07 Şubat 2021 23:55

HDP Grup Başkan Vekili Oluç: Tek adam rejimini yeni yasalarla perçinlemek istiyorlar

HDP bugün toplumun çeşitli kesimleri ile buluşacağı “Adalet Kampanyası’nı başlatıyor. HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç ile yaptıklarını ziyaretleri ve gündemdeki gelişmeleri konuştuk.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

HDP bugün toplumun çeşitli kesimleri ile buluşacağı “Adalet Kampanyası’nı başlatıyor. Öncesinde muhalefet partilerine yaptıklarını ziyaretleri ve gündemdeki gelişmeleri konuştuğumuz HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, yaptıkları görüşmelerde ekonomiden demokrasiye kadar ülkenin temel sorunları konusunda ortak bir çerçevenin ortaya çıkabileceği izlenimi edindiklerini anlattı. Bu süreçte iktidarın “yeni anayasa” fikrini ortaya atmasına ilişkin ise Oluç, iktidarın tek adam yönetimini yasal düzenlemelerle perçinleme arayışı içerisinde olduğunu, muhalefetin bunun bir parçası olmayacağını dile getirdi.

Muhalefet partileriyle yaptıkları görüşmelerde Türkiye’nin temel meselelerini konuştuklarını anlatan Oluç, “Hem ekonomik ve sosyal alanda hem de demokrasi ve hukuk alanında yaşanan büyük krizi konuştuk. Artık bir hukuk devletinden, hukukun üstünlüğünden bahsetmek mümkün değil. Her şey keyfi olarak işliyor. Yargıya hiçbir güven kalmadı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında tek adam rejimi, yargı ve yasamayı egemenliği altına almış durumda. Denetimi engellediği gibi bütün yasaları da kendi ittifakı ile çıkarabiliyorlar. Yerel demokraside kayyumlar rejimi oluşmuş vaziyette. Türkiye’de bu iktidarın değişeceği bir geçiş sürecine ihtiyaç var. Bu anlamda ekonomi, haklar, özgürlükler konusunda hangi politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini konuştuk” dedi.

"ORTAK MÜCADELE ZEMİNİ İÇİN YETERLİ"

Seçim ittifakının gündemlerinde olmadığını belirten Oluç, sıkça gündeme getirdikleri demokrasi ittifakı hakkında “Bu sorunları ortak demokrasi mücadelesinde nasıl aşabiliriz? Bunun adına onlar güçlendirilmiş parlamenter sistem, biz demokratik parlamenter sistem diyoruz, ismi önemli değil. Bizim bir yol temizliği önerimiz var” dedi.

Millet İttifakı ile parlamenter sistem konusunda hangi ortak fikirlere sahip olduklarını sorduğumuzda Oluç, genel olarak kuvvetler ayrılığı, hukukun  üstünlüğü gibi konularda, Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere uyması, kadına yönelik şiddet, eğitimin sorunları gibi birçok konuda yakın fikirlerin olduğunu söyledi. Ancak farklılıkların da olduğunu belirten Oluç, “İlk iki görüşmeden bir ortak çerçevenin ortaya çıkabileceğine dair hava gördük. Üslupta kimi farklılıklar olabilir ama ortak mücadele zemini fikrinin şekillenmesinde yeterli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Türkiye’de çok büyük adaletsizliklerin olduğunu belirten Oluç, demokratik kitle örgütlerinden Meclis içinde ve dışındaki partilere kadar en geniş ortaklıkların sağlanmasının bu adaletsizlikleri ortadan kaldırmanın imkanını sağlayacağını söyledi. Bu anlamda geniş bir çağrıları olduğunu ifade eden Oluç, birlikte mücadelenin toplum açısından elzem olduğunu söyledi.

İKTİDARI SÜRDÜRMELERİNİN KOŞULLARINI KONUŞUYORLAR

Siyasi partiler arasında ziyaret trafiğinde iktidarın “yeni anayasa” çıkışı gündeme geldi. Bu konuda seçim ve siyasi partiler yasasında değişiklik hazırlıklarını konuştuğumuzda Oluç, şöyle yanıt verdi: “Türkiye’de seçim ve siyasi partiler yasasının demokratikleşmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Ancak iktidarın temsilde adaleti artırmak, katılımı artırmak ve daha demokratik bir parlamenter sistem düşüncesinde olduğu kanaatinde değiliz. Yapmak istedikleri değişikliklerin arka planında yeni bir seçimde iktidarı korumanın arayışı var. O arayışla seçim ve partiler yasasına bakıyorlar. Cumhur İttifakının iktidarı sürdürmesinin koşulları için bunu konuşuyorlar. Bu konuda zihniyet farkımız var. 12 Eylül darbe anayasasıdır, başlangıcından beri darbe ruhu ve zihniyeti taşıyor. Otoriter, despotik, ırkçı yanları var. Anayasa’nın değişmesi gerektiğini muhalefettekilerin yanı sıra iktidardakiler de söylüyor. Ancak bugüne kadar Anayasa tümüyle yenilenememiştir. Demokratik, katılımcı ve sivil bir anayasaya ulaşılamamıştır. İktidar yeni anayasa tartışmasıyla tek adam yönetimini yasal düzenlemelerle perçinleme arayışı içerisinde.”

"AKP’NİN ANAYASA SİCİLİ BOZUK"

AKP’nin sicilinin bu konuda bozuk olduğunu ifade eden Oluç, 2011 yılında ortak anayasa komisyonunu AKP’nin devirdiğini, ardından kendisine uygun değişiklikleri peyderpey getirdiğini, 2017 referandumunda tek adam rejimi kurulduğunu söyledi. Bu anlayışla yapılacak bir anayasadan olumlu sonuç çıkmayacağını belirten Oluç, muhalefet partilerinin de iktidarın tek adam rejimini sağlamlaştırmasının bir parçası olmayacağını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 112 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İşçiler fabrikalara, gardiyanlar cezaevine hapsedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa