07 Şubat 2021 23:24

UNO Ekmek işçisi yazdı: TİS süreçlerini niye gizliyorsunuz?

"Toplu sözleşme taslağı hazırlanırken, ne kadar yüzdelik ücret artışı olacağı hiç işçiye sorulmuyor. Sendikanın temsilci ve baştemsilcisi emir komuta zinciri gibi sendika yönetimi ne derse onu yapar.”

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

UNO Ekmek işçisi
İstanbul

Merhaba, ben UNO Ekmek ve Unlu Mamüller’de çalışan bir işçiyim. Hak, kural, söz söyleme, sendikal demokrasi, işçi iradesi, politika yapma... Tüm bunlar nerede yok deseler sağır sultan bile UNO’da yok der. Yıllardır Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş var fabrikamızda. Öyle bir sendika ki işçinin gözünün içine bakarak her yıl, her ay, her toplu sözleşme dönemi için ayrı ayrı şeyler söyler. Size sormadan toplu sözleşme imzalamayacağız denir ama el altından çoktan imzalanıp işçinin karşısına getirilir. Toplu sözleşme taslağı hazırlanırken, ne kadar yüzdelik ücret artışı olacağı hiç işçiye sorulmuyor. Sendikanın temsilci ve baştemsilcisi emir komuta zinciri gibi sendika yönetimi ne derse onu yapar. Kime sorsan hangi işçiye sorsan Öz Gıda-İş patron sendikası der.

Bunu söylemesine söylüyoruz ama niye bu sendikayı değiştirmiyoruz düşüncesini bir türlü yüksek sesle tartışmıyoruz. Büyüklerimizin söylediği bir laf vardır, “32 dişimizi saymış bir kere” diye. Yani bizim ne yapıp yapamayacağımızı sendikacılar biliyor. Böyle olunca UNO işçisi birbirine güvenemiyor. Her deneme ve her başkaldırı sonuçsuz kalınca olan öncülük yapmaya çalışan işçilere oluyor. İki yıl önce bir grup işçi arkadaşımız “Sendikal demokrasi olsun, temsilciler seçimle seçilsin” diye sandık önerdiler, 150 işçi de imza verdi. Ama ne olduysa öncülük yapan arkadaşlarımız yalnız bırakıldılar. Yine DİSK’e bağlı Gıda-İş te örgütlenen 9 arkadaşımız işten atıldı. Ama bu arkadaşlarımız ilk defa bir şeyi kırdılar. İşçi bir şeyi kararlıca isterse onu yaparlar dedirttiler.

6. dönem TİS sonrası bunlar oldu. 7. TİS dönemi nasıl başladı nasıl bitti kimse anlamadı. Şimdi 8. TİS sürecindeyiz. Her TİS süreci 5-6 ay gecikmeli başlar, çok çabuk da biter.

Salgının kol gezdiği bir dönemde aralıksız çalıştırıldık. Ücretlerimiz artan hayat pahalılığı, geçim zorluklarından hiç oldu. Tek bir kuruş ek zam olmadı. Bu süreçte işten atılan, mecburen işten ayrılan arkadaşlarımız oldu. Operatör ve ustabaşılar hariç ücretler çok düşük. Yıldız Holding hissesinin önemli payını İspanyol patrona sattı. Değişen bir şey yok tabi alan memnun satan memnun. Olan biz işçiler oluyor. UNO’da sendika değiştirilmeden, sendikal demokrasiyi işler hale getirmeden, TİS’lere işçi iradesi yansıtılmadan hiçbir şey değişmez.

SİYASET İŞÇİYE YASAK SENDİKACIYA SERBEST!

Ama işçiler olarak biz tamamen devre dışıyız. TİS taslaklarını biz hazırlamıyoruz, sendika bize sorarak taslak hazırlamıyor, Oturumlardan haberimiz olmuyor, ruhumuz bile duymuyor. Ev geçindiremiyoruz, ücretimiz anca kira ve faturalara yetiyor. Bu sorunlarımızı TİS dönemlerinde, sendikacılar geldiklerinde, işyeri temsilcilerini yakaladığımızda söylüyoruz ama hiçbir adım atılmıyor. Sendika yöneticileri ve temsilciler siyaset yapıyorsunuz deyip bizi bile azarlıyorlar. Ama kendileri siyasetin kralını yapıyorlar. AKP’ye yağ çekmek için, “Reise laf yok” demek için yarışıyorlar. Bir işçi siyasi görüşüne uygun bir partiden, bir gazeteden bahsedemezken onlar dilediği gibi bağırıp çağırıyorlar.

UNO işçileri olarak bu durumu değiştiremezsek köleliğe devam ederiz. Asla sendikal demokrasiyi getiremeyiz. Bu TİS süreci hayati bir süreçtir. Ağır ekonomik saldırılar karşısında direnmek zorundayız. Yoksa tepemizde boza pişirmeye devam eder UNO patronu ve dümen suyuna giden Öz Gıda-İş. Korkunun ecele faydası yoksa o zaman UNO işçileri olarak bedel ödemeye hazır olmamız lazım. Sabahtan akşama kadar kendi kendimize Öz Gıda-İş patron sendikasıdır bundan kurtulmalıyız demekle kalmak elde var sıfır olur. UNO işçisi sözünün eri olmak durumundadır. Başka yol ve seçenek kalmamıştır. Sendikacı 10 bin lira alacak ben 20 yıllık işçi olarak 3 bin lira alacağım. Hangi vicdana sığar bu? Yeni bir satış sözleşmesine ya evet diyeceğiz ya da mücadele edip kötü gidişatımıza son vereceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Arçelik işçisi: Robotlar bandı yavaşlatıyor diye devre dışı bırakılıyor

SONRAKİ HABER

Mülkiyeliler Birliği: Üniversite yeniden inşa edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa