09 Şubat 2021 10:15

İTÜ’de sınav mağduriyetleri son bulmuyor

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri, uzaktan eğitimle ilgili problemlerin devam ettiğini ve okul yönetiminin sorumluluğunu yerine getirmediğini belirtiyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi logosu

Paylaş

Metin Berk SÜER
İstanbul

Geçtiğimiz günlerde açıklanan YÖK Anadolu projesi üzerine bir açıklama yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü İsmail Koyuncu, İTÜ öğrencilerinin mağdur olacağı hiçbir kararı almayacaklarını ve eğitimde sorunların yaşanmayacağını belirten bir açıklama yayınladı. Fakat yapılan açıklamanın aksine İTÜ öğrencileri dönem içerisinde uzaktan eğitimle girilen sınavlarda belirli aralıklarla mağdur olduklarını dile getiriyor.

Son olarak İTÜ’de hazırlık öğrencilerinin dönem içi sınavlarında çöken sistemden sonra hazırlık eğitimini tamamlamak için en son ve önemli adım olan “proficiency” sınavı sırasında sistem bir kez daha çöktü ve birçok hazırlık öğrencisi sınavda mağduriyet yaşadı. Biz de bu yaşananları ve mağduriyetlerin sebeplerini İTÜ’de hazırlık okuyan öğrenciler ile konuştuk.

“ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR ETMEYEN SİSTEM ÇOK ZOR OLMASA GEREK”

İlk olarak Mimarlık öğrencisi Serhat’a düşüncelerini soruyoruz: Öncelikle hatırlanabilirse dönem başında 'MyEnglishLab' adlı uygulama üzerinden verilen ödevlerin dönem sonu notumuzu %5 etkileyeceği söylenmişti. Buna Twitter'da açtığımız hashtag üzerinden itiraz etmiştik. Bu uygulama yine nota etki etti fakat anlaşılan sesimiz duyulmuş ki bu çalışmanın ardından Cities:Skylines oyununu içeren son bir çalışmamız kaldırıldı.

Yaşananlara dair idare açısından kendi gözlemlerini dile getiren arkadaşımız, “Aslında yönetim öğrencilerin sesini duyuyor fakat belli ki aksiyon alamıyorlar” dedi: Bir örnek vereyim, bildiğim kadarıyla üst dönemlerimiz Ayva sisteminde bizden önce sınavlarda problem yaşadılar. Yabancı Diller Yüksekokulu da bunu fark etmiş olsa gerek, bence çok doğru bir hamle yapıp ilk sınavımızı Google Forms üzerinden yaptı. Üzerimizde nasıl bir şanssızlık varsa Google sunucuları tam sınav sırasında çöktü ki bu ancak birkaç yılda bir yaşanır, okulumuzdaki gibi her dönem pek çok kez değil. Önce sınav süresi uzatıldı, biz tekrar çözdük sınavı. Uzatılan süre bitmeye yakın fark ettiler ki öğrenciler rastgele isimler yazıp hemen formu bitirip tüm cevapları görebiliyorlar. Bu aslında bizim iyiliğimiz düşünülerek yapılmıştı, sonuçları anında görmemiz istenmişti. Halbuki tüm senoryalar düşünülmeliydi. Sanırım biraz bundan kaynaklanıyor teknik sorunlar. Yaşanabilecekler önceden prova edilmemiş gibi görünüyor.

Son sınavda yaşanan mağduriyet ile ilgili sözlerine devam eden arkadaşımız, “Bugünkü sınavda ‘Elma’ adlı Moodle altyapısını kullanan bir sistem kullanıldı. Bilgi İşlem yine şaşırtmadı, yaklaşık 1 buçuk saat boyunca site sürekli hata verdi, soruları göremedik. Son yarım saatte sorunsuz hale geldi ve sınav süresinin üzerine 1 buçuk saat daha eklendi” diyerek şöyle devam etti: Şimdi burada şöyle bir sorun var. Öğrenciler sorun yaşıyor, Bilgi İşlem de YDY de bunun farkında fakat öğrencilere 1 saatten fazla bir süre sonra bilgilendirme yapılabiliyor. Yöneticiler daha hızlı ve doğru kararlar alabilmeliler.

Yaşanan birden çok mağduriyet ve sistem sorununa karşın “Belli ki İTÜ bu dönem de uzaktan eğitime devam edecek, sistem sorunları bir an önce giderilmeli. Hata vermeyen bir sınav sistemi istemiştik yalnızca. Çok zor olmasa gerek” diyerek görüşlerini noktaladı Serhat.

"TEKNİK ÜNİVERSİTE TEKNİK SORUNLARI ÇÖZEMİYOR!"

İkinci olarak sohbetimize devam ettiğimiz arkadaşımız başlıyor sözlerine: Teknik üniversitede ‘teknik’ sorunların yaşanması akıl alır gibi değil. 2021 yılında yaşanmaması gereken sorunlar bunlar. Özellikle tüm dünyaya mühendis sağlayan bir üniversiteye yakışmıyor. Teknik üniversitenin altyapısı iyi olur bu gibi sorunlarla karşılaşmayız diye düşünmüştüm, sınava girecek öğrenci sayısı belli buna göre alt yapıyı geliştirmek bir çözüm olabilir lakin bu sorunlar sürekli tekrar ediyor.

Bugüne kadar girdikleri sınavlar hakkında görüşlerini aktarmaya devam eden arkadaşımız, “Hazırlık sınavında yarıyıl sınavı haricinde geçirdiğimiz tüm sınavlar sorunlu oldu. İlk sınavda formu boş gönderip cevapları görebiliyorduk, sınavları oluşturan kişiler platform hakkında daha çok bilgi sahibi olmalı kanaatimce çünkü nesil olarak teknolojiyle çok iç içeyiz ve böyle şeyleri ön görebiliyoruz. En kısa zamanda sorunların çözülmesini diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜREKLİ ÇÖKEN SAYFALAR, MAĞDUR ÖĞRENCİLER…

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden arkadaşımız okulun sisteminden yakınarak başladı sözlerine: Okulda çok yeni olmamıza rağmen okulun öğrenci yanlısı olmadığını fazlasıyla anladık. Okulun zaten öğrencilerin ihtiyaçlarına öncelik vermediği aşikar. İlk sınavda bizim elimizde olmayan bir global çöküntü yaşandı ancak son dakika süre eklendi. Eklenen sürede yetiştirme stresi yetmemiş gibi verilen ek sürenin son dakikalarında sınav iptal edildi. Yani öğrencilerin lehine karar verilmesinden ziyade tüm kararlar spontane gelişiyor gibi gözüküyor. İlk sınavdır dedik, Bilgi İşlem Dairesi'nin de ilk deneyimidir dedik. Bu sefer de ‘Elma’ olarak adlandırılan quiz sitesinden olduk sınavımızı. Kopya önlenebilsin diye sorular ve şıklar karışıktı, buna ek olarak yapılan soruya geri dönülemiyordu ancak kamera-mikrofon şartı yoktu. Gözetleme için yeterli sistem oluşturulmaması anlaşılabilir bir durum ancak 500 ila 1000 kişi olarak sadece şık işaretleyip geçebileceğimiz bir site hazırlamak da çok mu zordu acaba?

Okulun alternatif olarak getirdiği sistemin yetersizliği üzerinden sözlerine devam ediyor arkadaşımız: Sürekli çöken sayfa, yüklenme süresinin uzunluğu, çıkmayan soru ve şıklar... Bilgi İşlem Dairesi'nden hızlı geri dönüşler alınamıyor, alınsa bile çözümcül olmaktan çok gelişigüzel bir şekilde: ‘Yakın zamanda duyuru yapılacaktır, öğrenciler beklemede kalsınlar’. Oysa beklediğimiz her dakika bizim sınavda kaybettiğimiz süre olarak bize döndü. Öğrencilerin ‘Site çöküyor, sınavı çözemiyoruz’ demesine karşın verilen cevap aynen şu şekilde oldu: ‘Panik yapmalarına gerek yok hocam, sayfayı yenilemeyi deneyebilirler, problemlerini de yardım bileti açarak iletebilirler’. En azından sınavın bitmesine yaklaşık 15 dakika kala sınava ek süre verilmişti ama birçok insan daha ilk soruyu göremediği için sınavı çözmeyi bırakmıştı.

İlk sınavlarda yaşananlardan sonra son sınavda yaşanan mağduriyetin bu sürecin devamı olduğunu belirten arkadaşımız, “Yani herhangi bir şekilde olası senaryo kurulmadan son dakikaya kadar duruma bakılıyor, yine olmazsa son dakika müdahale ediliyor. İlk sınavımızda olabilir dedik ancak bu sefer gerçekten çok da ciddiye alınmadığımızı anladık” diyerek görüşlerini noktaladı.

"SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNMALI"

“Uzaktan eğitimin zaten kalitesi halihazırda tartışılan bir şeyken ve köklü okullar bu durumdan muzdaripken bu sorunların yaşanmasına şaşırmıyorum. Ancak yapılan hatalardan ısrarla ders alınmaması ve öğrenciler ekranları başında dakikalarca beklerken ‘bekleyin’ denmesi çok sinir bozucu” diyerek düşüncelerini dile getirmeye başlıyor son sözü alan arkadaşımız: Herkesin sinirlerinin bozuk olduğu bir dönemde bu kadar değersiz hissetmek ve eğitimimizin bu kadar önemsiz görülmesi de öyle. Bu ülkenin geleceği olarak görülüyorsak bir gram önemsenmeyi talep etmek en doğal hakkımız diye düşünüyorum.

Sürecin gidişatı içerisinde yaşanan mağduriyete karşın sözlerine devam eden arkadaşımız, “Son sınavdan gayet mağdur bir biçimde ayrılıyoruz. Ya yüz yüze eğitime geçilmeli ya da bazı şeyler layıkıyla yapılabilmeli” diyerek sözlerini noktaladı.

ÖNCEKİ HABER

TÜVTÜRK’ün 15 istasyonu için TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Tükek: Yeni mutasyonlar alarm veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa