06 Şubat 2021 23:10

Rıza Bey Apartmanı park olsun talebi imza kampanyasıyla sürüyor

İzmir depreminde Rıza Bey Apartmanı’nda, Feda, Diren, Lena, Vera’yı kaybeden Yücel ailesi, çocukların anılarını yaşatmak için sosyal medyada #rızabeyparkolsun kampanyası başlattı.

Fotoğraf:RamisSağlam/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Adları Lena, Vera, Feda, Diren, Irmak, Barlas, Ömer, Tekin… İzmir depreminde 28’i çocuk olmak üzere 117 kişi yaşamını yitirdi. Depremde yaşamını yitiren 117 kişiden, 44’ünün cansız bedenleri Rıza Bey Apartmanı enkazından çıkarıldı.

11 çocuğun yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı’nda, Hüseyin Bilgin, Emine Yücel çifti Feda ve Diren’in, Nilay-Deniz Yücel çifti Lena ve Vera’nın acılarını yaşarlarken sosyal medyada #rızabeyparkolsun kampanyası başlattı.

Hüseyin-Emine Yücel

"HERHANGİ BİR YERE DEĞİL"

Feda ve Diren’in babası Hüseyin Yücel, “Deprem farkındalığı oluşması için ‘Rıza Bey park olsun kampanyası’nı başlattık” dedi. Deprem sonrası kendilerini taziye için telefonla arayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a, evlerini ziyarete gelen Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a ve neredeyse tüm ilgili kurumlara park taleplerini ilettiklerini söyleyen Yücel, “Fakat bugüne kadar talebimize kimse olumlu ya da olumsuz dönmedi. Biz herhangi bir yere değil, 11 çocuğun yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı’nın olduğu alana park yapılmasını istiyoruz. Yaşanan acıların unutulmamasını, yaşanabilecek acıların önlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

Yücel, Bayraklı Belediyesinin televizyonundan Rıza Bey Apartmanı’nın yakınındaki Şehit Hakan Ünal Parkı’nın bir kısmının deprem temalı olarak değiştirileceğini duyduğunu söyleyerek, “Bu, hem depremde yaşamını yitirenlere hem de Şehit Hakan Ünal anısına saygısızlıktır. Biz Rıza Bey Apartmanı’nın olduğu alanda küçük ya da büyük fark etmez deprem farkındalık parkı istiyoruz. Bu park kent belleğine depremi devamlı hatırlatacak bir park olmalı” dedi.  

"PARKI İZMİRLİLERDEN TALEP EDECEĞİZ"

Feda ile Diren’in annesi Emine Toklu Yücel günlerce enkazın başında umutla beklediklerini anlattı. Yücel, zaman içinde çocuklarının, yeğenlerinin ve diğer yaşamlarını yitirenlerin unutulduğunu, her canın birer rakama dönüştüğünü anlatarak kampanyayı başlattıklarında istedikleri tek şeyin yaşanan acıların unutulmaması olduğunu belirtti. Emine Yücel, bu talebin çocuklarını yitiren tüm ailelerin talebi olduğunu ifade ederek, “Bu talep sadece bizim değil tüm İzmirlilerin talebi olmalıdır. Bugüne kadar girişimlerimize yanıt alamadık. Bundan sonra ‘Rıza Bey park olsun’ talebimizi yetkililerden değil İzmirlilerden talep edeceğiz. Bu alan park olsun içinde çocuklar oynasın, içinde deprem anıtı olsun yaşananlar unutulmasın” diye konuştu.

"RIZA BEY PARKI DEPREM EĞİTİM ALANI OLMALI"

Lena ve Vera’nın annesi Nilay Yücel bir eğitimci olarak çocuklarının parkta çok şey öğrendiğini hatırlatarak, “Çocuklarımın en mutlu olduğu anlar parkta geçirdikleri anlardı. Orada sosyalleşiyorlar, paylaşımı öğreniyorlardı. Parkın içinde sadece insanları değil oradaki kedileri, köpekleri, karıncaları görüp tanıyorlardı. Orada yaşamı paylaştıkları canlılara saygı duymayı öğreniyorlardı” dedi. Yücel taleplerini yineleyerek, “On bir çocuğumuzun yaşamını yitirdiği alana park yapılmasını istiyoruz. Tüm yaşam alanlarımızın güvenliğinin hatırlanması ve deprem farkındalığı yaratması için. Bu park çocuklar için ne kadar oyun alanı olacaksa, vatandaşlar için de yaşanan acıların unutulmaması için bir anıt olacak” diye konuştu.

Vera ile Lena’nın babası Deniz Yücel de deprem sonrası Rıza Bey Apartmanı’na gittiklerinde binanın tamamen çöktüğünü gördüklerini hatırlatarak, etrafındaki binaların sadece hasar aldığını söyledi. Deprem sonrası pansuman çözümlere değinen Yücel, ‘Aman yenisini yaparız, unutulur gider’, bakış açısı hakim. Biz bu parkın, aynı alanda olmasını birçok açıdan istiyoruz. Bu alanda 11 çocuğumuz can verdi. Kimse bizim yaşadığımız acıları bir daha yaşamasın istiyoruz” dedi.

MİLLETVEKİLLERİNE MEKTUP

Aileler başlattıkları #rızabeyparkolsun kampanyasını sosyal medyadan sonra tüm İzmirlilerin katılımına açtıkları imza kampanyasına dönüştürdü. 4 Şubat’ta da Cumhuriyet Meydanı’ndaki postaneden İzmir milletvekillerine hazırladıkları #rızabeyparkolsun mektuplarını gönderdi.

ÖNCEKİ HABER

Tüm Bel-Sen Çeşme Belediyesi ile TİS imzaladı

SONRAKİ HABER

Fransa'dan Boğaziçi Üniversitesi eylemine destek: "Kayyuma hayır"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa