07 Şubat 2021 22:43

Eğitime ulaşamayan çocuklar SEYMER’lerde eğitime ulaşmaya çalışıyor

Seyhan Belediyesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezleri (SEYMER), uzaktan eğitimin yetersiz kaldığı salgın döneminde çocukların eğitimine yardımcı oluyor. SEYMER eğitmenleri ve velilerle konuştuk.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Zaten eşitsiz olan eğitimde makasın daha da açıldığı pandemi günlerinde Seyhan Belediyesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezlerinde (SEYMER) açılan yaz okulları ve kurslar bu makasın biraz olsun kapatılması için çocuklara ve kadınlara bir şans oluyor.

Seyhan’da 10 mahalledeki şubelerde kadınlara sertifikalı, ücretsiz meslek kursları veriliyor. Bu şubelerden Şakirpaşa SEYMER’de temel bilgisayar eğitimi atölyesine gelen çocuklar için düzenlenen sertifika töreninde konuştuğumuz veliler uzaktan eğitimde hem vakit olarak hem de bilgi olarak çocuklara yetemediklerini belirterek belediyenin bu hizmetinin devam etmesini istediklerini söyledi.

"HEM EĞİTİMDE HEM SOSYAL ANLAMDA DESTEK VERMEYE ÇALIŞIYORUZ"

SEYMER’lerin bağlı olduğu Seyhan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Müzeyyen Pınar Kamay, içinden geçilen zorlu süreçte çocukların eğitimin yanı sıra sosyal hayattan da uzak kaldıklarını belirterek “Elimizden geldiği kadarıyla hem eğitim anlamında hem de sosyal anlamda onları desteklemeye çalışıyoruz. Eğitim anlamında belediyemizde bilgi evleri oluşturdu. Bilgi evlerinde EBA destek noktaları yapıldı. En büyük arzumuz tüm mahallelerde bunları uygulayabilmek. Yapabildiğimiz ölçüde de sosyal etkinliklere destek vererek, çocukları biraz olsun nefeslendirip, sağlıklarını da gözeterek nitelikli vakit geçirmelerini sağlamaya çalıştık. İlerleyen günlerde, daha sağlıklı günlerde daha kitlesel çalışmalar yapmak için bu sürecin bitmesi için hevesle bekliyoruz” dedi.

"ÇOCUKLARIN BAKIMI VE EĞİTİM SORUNU PANDEMİDE KADINLARIN SIRTINDA"

SEYMER Şakirpaşa İdarecisi Sema Peynirci, SEYMER şubelerinde meslek kurslarının öncelikli hedefinin kadınların üretimin ve istihdamın içerisinde yer almalarına katkı sunmak ve beraberinde kadınların sosyal, kültürel faaliyetler ile biraz nefes almalarını sağlamak olduğunu söyledi. Pandemi ile birlikte çocuk bakımı yükü artan kadınların aynı zamanda çocukların eğitimi sorunu ile karşı karşıya kaldığını gözlemlediklerini ifade eden Peynirci, “Bugünkü etkinliğimiz meslek kurslarımıza gelen kadınlarımızın çocuklarına yaz tatillerinde şubemizde gerçekleştirilen yaz okulu ve destek derslerimizle ilgili bilgi vermek” dedi. Uzaktan eğitim ile eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin derinleştiğini ifade eden Peynirci, “Biz de şubemizde hijyen ve maske kuralını göz ardı etmeden, sınıf sayılarını da çok azami tutarak çocuklara derslerinde destek olmaya çalıştık. Bu çalışmamızın toplum belediyeciliğinin çok güzel bir örneği olduğunu düşünüyorum. Daha da geliştirmek ve daha faydalı olmak hedefimiz tabii” dedi.

"İNTERNET YOK, BİR TELEFON İKİ ÖĞRENCİ VAR"

Suna Üçler, kızının uzak yerlerdeki kurslara katılamadığını belirterek daha yakın ve ücretsiz olduğu için İngilizce, bilgisayar kurslarına ve derslere yönelik etütlere katıldığını söyledi. Evinde internet olmadığını anlatan Üçler, “Komşudan bağlandım. Sadece benim telefonum vardı. Kızım 7’inci sınıfa gidiyor. Daha çok ona ağırlık verdik. 2’inci sınıfa giden oğlum derslerinin çoğuna giremedi. ‘SEYMER’de ders çalışmak için internete bağlanabilirsiniz’ dediler. Bu hizmetlerden memnunuz. Yaz okulu dışında ayrıca etüt merkezlerinin de açılmasını istiyoruz” dedi.

İNTERNETİ OLMAYAN EVLERDE BİRAZ OLSUN NEFES OLDU

3 çocuğu okuyan Dilber Yılmaz, maddi imkansızlıklar yüzünden çocuklarının eğitimden uzak kaldığı için, çocuklarını SEYMER’e gönderdiklerini söyledi. Eşi tekstil işçisi olan Yılmaz, eşinin çalışmadığı 4 ay boyunca 1600 lira kısa çalışma ödeneği ile geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını anlattı. Evde internet, tablet ya da telefon olmadığını ifade eden Yılmaz, “Üç çocuğum da evde derslere giremedi. En azından eşim çalışsaydı, evime internet çektirebilirdim. Çocuklar dersleri bana soruyorlar ben bir yere kadar biliyorum. Buranın çok faydası oldu. En azından çocuklara sosyal etkinlik oldu. Evde çocukların psikolojisi bozulacaktı” dedi.  Hıdır Kat isimli vatandaş mahallede böyle bir etkinliğin olmasının mahalle için büyük bir artı olduğunu belirterek “Bizim internet, bilgisayar sorunumuz yok ama umarım ikinci dönemde de bu etkinlikler devam eder. Çünkü uzaktan eğitim verimli olmuyor. Yüz yüze eğitim daha iyi oluyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Evrensel'e verilen cezalara karşı okurlarımızın dayanışma ilanları -8 Şubat 2021

SONRAKİ HABER

Kadıköy gözaltılarında tutuklama taleplerinin tümü reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa