Malatya'da olmayan yolcu için 200 milyon liralık terminal inşaatı
Malatya’da yıllık 1 milyon 200 bin yolcu kapasitesi olan havalimanına inşa edilmeye başlanan terminalle kapasite 2.5 milyon yolcuya çıkacak ancak havalimanını o kadar yolcu kullanmayacak.
Arşiv | Fotoğraf: Pixabay
Malatya’da yıllık yolcu kapasitesi 1 milyon 200 bin olan ve 2019 yılında 750 bin kişinin kullandığı hava limanına yeni terminal binası inşaatı başladı. Pandemi öncesi -2019 yılı- dahi mevcut yolcu kapasitesinin yüzde 40’ı boş iken, havalimanını 2020 yılında sadece 478 bin kişi kullandı. Buna göre pandemi aylarında havalimanı mevcut kapasitesini yalnızca yüzde 40 oranında doldurabildi. Pandemi aylarında yolcu sayısının artması beklenmiyor.
ŞİRKET 200 MİLYON LİRA KAZANACAK
Dün temeli atılan Malatya Havalimanı yeni terminal binasının halka maliyeti ise 200 milyon lira oldu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılında açılan ihaleye katılan Sertka Mühendislik ve Müşavirlik İnşaat ve Ticaret AŞ, verdiği 194 milyon 347 bin TL teklif ile ihaleyi almıştı. Sertka AŞ ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü arasında, ihale kapsamındaki yapım işine ait sözleşme, 8 Aralık 2020 tarihinde imzalandı.
İHALE OLAYLI GEÇMİŞTİ
Ankara’da yapılan ihaleye 17 firma teklif verirken, Mehmet Beyazit + RFLOGY Ortaklığının, yaklaşık maliyeti 246 milyon TL olan işin yapımı için, bugüne kadar görülmemiş bir şekilde yüzde 99.99 kırımla 32 bin 126 TL teklif vermişti. Bu teklif, “İhaleyi kazanacak firmanın önceden belli olduğu yönündeki” iddialara yönelik bir protesto olarak yorumlanmıştı.
BAKAN KARAİSMAİLOĞLU’NA GÖRE TERMİNALE İHTİYAÇ VAR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Malatya Havalimanı yeni terminal binası temel atma töreninde yaptığı konuşmasında, “Hava yolu ulaşımına yönelik artan yolcu talebinin, giderek hız kazanması nedeniyle yapılan genişletmelerin ileriye yönelik istenilen ihtiyacı karşılayamayacağını tespit ettiklerini, bu amaçla bugünün şartlarına uygun Malatya’ya yakışan yeni bir terminal binası inşasına karar verdiklerini” dile getirdi.
9 BİN 625 METREKARELİK BİNAYA EK 26 BİN METREKARELİK BİNA
Karaosmanoğlu, “Malatya’ya 9 bin 625 metrekare olan mevcut terminal binasının yanına 26 bin 765 metrekare büyüklüğünde yeni bir terminal binası kazandıracağız. Yıllık yolcu kapasitesini 1 milyon 200 bin yolcudan 2.5 milyon yolcuya çıkaracağız. Sadece terminal binası yapmakla kalmayacak; 2 bin 495 metrekare büyüklüğünde ısı ve güç merkezi binası, 112 metrekare apron bariyer binası, havalimanı giriş nizamiye binası, havalimanı iç bağlantı yolları, 301 araçlık otopark, arıtma tesisi ve 48 bin 900 metrekarelik apron ve yer hizmetleri araç sahasını da inşa edeceğiz” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)