ama…

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Cumhur İttifakı ve Meclis bu bileşimiyle demokratik anayasa yapamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa