Elmadağ'da kentsel dönüşüm değil yılan hikayesi
Elmadağ'da 7 yıldır süren kentsel dönüşüm nedeniyle yüzlerce kişi mağdur. AKP’li belediye projeyi durdurdu, CHP’li yeni belediye bakanlığın sorumluluğunda dedi. Bakanlık tek bir çivi bile çakmadı.
Birkan BULUT
Ankara
Ankara Elmadağ’da 7 yıldır tamamlanmayan kentsel dönüşüm projesi nedeniyle yüzlerce kişi kirada veya son depremde zarar gören riskli evlerde yaşamak zorunda kaldı. İnşaatı yıllardır bitirmeyen AKP’li belediye seçimlerden önce projeyi durdurdu, CHP’li yeni belediye yönetimi ise bütçeyi aşan bu projenin bakanlığın sorumluluğunda yapılacağını aktardı. Seçimlerden üç gün önce projeyi devralacaklarını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise hâlâ tek çivi çakmadı. Yılan hikayesine dönen projenin tamamlanmasını bekleyen Elmadağlılar bir an önce evlerine kavuşmak istiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Elmadağ Belediyesi arasında 2014 yılında imzalanan protokolde, kentsel dönüşüm kapsamında 2 bin 772 konutun yenilenmesine karar verildi. Proje kapsamında Yenice, Yenidoğan, Yenipinar Mahalleleri sınırları içerisinde 1. Etap 596 konut İnşaatı için evlerin birçoğu yıkıldı. Ancak aradan geçen 7 yıl boyunca binaların inşaatı tamamlanamadı, bazı binalar için ise sadece temel atıldı. Mahalle sakinleri yıllardır kirada veya afet riski bulunan evlerde yaşamak zorunda kaldı. Oysa AKP’li belediye son seçimleri kaybetmeden önce durdurduğu projeyi tamamlayacağını iddia etmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da seçimlerden üç gün önce ilçeye gelerek projeyi bundan sonra bakanlık olarak üstlendiklerini açıklamıştı. Fakat yıkılan evler ve tutulmuş sözlerden geriye kalan sadece bitmeyen inşaatlar ve yarıda bırakılmış temeller kaldı.
Yıllardır evlerine kavuşamayan mahalle sakinleri yaşadıklarını Evrensel’e anlattı. Yenidoğan Mahallesi Muhtarı Seyit Can, projeye göre iki üç yılda 596 kişilik konut yapılacağını ama hâlâ bitirilmediğini söyledi. Ne bakanlık ne de belediyenin verdiği sözleri tuttuğunu anlatan Can, artık bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Can, seçimlerden önce inşaatın yarıda bırakıldığını, sonrasında da yeni belediye yönetiminin bütçe olmadığını söylediğini dile getirdi.
"HERKES TOPU BİRBİRİNE ATIYOR"
Kentsel dönüşüm projesinde evleri yıkılan Orhan Küçükşahin de 3 katlı evinin kentsel dönüşüm projesi kararıyla yıkıldığını, yıkılmayan evlerin de kamulaştırıldığını söyledi. Yıllar içerisinde müteahhitlerin değiştiğini, seçimlerden önce inşaatın durduğunu belirten Küçükşahin, 840 TL’lik kira yardımının da sürekli aksadığını söyledi. Küçükşahin, “2019 yılının temmuz ayında teslim edilecekti. Yeni seçilen belediye başkanına gittik. Elinden geleni yapacağını, eski yönetimden borç bırakıldığını söyledi. AKP ilçe başkanına gidildiğinde bizim yapacak bir şeyimiz yok deyip, belediyeye yönlendirdiler. Yüklenici firma da kayboldu... Herkes topu birbirine atıyor. Bence bu işin sorumlusu bakanlık ve Önceki Belediye Başkanı Gazi Şahin’dir” dedi.
İbrahim Değer de yaklaşık 7 yıl önce kentsel dönüşüm birinci etabının başlayacağının söylendiğini anlattı. O dönem kendilerine kamulaştırma kararı tabliğ edildiğinde uzlaşmadıklarını ama mahkeme gittiklerinde sonuç alamadıklarını ifade eden Değer, “Sonra tapumuzu belediyeye devrettik. Buradaki 3 mahallede yaşam durdu. Bize ‘18 ayda evinizi teslim edeceğiz’ dediler. Burada afet riski var denildi. Yakın zaman önce Kalecik’te deprem olunca, buraya yakın olduğu için bazı vatandaşların evi hasar gördü. Seçimden sonra Yeni Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın’a sorduk. Başkan yetkililerle görüştüğünü söyledi ama aradan bir buçuk yıl geçti” dedi.
DEPREMDE EVİNİN HER YERİ HASAR GÖRDÜ
Son depremde evi hasar gören Şakire Yakışır, tüm odalarında meydana gelen hasarı göstererek şöyle konuştu: “Benim evim de kentsel dönüşüme girdi ve son depremde neredeyse yıkılacaktı. Çok hasar gördü. 6-7 sene oldu, ben evime badana ya da tadilat yapamıyorum. Mahallede ekmek alacak bakkalımız bile kalmadı. Buraya dört tane bina dikip gittiler. AKP zamanında da CHP zamanında da aynı... AKP ilçe başkanı da geldi baktı duvarlara ama belediyeye git dedi. E ben sizi niye çağırdım o zaman?”
"MALİYETİ BELEDİYE BÜTÇESİNDEN FAZLA"
Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan CHP’li Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın, sorumluluğun bakanlıkta olduğunu ve maliyetin belediye bütçesini aştığını söyledi. 2014 yılına kadar proje aşamasının sürdüğünü belirten Aşkın, “İlk zamanlarda bakanlıktan belediyeye maddi ödenek veriliyor, hak edişler ödeniyormuş. Sonra gelmemeye başlamış. İller Bankasından kredi çekilmesi için bakanlık ve belediye arasında protokol imzalanmış. Fakat bu krediyi kimin çekeceği belirtilmemiş. Bakanlıktan 8 milyon lira gelmiş, 5 buçuk milyon kredi çekilmiş, belediye öz kaynaklarından da 1 buçuk milyon kullanılmış” dedi. 2018 yılında müteahhitleri kurtarma yasasının, inşaatın yarıda kalmasına neden olduğunu söyleyen Aşkın, artan maliyetler nedeniyle yüklenicilere fesih hakkı getirildiğini, uzayan fesih işlemleri yüzünden projenin aksadığını dile getirdi.
AKP il ve ilçe başkanlarıyla birlikte Bakan Kurum ile görüştüklerini aktaran Aşkın, projenin bakanlık tarafından üstlenileceğini söyledi. Bakanlığın projeyi ihale birimine sevk ettiğini belirten Aşkın, “Tahminim 6. aya kadar bakanlık burasının ihalesine çıkacak. Okulun sağ tarafındaki boş alana 434 konut yapacak. Bakanlık bizim üzerimizden alacak. Sadece 1. etap 102 milyona çıkmış. Şu anki maliyetlerle 150 milyona çıkıyor ve belediyenin bütçesi 50 milyon lira. Bunun TOKİ kanalıyla yapılması gerekiyor. Bakanlık 434 konut ihalesine çıkacak ve bakanlık adına aldığımız tapuları devredeceğiz. Artık bakanlık muhatap olacak” dedi. Ancak geri kalan etaplarda insanların mağdur olacağını belirten Aşkın, bu nedenle kalanların imarında değişiklik, doğal gaz ve altyapı gibi destekler sunabileceklerini dile getirdi.