Asgari ücretliye türkü yazan Celo Boluz: Yaşadığımı, gördüğümü yazdım
Celo Boluz, emekçiler için yazdığı “Vah Asgari Ücretliye” türküsünü anlattı.
Fotoğraf: Celo Boluz
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli
Geçim derdinin her geçen vakit daha da zorlaştığı şu günlerde Celo Boluz, “Vah Asgari Ücretliye” diyerek seslendiği türküsüyle emekçilerin sıkıntılarını söze ve müziğe döktü. “Celo Boluz” sahne adıyla bildiğimiz Celal Bayrak ile “Vah Asgari Ücretliye” türküsünü ve pandemide sanatçıların içerisinde bulunduğu durumu konuştuk. Celal’in kısaltması olarak Celo, aşiretinin kısaltması olarak ise Boluz’un birleşimiyle “Celo Boluz” sahne adını kullanan Boluz, “Emekçilerin durumu ortada, içimden gelenleri döktüm onlara. Bazen ‘Ya bu kadar da olmaz’ deyip sinirleniyoruz ya, ben de bunu türküye döktüm” dedi.
"PANDEMİ BENİ 3 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ"
Pandemi öncesine kadar çeşitli konser ve etkinliklerinin olduğunu söyleyen Boluz, “Pandemi beni 3 yıl geriye götürdü diyebilirim. Birçok çalışmamızı, projemizi erteledik. Bu süreç herkesi olumsuz etkiledi, işten çıkarmalar, ücretsiz izinler yaşandı. Sadece müzik yaparak geçimini sağlayan insanlar da çok zorlandı. İntiharların yaşandığını görüyoruz, duyuyoruz. Ben hadi iyi kötü kendimi geçindirecek bir iş yapıyorum, amcamın mobilya atölyesinde çalışıyorum şu an. Ama geçimini sadece müzik yaparak sağlayanlar vardı, onlar çok daha zorlandı. Enstrümanını satan arkadaşlarım oldu. İnsanlar zorda, bazılarımız bu durumdan çıkamıyor” dedi. Türkülerin bugünlerde ilaç olduğunu söyleyen Boluz, “İnsanların dertleriyle dertleniyor, tasalanıyoruz. Bunları yazmaya, söylemeye çalışıyoruz. Bu süreç dert ve tasanın yanında benim için arşivleri açtığım, onları incelediğim bir dönem oldu. Eski türküleri araştırmaya çalışıyorum, kendi bestelerimle uğraşıyorum. Müzik yaparken yazmayı da hiç bırakmadım, durmadan bir şeyler karaladım” şeklinde konuştu.
"EMEKÇİLERİN DURUMU ORTADA"
Her dönemin bir karşılığı olduğunu ifade eden Boluz, “Dönem sadece zaman olarak değişiyor. Pir Sultan, Hızır Paşa’ya karşı yazmış. Aşık Mahzuni Şerif dönemindeki darbelere karşı yazmış. İnsanlar uzaya çıkıyor bizim uğraştığımız şeyler de bunlar işte. Bize de bu dönem düştü” dedi. “Vah Asgari Ücretliye” türküsünün nasıl ortaya çıktığını sorduğumuz Boluz, “Ben kendimden olanı, yaşadığımı, gördüğümü yazdım. Hep bunları yaşadık, hâlâ da yaşıyoruz. Emekçilerin durumu ortada, içimden gelenleri döktüm onlara. Elimden geldiğince ses olmaya çalışıyorum. Bazen ‘Ya bu kadar da olmaz’ deyip sinirleniyoruz ya, ben de bunu türküye döktüm. İnsan kayıtsız kalamıyor. Çevremde, arkadaşlarımın yaşadıklarını görüyorum. İşçi sınıfının yaşadıklarını görüyorum. Asgari ücret açıklandı, bir kısım da 3 bin 100 lira olsun dedi, belediyelerde böyle olacağı söylendi ama bu da çok az, bu da yetersiz” ifadelerini kullandı.
VAH ASGARİ ÜCRETLİYE
Gecekondu evlerinde
Kuru ekmek dillerinde
Dünya yükü bellerinde
Vah asgari ücretliye
Sabah erkenden kalktık
Fabrika kapısı açtık
Yırtık çorap delik çarık
Ah asgari ücretliye
TV’de boy gösterirler
Türlü yalanlar söyler
Hak istedin mi söverler
Yuh hakkımı yiyenlere
İşte böyle geçer zaman
Yağa tuza ekmeğe zam
Yok mu halimize bakan
Kör asgari ücretliye
Böyle gelmiş böyle gitmez
Ocak yanmaz duman tütmez
Milletin halinden bilmez
Yuh vekilim diyenlere