07 Şubat 2021 13:00

Eylem yaptıkları için haklarında dava açılan Debateks işçileri berat etti

Kırklareli’deki Debateks’te arkadaşlarının zorla başka bir sendikaya üye yapılmasına karşı eylem yapan ve haklarında dava açılan 4 işçi ve sendika yöneticisi hakkında beraat kararı verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kırklareli’de bulunan Debateks’te arkadaşlarının zorla başka bir sendikaya üye yapılmasına karşı eylem yapan ve haklarında "hürriyetten yoksun bırakma" suçlamasıyla dava açılan 4 işçi ve DİSK/Tekstil Merter Şube Başkanı Asalettin Arslanoğlu hakkında beraat kararı verildi.

DİSK/Tesktil 2015 yılından itibaren Debateks Tekstil’de sendikal örgütlenme faaliyeti sürdürmeye başlamıştı. Üye sayılarının artmasıyla Debateks patronu, işçilerin sendikadan vazgeçmeleri için toplantılar yapmış, işçilere, “Vazgeçin, başka örgütlere gitmeyin, burası sendika kaldırmaz, istifa edin, işyerini kapatırım ya da taşırım” diyerek sendikadan vazgeçirmeye çalışmıştı. Daha sonra patronun işçilerin yaptığı toplantıları kamera ile kayıt altına aldırmasıyla, toplantıları kayıt altına alan iki işçi “özel hayatın gizliliği ihlali” nedeniyle ceza aldı.

2017’nin kasım ayında ise DİSK’e üye olmadığı tahmin edilen işçiler cumartesi günü fazla mesaiye çağrıldı ancak mesaiye kalmak isteyen DİSK/Tekstil üyesi işçilere ise fazla mesai yaptırılmadı. Yönetimin mesaiye çağırdığı işçilere “Markalar sendika istiyor, o yüzden birazdan size işlem yapacaklar yoksa fabrikayı kapatırım, işsiz kalır başka yerde iş bulamazsınız” denilerek, diğer işçilerle iletişim kurmamaları için ellerinden telefonlarının alınmasından sonra işçiler Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş yetkilileri tarafından Öz İplik-İş’e üye yaptırıldı.

Arkadaşlarının zorla başka bir sendikaya üye yaptırıldığını öğrenen DİSK/Tekstil üyesi işçiler de eylem yapmak üzere fabrikada toplandı. Yapılan eylemden rahatsız olan patron yetkililerinin jandarmaya haber vermesi üzerine, eylem nedeniyle 4 işçi ve DİSK/Tekstil Merter Şube Başkanı Asalettin Arslanoğlu hakkında “fabrika müdürünü hürriyetinden yoksun bıraktıkları” iddiasıyla dava açıldı. Geçen cuma günü görülen dava duruşmasında 4 işçi ve Arslanoğlu beraat etti.

Ancak 2017 yılında patronun desteğiyle Öz İplik-İş’in yetki alması sonucu DİSK/Tekstil üyesi işçiler üzerindeki baskılar da devam etti. İşçilerden birini tehdit eden fabrika sahibi Dursun K. yargılandı ve ceza aldı. 11 DİSK/Tekstil üyesi ise küçülme gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçilerin işe iade ve sendikal tazminat davası ise sürüyor. (Kırklareli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aykut Kence Evrim Konferansı'nın ilk gösterimleri sona erdi

SONRAKİ HABER

Ülkücüler, Hacettepe öğrencilerinin WhatsApp grubuna tehdit mesajları attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa