Tokat ve Amasya'da altın madeni endişesi sürüyor: Ormanımız, yaylamız yok olacak
Amasya ve Tokat'ta köylüler altın arama faaliyetleri yüzünden endişeli. Köylüler, "Suyumuz, ormanımız, yaylamız yok olacak" diyor. ÖZDER Başkanı İlhan Şaban ile konuya ilişkin konuştuk.
Fotoğraf: ÖZDER
Özer AKDEMİR
İzmir
Amasya ve Tokat’ın birçok yerinde altın arama faaliyetleri son aylarda yörede yaşayan yurttaşların en önemli kaygılarından birisi haline geldi. Altın işletmecilinin ülkenin diğer yerlerinde yarattığı yıkım görüntülerinin yanı sıra, tarıma, hayvancılığa, sulara ve canlı yaşamına olumsuz etkilerine dair altın işletmeciliği yapılan yörelerden gelen haberler bu endişelerin temel kaynağı durumunda. Bu nedenle yörede yaşayan yurttaşlar aylardır altın işletmeciliğine karşı örgütlenerek mücadele etmeye çalışıyorlar.
Bu örgütlerden birisi de 2014 yılında kurulan Amasya ili Merkez Köyleri Sosyal Yardımlaşma Derneği (ÖZDER). Dernek Başkanı İlhan Şaban konuya dair sorularımızı yanıtladı.
ORMANLARIMIZ YOK OLACAK, KURAKLIK ARTACAK!
Bölgenizde altın ve diğer madencilik çalışmaları son süreçte yoğunlaştı. Nerelerde yapılmak isteniyor bu madencilik faaliyetleri?
Bölgemizde altın ve diğer madencilik çalışmaları aşırı derecede yoğunlaştı. Bölgemizde altın ve madencilik çalışmaları Boğalı Yaylası ve Sakarat Dağı’nda yapılıyor. Son aldığımız bilgilere göre, Amasya il sınırı içerisinde geniş bir alanda altın ve madencilik çalışmaları için planlar yapılıyor.
Bu madencilik faaliyetleri yöre ekolojisini, çevre, tarım ve su kaynaklarını nasıl etkileyecek?
Öncelikle, maden arama ve çıkartma çalışmaları sırasında ormanlarımız yok edilecek. Bölgemizdeki HES’ler nedeniyle yaşamakta olduğumuz kuraklık artacak. Altın ve diğer madencilik arama ve çıkartma çalışmaları sırasında katledilecek ormanlarımızdan sonra kuraklık daha da artacak, zaten zor şartlarda yapmaya çalıştığımız tarım ve hayvancılık faaliyetlerimiz olumsuz etkilenecektir.
BÖLGE HALKI MADENCİLİĞE KARŞI ÇIKIYOR
Maden firmaları yöredeki halkın olurunu aldı mı? Halk bu konuda ne düşünüyor?
Köylerimizden muhtarlarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde, ne maden firmaları, ne de kamu kurumları tarafından bilgi verildiğini öğrendik. Dolayısıyla bölge halkımızı, köylülerimizin süreçten haberleri yok. Biz buradan ulaşmaya çalışıyor ve bilgilendirmeye çalışıyoruz.
Bölge halkımıza, yapılacak altın ve diğer maden çalışmalarının vereceği zararları anlattığımızda onlar da karşı çıkıyor ve tepki gösteriyor.
"BÖLGESEL TEPKİYİ ÖRGÜTLEMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Amasya, Tokat, Samsun gibi çok geniş bir alanda ve farklı şirketlerle yapılmak isteniyor bu madencilik faaliyetleri. Buna karşı yerellerde verilen mücadelelerin birbirleri ile dayanışmasının sağlanmasına dair bir çalışma var mı?
ÖZDER olarak çalışmalarımızı ve Amasya merkeze bağlı köylerimizi bilgilendirme ve karşı durma çalışmalarımızı İstanbul’dan yapıyor ve yönlendiriyoruz. Yerel olarak Amasya ili Taşova ilçemiz, Taşova’da, Tokat ili Erbaa ilçesi Erbaa’da platform kurdular ve yerel olarak çalışmalarını sürdürüyor. Biz ÖZDER olarak özellikle Taşova ilçemizde kurulan platformumuz olmak üzere Erbaa Platformu ile de birlikte hareket ediyor, bilgi alışverişinde bulunuyoruz.
Ayrıca, Amasya Merkeze bağlı Sarayözü köyümüzden ve ADEF Amasya Dernekler Federasyonu Başkan Vekili Sayın Turan Sayar’ın girişimleri ile Karadeniz Dernekler Konfederasyonunu harekete geçirerek, bölgemize, doğamıza kısaca insanımıza zarar verecek olan bu altın ve diğer madencilik çalışmalarına karşı bölgesel bir tepkiye, bölgesel platforma getiriyoruz.