Yeni e'nin 52. sayısı çıktı | Mezbahada kim var?
Yeni e'nin şubat sayısının dosya konusunda, hayvanlara yönelik işkence, eziyet ve tahakkümün tarihsel ve ekonomi-politik arka planına dair bir tartışma sürdürülüyor.
Görsel: Yeni e'nin Şubat 2021 sayısının kapağı
Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Yeni e’nin yeni sayısı çıktı. Doğukan Dere ve Ekinsu Devrim Danış editörlüğünde düzenlenen bu sayının dosya konusunda hayvanlara yönelik işkence, eziyet ve tahakkümün tarihsel ve ekonomipolitik arka planına dair bir tartışma yapılıyor. Marksizm ve türcülük eleştirisi arasındaki görünmez ağları açığa çıkarmaya çalışıyor.
“Ancak tarihsel maddeci bir türcülük eleştirisinin hayvanlara karşı sistematik bir sömürünün koşullarını göstereceğine inanıyor ve hayvan hakları savunuculuğunun sıkışmış olduğu burjuva liberal akımlara karşı Marksist bir perspektifi geliştirmenin önemini vurgulamak istiyoruz” ifadeleri ile dosyasını sunan dergi, sayfaları arasında birçok sanatçının çizimine de yer veriyor. Dosyanın yazarları Doğukan Dere, Cüneyt Bender, Gizem Haspolat, Deniz Diler, Elmas Deniz ve Özge Özgüner. Derginin ana temasını oluşturan bu çerçevede, Bundnis Marxismus und Tierbefreiung tarafından kaleme alınan Marksizm ve Hayvan Özgürlüğü Üzerine 18 Tez’in yazarları ile gerçekleştirilen bir röportaj da yer alıyor.
TACİZ VE CİNSEL ŞİDDET SORUŞTURMASI
Dergide ayrıca edebiyat ve sanat dünyasının erkek egemen dünyasının bu alandaki kadınların yaşadığı taciz ve cinsel şiddete nasıl olanak sağladığına yönelik Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Eğitim Sen ve Oyuncular Sendikası ile gerçekleştirilmiş bir soruşturma da yer alıyor.
Eray Canberk’in geçtiğimiz ay kaybettiğimiz edebiyatçı Emin Karaca üzerine “Emin Karaca’nın Ardından” başlıklı yazısı, Ayşegül Tözeren’in “Rengin Peşinde: Zahrad” başlıklı yazısı ve İlyas Tunç’un “Yuvarlanan Taş” başlıklı yazıları yine bu sayıda yer alan denemeler arasında yer alıyor.
SÖYLEŞİ, ŞİİR, ÖYKÜ VE ÇİZİMLER
Soner Sert’in Notabene yayınlarından çıkan ve Sibel Öz ve İsmail Afacan tarafından derlenen Müzikte, Sinemada ve Edebiyatta 2000 Sonrası Arabesk Yeniden kitabı üzerine yaptığı bir söyleşi dergide yer alırken; Betül Dünder’in gerçekleştirdiği dergideki bir diğer söyleşi ise Emel İrtem’in yeni şiir kitabı Hu! üzerine.
Şükrü Erbaş, Önder Karataş, Nedim Türfent, Süreyya Aylin Antmen, Seyfi Önder, Sultan Gülsün, Serdar Topaloğlu şiirleriyle; Adnan Özyalçıner, Uzay Gökün ve Hasan Önder Sulu öyküleriyle; Burhan Kum, Aslı Alpar, Sinan Aydın Hasar ve Esin Erdem çizimleriyle şubat sayısında yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)