Aykut Kence Evrim Konferansı'nın ilk gösterimleri sona erdi
Aykut Kence Evrim Konferansı, YouTube kanalı üzerinden katılımcılarla buluştu. Organizasyon ekibi, amaçlarının bilimi büyük kitlelere ulaştırabilmek olduğunu söyledi.
Görsel: ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu
Berk YANLIZ
Ankara
Aykut Kence Evrim Konferansı’nın (AKEK) ilk gösterimleri sona erdi. Pandemi öncesi ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde (KKM) düzenlenen ve gelenekselleşen AKEK, pandemi koşulları nedeniyle bu sene online olarak Aykut Kence Evrim Konferansı YouTube kanalı üzerinden katılımcılarla buluştu.
6-7 Şubat tarihleri boyunca ilk gösterimi yapılan konferansın 15. yılında arkeogenomikten, neandertallere, solunum yolu virüslerinin ortaya çıkışından, seminal sıvı proteinlerinin evrimine, gülmenin pozitifliği ve sosyal ilişkilere etkisinden, bal arılarının değişen dünyamıza uyumuna, stresin uzun süreli etkilerinden, insan evriminin genetik kanıtına kadar birçok konuda sunum yer aldı.
Konferansın online olmasının avantajını kullandıklarını belirten AKEK organizasyon ekibi, programlarından dolayı Türkiye’ye gelemeyen hocaların sunumlarını da izleyicilerle buluşturdukları için mutlu olduklarını söylediler.
AKEK organizasyon ekibi, hazırladıkları ve konferansın geleneği haline gelen Primat Evrimi ve Jeolojik Devirler sunumlarını, geçtiğimiz yıllarda konuşma yapan bazı hocaların konuşmalarını da YouTube kanalı üzerinden izleyicilerin erişimine sundu.
AKEK organizasyon ekibi, amaçlarının her zaman kar gütmeden bilimi olabildiğince büyük bir kitleye ulaştırabilmek olduğunu söyledi. Farklı ülkelerden alanında uzman konuşmacıların katılımıyla evrimi, evrim teorisi kavramlarını ve bu kavramlar arasındaki ilişkiyi halka anlatmak ve evrim hakkında doğru bilinen yanlışları düzeltmek olduğunu vurguladı. Konferansın ücretsiz olması ve çeviri desteği sunması, sözlerini kanıtlar nitelikte.
Sunumlar arasında ise H. Melike Dönertaş’ın yaşlanmanın neden evrimsel süreçte elenmediğini sorgulayan, bu durumu açıklamaya çalışan 300’den fazla teoriden 3 tanesini yapılan deneyleriyle beraber anlattığı ve canlıların sağlıklı yaşam süresinin nasıl uzatılabileceğine dair yapılan çalışmalardan bahsettiği sunumu dikkat çekiydi.
Dikkat çeken bir diğer konuşma ise Prof. Rasmus Nielsen’in insan evriminin kanıtları üzerine türümüz homo sapiens ve neandertaller arasındaki DNA alışverişine ve popülasyonların genom dizilerine bakarak, ilk olarak Afrika’da nasıl ortaya çıktıklarını ve dağıldıkları çevrelere sağladıkları adaptasyonun genetik kanıtlarını anlattığı sunumdu.