04 Şubat 2021 23:05

Lila Kağıt işçileri: Performansa göre değil hayat şartlarına göre zam

Ocak ayında geçerli olacak ücret zamlarının belirlenmesini şubat ayına erteleyen Lila Kağıt patronu zammı performansa göre belirliyor. İşçiler ise yaşam şartlarına göre zam yapılmasını istiyor.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

İşçi ücretlerine yapılacak zammı ve primleri performansa göre belirleyen Lila Kağıt patronunun keyfi uygulamasına karşı işçiler insanca yaşayacakları ücret talep ediyor. İşçiler zamların hayat şartları baz alınarak belirlenmesini istiyor.

Tuvalet kağıdı, peçete, kağıt mendil ve havlu üreten Lila Kağıt pandemi döneminde yeni aldığı makineler ile üretimini büyütürken, işçiler ise daha ağır koşullarda çalışmaya zorlandı. Ocak ayında geçerli olacak ücret zamlarının belirlenmesini şubat ayına erteleyen Lila Kağıt patronu zam miktarını işçilerin performansına göre belirliyor. İşçilerin bir kısmının asgari ücret bir kısmının da asgari ücretin biraz üzerinde ücret ve yılda performanslarına göre dört defa prim aldığı Lila Kağıt’ta işçilerin performansları ise izin kullanıp kullanmadığına, rapor alıp almadığına, iyi hal ve üretim durumlarına göre belirleniyor.

"İNSANCA YAŞAYACAK BİR ÜCRET İSTİYORUZ"

Her olumsuz durumda işçilerin primlerinden kesinti yapılırken, şimdi de performansa göre zam belirlenmek isteniyor. Bu durumda her işçinin ücreti ayrı olunca işçiler arasında da bir rekabet başladığını belirten Lila Kağıt’tan bir işçi, “Herkes ev geçindiriyor. Hepimiz aynı marketlerden alışveriş yapıyoruz, ihtiyaçlarımız aynı. Hepimiz de üretimin bir parçasıyız. Ama ücrete gelince ayrılıyoruz. Bu bir haksızlıktır. Biz insanca yaşayacağımız bir ücret zammı istiyoruz” dedi. Zammın ve primlerin hayat şartları dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyleyen başka bir Lila Kağıt işçisi ise “Asgari ücrete zam yapılınca bizim ücretler de asgari ücret seviyesine geldi. En az ücrete bile 500 lira zam yapıldığına göre, bizim zamlar bundan daha fazla olmalı” diye konuştu.

PRİM DEĞİL İKRAMİYE OLSUN

Performans uygulaması işçileri canından bezdirmiş durumda. İşçiler tükenirken patronun daha çok kazanmanın yolu olan performans uygulamasına işçiler tepki gösteriyor. Primlerin dahi performansa göre belirlendiğini belirten işçiler prim sistemi yerine sabit ikramiye uygulamasına geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Performansa göre alacakları para belirlenince işçilerin köle gibi çalışmak, şefin gözüne girmek, hastalansa bile rapor almadan çalışmak zorunda kalacağını belirten bir işçi de şöyle devam ediyor: “Performans kadar kötü bir uygulama yok. Hem işçiyi rekabete sokuyor hem de kölece çalışmaya mecbur bırakıyor. Hiçbir işçi diğer işçinin ücretini bilmez. Biz makine gibi çalışırken üretim sürekli artıyor.”

İŞÇİLER SÜREKLİ STRES ALTINDA ÇALIŞIYOR

Lila Kağıt’ta çalışan işçilerin sorunu sadece düşük ücret değil. Aynı zamanda pandemi döneminde artan üretimden dolayı işçiler üzerindeki baskıların da arttığı iddia ediliyor. Sürekli stres altında çalıştıklarını belirten işçiler, “Pandemi döneminde üretim durmadan arttı. Ama işçi sayısı üretim kadar artmadı. Böyle olunca da bir işçi neredeyse iki işçinin yaptığı işi yapmaya başladı. Bir işçinin yaptığı iş hafifleyince hemen başka işe, makineye ve bölüme gönderiliyor. En ufak hatada azar işitiyor veya şefler söylenmeye başlıyor. Böyle olunca yeni giren işçi fabrikada durmuyor. Mühendis geliyor makine temizliğinde veya üretimde şu aşamaları yapacaksın diyor ama operatörler biz öyle yapsak zaman kaybı olur diyerek iş güvenliğine bile uyulmuyor.”

"LİLA KAĞIT BÜYÜDÜ BİZ YOKSULLAŞTIK"

Pandemi döneminde temizlik ve hijyen ürünleri üreten fabrikalar üretimlerini sürekli büyüttü. Kağıt havlu, mendil, peçete ve tuvalet kağıdı üreten Lila Kağıt da bu dönem sürekli yatırımlar yaparak büyüdü. Bir taraftan yeni hatlar kuran Lila Kağıt diğer taraftan da yoğun çalışma ile aynı makineden daha fazla üretim yapmaya başladı. Lila kağıt büyüdü ama işçilerin gelirleri bir yıldır hiç değişmedi. Aldıkları ücretler başta gıda olmak üzere temel tüketim mallarına gelen zamlar ile sürekli eriyerek yoksullaştı. Pandemi döneminde var olanların üzerine tuvalet kağıdı, kağıt mendil gibi yeni hatlar açan Lila Kağıt’ta üretimin neredeyse iki katına çıktığını belirten bir işçi, “Ama bizim ücretler olduğu yerde saydı. İğneden ipliğe her şeye zam geldi. Pazara çıkamaz hale geldik. Bu sene yapılacak zam bizi bir yıl idare edecek şekilde olmalı. Bir yıl sonrasını düşünerek zam istemeliyiz. Yoksa yılın sonunu getiremeyiz” dedi. Başka bir işçi ise “Lila Kağıt büyüdükçe büyüdü biz ise biz ise yoksullaştık” dedi.

BİRLİK OLMAMIZ ŞART

Performans uygulamasının işçiler arasında rekabeti körüklediğini, işçilerin birbirlerine güveni azalttığını belirten bir işçi ise “Biz birlik olsak bu böyle olmaz. Patronun parası mı yok? Var. Hatta şimdi daha fazla kâr yapıyor. Ama bize yok. Çünkü bizi dikkate almıyor. Her işçiye ayrı zam yapılıyor. Buna karşı çıkmalıyız. Herkese eşit zam yapılmalı. Bunun için sesimizi çıkarmamız, birlik olmamız şart. Bu birliği kuramazsak ezilmeye mahkum olacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hacettepeli öğrenciler: Mahkum edildiğimiz geleceğe boyun eğmiyoruz

SONRAKİ HABER

Kayseri’de iş bırakan maden işçileri işveren firma ile anlaşma sağladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa