09 Şubat 2021 23:40

Sekiz makineye bakmaya zorlanan işçilere ücretsiz izin dayatması

Haliloğlu Gold fabrikasında bir işçinin baktığı altı makinenin, sekiz makineye çıkarılmak istenmesine karşı çıkan dört işçiye ücretsiz izin dayatıldı.

Haliloğlu Gold fabrikası | Görsel: Google Street View

Paylaş

Umut YEĞİN
Antep

Antep Başpınar Organize Sanayi işçileri güne ücretsiz izin dayatması ve Kod-29 ile işten çıkarma haberleri ile başlar oldu. Haliloğlu Gold çuval fabrikasında bir işçinin baktığı altı makinenin, sekiz makineye çıkarılmak istenmesine karşı çıkan dört işçiye ücretsiz izin dayatıldı. Evrakları imzalamak istemeyen işçilere, “Sizi süründüreceğim. Ta ki kendiniz işten çıkana kadar” denildi.

‘PATRON HEP KAZANDI, OLAN İŞÇİYE OLDU’

Sekiz makineye bakmak istemediği için ücretsiz izne çıkarılmak istenen işçilerden biri, “Zaten biz altı makineye zar zor bakıyorduk. Benim sağlık sorunlarım var mesele. Çalışma saati aynı ama yaptığımız iş artıyor. Altı makine yerine sekiz makineye birden bakmamız istendi. Bizim vardiyamızdan sadece 4 arkadaş sekiz makine ile çalışmayı kabul etti. 14 arkadaşımız kabul etmedi. Sonra benle birlikte 3 arkadaşı daha çağırıp ücretsiz izne çıkardıklarını söylediler” dedi. İşçi ücretlerine gelince yeterince artışın yapılmadığına ama fabrikada makine sayısının arttığına dikkat çeken işçi, “Zaten patron kendisini düşünüyor. Pandemi süreci boyunca pazar günleri bile çalıştık. Hiç boş durmadık. Patron hep kazandı. Olan işçiye oluyor. Zaten düşük ücretle çalışıyoruz. Sekiz makineye bakarsak 250 lira ücret farkı vereceklerini söylediler. Ama bunu kabul etmedik” dedi.

‘BİRLİK OLURSAK BUNUN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ’

İşçi, “İnsan kaynakları müdürü bizden ücretsiz izne çıkarıldığımıza dair evrakı imzalamamızı istedi. ‘Biz sizi 18 Mart’a kadar çıkaracağız’ dedi. ‘Sonra ne olacak’ diye sorduğumuzda, keyifli bir şekilde ‘Sizi süründüreceğim. Ta ki siz işten çıkana kadar’ dedi. Bizde bunu kabul etmedik, imza da atmadık. Ben 11 yıldır bu fabrikada çalışıyordum. 11 yıllık haklarım var içeride. Bu haklarımdan vazgeçmem için uğraşıyorlar. Ama vazgeçmeyeceğim. Bugün de avukatla görüşeceğiz” dedi. Fabrikada bu uygulamayı kabul edip çalışmaya devam eden arkadaşlarına seslenen ve bu durumu kabul etmemeleri için çağrı yapan işçi, “Çalışmayın. Ben 11 senedir bu fabrikada çalışıyorum. Hiçbir zaman işçinin değeri olmadı. Ama biz birlik olursak bunun önüne geçebiliriz” diye konuştu.

‘ÜCRETSİZ İZİN KÖTÜYE KULLANILIYOR’

Ücretsiz izin uygulamasının işveren lehine olduğunu ve işçileri ezmek için bir araca dönüştüğünü söyleyen işçi, “Ben şimdi aldığım para ile bile geçinemiyorum. Şimdi hiç geçinemem. Ücretsiz izin olanağını kötüye kullanıyorlar. Patronlar lehine bir uygulama. Denetleme yapılması gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Özel eğitim ve rehabilitasyon öğretmenleri kamuyla eşit taban ücret istiyor

SONRAKİ HABER

Fransız sivil toplum örgütlerinden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa