07 Şubat 2021 23:03

Arçelik işçisi: Robotlar bandı yavaşlatıyor diye devre dışı bırakılıyor

"Sözde sanayide 4.0’ın propaganda edilip üretim robotlaşacak diye bizlere sunulduğu bugünlerde fabrikamızda robotlar bandı yavaşlatıyor diye devre dışı bırakılıyor."

Arşiv fotoğraf: DHA

Paylaş

Arçelik İşçisi
Çerkezköy

Merhaba Evrensel okurları, internette Koç Ailem isimli hesaplarından, Koç bünyesindeki işyerlerinin çalışma alanlarının ne kadar güvenli ne kadar huzurlu olduğunu anlatan, hatta fabrikaların evimizden bile daha güvenli olduğunu iddia eden videolar “İçinde Koç var” denilerek paylaşılıyor. Ben bir Arçelik işçisi olarak işçinin neler yaşadığını anlatmak istedim. Sözde evimizden bile güvenli olan fabrikamızda bir arkadaşımız Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ne sendikadan ne de yönetimden bir açıklama gelmedi. Koç kendine “İçinde Koç var” diye bir slogan belirlemiş ama bunun işçiler içindeki söyleniş şekli “Koç’un sadece adı var.”

Pandemi döneminde üretimde rekor üstüne rekor kırmaya çalışan, bantların tempoyu kaldıramayıp halatlarının koptuğu, sözde sanayide 4.0’ın propaganda edilip üretim robotlaşacak diye bizlere sunulduğu bugünlerde fabrikamızda robotlar bandı yavaşlatıyor diye devre dışı bırakılıyor. Bant temposu az geldiği için işçiler kendi kol güçleriyle bant üzerinden makineleri çekip montajı yapıp makineleri diğer arkadaşına itmek suretiyle bandı hızlandırıyorlar. Kimi yerlerde sabit 60 santimetre mesafe ile çalışılıyor ve buna rağmen 2021 hedefinin en az yarım milyon daha yükseleceği konuşuluyor.

Sözleşmemiz yerinde sayarken hatta enflasyona göre geri giderken, alım gücümüz düşerken bize fedakarlıktan bahsedenlerin işçinin gözündeki yeri bellidir. Bizim için eğer bir yerin içinde Koç varsa orada omuz sakatlıkları, bel fıtıkları, boyun fıtıkları vardır, yoğun tempo, yoğun bir sömürü vardır demek.

ÖNCEKİ HABER

Termo Teknik işçileri: Asgari ücrete talim ediyoruz

SONRAKİ HABER

UNO Ekmek işçisi yazdı: TİS süreçlerini niye gizliyorsunuz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa