07 Şubat 2021 23:12

Termo Teknik işçileri: Asgari ücrete talim ediyoruz

Asgari ücretin saatlik karşılığı gelen zamla birlikte brüt 14,9 lira oldu. Yıllardır sözleşme yapan MESS kapsamındaki Termo Teknik’te 3-4 yıllık kıdemi olan işçilerin saat ücretini geçti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

MESS sözleşmesi kapsamında olan Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Çorlu’daki Termo Teknik fabrikasında asgari ücrete gelen zamdan sonra genç işçilerin saat ücretinin asgari ücret düzeyinde veya biraz üzerinde olması tepkilere neden oluyor. Haziran ayından sonra fabrikadaki yoğunluktan dolayı 12 saat çalışan işçiler “Hayatımız fabrika ile ev arasına sıkıştı” diyor. Bir ay önce bir işçinin kovid-19’dan dolayı hayatını kaybettiği Termo Teknik’te işçiler “Biz bedel ödedik, daha da bedel ödemek istemiyoruz” derken, bütün bu gelişmelere sessiz kalan Özçelik-İş’e ilişkin ise “Sendikanın varlığı ile yokluğu belli değil” diyor.

İŞÇİLERİN YÜZDE 40’I ASGARİ ÜCRET ALIYOR

Asgari ücrete gelen zam sonrası asgari ücretin saat ücreti brüt 14,9 lira oldu, yıllardır sözleşme yapan Termo Teknik’te 3-4 yıllık kıdemi olan işçilerin saat ücretini geçti. MESS sözleşmesi kapsamında yer alan fabrikada çalışan işçilerin neredeyse yüzde 40’ı şimdi asgari ücret veya biraz üzerinde ücrete çalışıyor. Üç yıldır Termo Teknik’te çalıştığını söyleyen bir işçi “Sözleşme imzalanmadan önce yeni işçi olduğum için asgari ücret ile çalışıyordum. Sözleşme imzalandıktan sonra iyi zam aldık diyorduk. Ücretin dışında ikramiyelerimiz ve bazı sosyal haklarımız var. Benden 1-2 sene önce işe girenler ise birkaç kuruş fazla alıyorlar. Yani, sözleşmenin üzerinden daha 2 yıl geçmeden yeniden asgari ücrete talim etmeye başladık” diyor.

İşçiler arasında önemli oranda ücret farkı olduğunu söyleyen genç bir işçi ise “10-15 yıllık işçiler neredeyse bizden 2 kat fazla maaş alıyor. Ama onların sayısı azalıyor. Yeni işçi girdikçe asgari ücrete çalışan işçinin sayısı azalıyor. Birkaç sözleşme sonra burada herkes asgari ücretli olacak. Bunun için sözleşmelerde ilk önce işe giriş ücreti belirlemek gerekli” diyor.

"ÜRETİM ARTTIKÇA BİZ EZİLDİK"

Pandemi döneminin başında işler biraz azalsa da Termo Teknik yılın son aylarında yoğun bir tempoda çalışmaya başladı. Yıllardır yatırım yaparak büyüyen İngiliz sermayeli Termo Teknik üretimin arttığı aylarda işçileri 12 saat çalıştırmaya başladı. Bir işçi şunları söylüyor: “Haziran ayından sonra üretimde ciddi bir artış oldu. Yeni kurulan sekizinci bant da devreye girdi. Üretim o kadar arttı ki işçi sayısı yetmiyordu. Bu nedenle 12 saat çalışmaya başladık. Bu arada yeni işçiler de alındı ama yine de yetişemiyorduk. Pazarları, bayramlarda, 1 Ocak’ta bile çalıştık. Son hafta üç vardiyaya geçtik ama biz de çok ezildik. Üretim arttıkça üzerimizdeki yük de arttı. Ben günlük 30-40 ton malı indirip kaldırırken bu 50-60 tona çıktı. Buna ne kas ne de kemik dayanır. Üretim arttıkça biz daha çok ezildik.”

"BİZ BEDEL ÖDEDİKÇE ÜRETİM ARTTI"

Kronik rahatsızlığı olduğu için rapor alan bir Termo Teknik işçisi de bir ay önce kovid-19 sebebiyle hayatını kaybetmişti. Ama bu dönemde fabrikanın üretimi daha da arttı. İşçilerin göstermelik diye tabir ettiği bazı önlemler dışında vardiya giriş ve çıkışlarında değişiklikler yapılarak yoğunluk önlenmeye çalışıldı. İşçiler yine de 50’den fazla işçinin virüse yakalandığını söylüyor. Ağır çalışma koşullarından dolayı onlarca işçinin meslek hastalığına yakalandığı fabrikada üretim artışı ile fabrikanın pandemi döneminde kârını büyüttüğünü söyleyen işçiler “Biz bedel ödedikçe üretim arttı. Bu büyüme ve kâr bizim omuzumuzda yükseldi” diyor.

"ÖZÇELİK-İŞ ORTADA GÖRÜNMÜYOR"

Üyesi oldukları Özçelik-İş’e de tepki gösteren işçiler şunları söyledi: “Ücretler erimiş, bir yıl önce alınan zam ikinci sözleşmeye kadar devam etmiyor, çalışma koşulları ağırlaşmış, fabrikada kovidden geçilmiyor, bir arkadaşımız hayatını kaybetmiş. 12 saat çalışmamıza rağmen yemek ve kahvaltılar karnımızı bile doyurmuyor. Ama Özçelik-İş ortada yok.”

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'na suikast girişimi davasında 19 sanığın cezası onandı

SONRAKİ HABER

Arçelik işçisi: Robotlar bandı yavaşlatıyor diye devre dışı bırakılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa