04 Şubat 2021 12:36

100. Yıl'daki ışık açıp kapatma eylemine polis müdahalesi TBMM gündemine taşındı

HDP'li Filiz Kerestecioğlu, Ankara'nın 100. Yıl Mahallesi'nde Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma için düzenlenen ışık açıp kapatma eylemine polisin müdahale etmesini TBMM gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara'nın 100. Yıl Mahallesi'nde Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma için düzenlenen ışık açıp kapatma eylemine polisin müdahale etmesine dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Kerestecioğlu, "Yurttaşların evlerden yaptığı barışçıl protestoları engellemeye yönelik talimat kim tarafından neye dayanarak verilmektedir" sorusuna yanıt istedi.

Önergesinde Boğaziçi Üniversitesine Melih Bulu'nun rektör olarak atanması sonrası Türkiye’nin birçok ilinde akademik özerkliği savunmak ve rektörlerin seçimlerle belirlenmesi talebini duyurmak amacıyla barışçıl protestolar düzenlendiğini hatırlatan Kerestecioğlu, "Üst düzey iktidar mensuplarının açıklamaları doğrultusunda, bu kayyum rektör atamalarına karşı protestolar her yerde orantısız polis müdahalesiyle hedef alınmaktadır" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak amacıyla ODTÜ'nün yanında bulunan ve öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı 100. Yıl Mahallesi'nde 3 Şubat akşamı 21.00'de düzenlenen ışıkları açıp kapatma eylemine de keyfi şekilde müdahale edildiğini ve yurttaşların polisl tarafından tehdit edildiğini, evlerin kayıt altına alındığını anımsatan Kerestecioğlu, olayın basına yansıması üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğünün şu açıklamasını aktardı:

“3 Şubat 2021 günü saat 21:00 sıralarında 1538. Sokaktaki adreste (tam adresi ve ihbar kaydı kayıtlarımızda mevcut olan) yalnız yaşayan annesinin daire kapısının zorlandığına dair 112 Acil Çağrı Merkezine bir vatandaşımızın yaptığı ihbar üzerine, bölgede bulunan yakın ekipler anons edilerek ihbara konu adrese yönlendirilmiştir. Belirtilen adrese tepe lambaları yanar şekilde intikal eden 77 54 ve 77 558 kod nolu resmi ekiplerimize karşılıklı iki binadaki şahıslarca ısrarlı bir şekilde hakaret edilmiş, şahıslar ekiplerimiz tarafından sağduyulu bir şekilde megafonla sükûnete davet edilmiştir.”

Kerestecioğlu; olayı yaşayanlarla görüştüklerinde ilk polis aracının saat 9.00 civarı sokaktan geçtiğini, çok kısa bir süre sonrasında sokaktaki protesto sesleri yükselince geri dönerek sokağa park ettiğini, “Sizin güvenliğiniz için geldik, ihbar var, hakkınızda işlem yapılır” şeklinde anons yapıldığını, polislerin eylemi engellemeye yönelik varlığına sokak sakinlerinin “Baskılar bizi yıldıramaz” diyerek tepki gösterdiklerini, ardından ikinci bir polis ekibinin de gelerek sokağa park ettiğini, video kaydı alarak bazı binaların fotoğraflarını çektiğini, “Hakkınızda işlem yapacağız” dediğini ve uzunca bir süre orada beklediklerini öğrendiklerini aktardı.

Ayrıca yurttaşların neden kayıt alındığını sorması üzerine polisin "Hakkınızda işlem yapılacaktır. Gözaltında aleyhinize kullanılacaktır" dediğinin de basına yansıdığını söyleyen Kerestecioğlu, "Emniyetin açıklamasında belirttiği şekilde bir ihbar olduğu konusunda sokak sakinlerinin polis tarafından bilgilendirilip bilgilendirilmediğini sorduğumuzda, bu konuda bilgilendirilmediklerini; sokağa gelen iki ekip aracındaki polisler ile iki bekçinin 'kapının zorlandığına dair ihbar' doğrultusunda sokaktaki herhangi bir haneye gitmediklerini, kayda alınan binalar önünde yaklaşık 15 dakika kadar bekledikten sonra sokağı terk ettiklerini aktarmışlardır" dedi.

Kerestecioğlu, bu bağamda şu sorulara yanıt istedi:

  • Ankara 100. Yıl, İstanbul Hisarüstü gibi protestoların yoğun olduğu öğrenci mahallelerindeki artan polis varlığının maksadı nedir?
  • Yurttaşların evlerden yaptığı barışçıl protestoları engellemeye yönelik talimat kim tarafından neye dayanarak verilmektedir?
  • Emniyetin açıklamasında belirtilen ihbar kaydına ilişkin sokakta bulunan polis ekipleri ne yapmıştır? Böyle bir ihbar varsa, sokaktaki yurttaşlar neden bu konuda bilgilendirilmemiştir, neden kimse polislerin böyle bir ihbar doğrultusunda hareket ettiğini görmemiştir?
  • Bir ihbar üzerine sokağa gidilmişse, neden polis ekipleri ihbara müdahale etmek yerine, ihbarla alakası olmayan yurttaşların yaşadıkları evlerin önünde uzun süre bekleyip evleri kayıt altına alınmıştır?
  • Türkiye’nin her yerinde kolluk kuvvetlerinin barışçıl protesto hakkına hukuksuz ve müdahaleleri ile gözaltında kötü muamele olayları hakkında 4 Ocak’tan bugüne kaç kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatılmıştır?

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Baldur işçilerinin grevi 42'nci gününde destek ziyaretleriyle sürüyor

SONRAKİ HABER

Hacettepeli öğrenciler: Mahkum edildiğimiz geleceğe boyun eğmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa