08 Şubat 2021 19:52

Somalı aileler, duyarlı herkesi 13 Nisan'daki davaya sahip çıkmaya çağırdı

Yargıtay tarafından bozulan Soma davasının ilk duruşması 13 Nisan’da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Somalı aileler duyarlı herkesi davaya sahip çıkmaya çağırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasında Ceza Mahkemesi, Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu dört sanığa "olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama" suçundan ceza verilmesine hükmetti. Kararın ardından Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin beş kişilik heyetinden üçü değiştirildi. Daire, üç eski bürokratın oylarıyla kendi kararını bozarak, "bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan ceza verilmesini istedi. Geçtiğimiz günlerde de değişen karar sonrası Soma davasının duruşma tarihi 13 Nisan 2021 olarak belirlendi.

13 Nisan tarihinde görülecek duruşmada Can Gürkan, Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanacak.

Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak Yargıtay kararı sonrası 13 Nisan’da yeniden görülmeye başlayacak davaya duyarlı herkesi sahip çıkmaya çağırdı.

“BİZE SİL BAŞTAN AYNI ŞEYLERİ YAŞATACAKLAR”

Ceza dairesinin bozduğu karara ilişkin konuşan katliamda oğlu Uğur Çolak’ı kaybeden ve Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak, “Artık bu adalete güvenim kalmadı. Bunların atadıkları insanlarla bu adalet bu kadar olur. Ötekileri saldık, bunları da işte bu kadar yargıladık diyecekler. Bize sil baştan aynı şeyleri yaşatacaklar. Ama bir gün adalet onlara lazım olacak. Bizim verdiğimiz mücadeleyi de vermezler çünkü onlara işlemeyecek adalet. Kararı kendi istedikleri şekilde bozdurup yeniden yeniden önümüze sundular. Neden yeni üye atadılar? Bu olası kasttan yargılama bir nebze de olsa bizi umutlandırmıştı. Yeniden çıkar mıydı adil karar, çıkmazdı ama biraz olsun ferahlamıştık. Kendi kararlarının arkasında durmayan bir heyet getirdiler başımıza işte” diye konuştu.

13 NİSAN’A ÇAĞRI

13 Nisan günü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne görülecek davaya çağrı yapan Çolak, “Sanıklar Can Gürkan, Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt Yargıtay’ın kararına ilişkin savunmalarını yapacak. 13 Nisan’da tüm duyarlı sivil toplum örgütlerini, vatandaşları, sendikaları duruşmaya çağırıyoruz. Davanın takipçisi olacağız diyen herkesi bekliyoruz. Bizler soma madencileri aileleri olarak, dernek olarak bu davanın peşini bırakmıyoruz” dedi.

Reklam