Gıdaya gelen zamları konuştuğumuz yurttaş: Torunum boş diye dolaba tekme atıyor

Antep'te bir semt pazarında alışveriş yapan yurttaşlarla gıdaya gelen zamları konuştuk.

09 Şubat 2021 23:15
Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Berfin TÜRKMEN
Antep

Meyve, sebze, yağ ve bakliyat gibi birçok temel gıda maddesine zam geldi. Antep’in Yukarıbayır semt pazarındaki yurttaşlarla gelen zamları konuştuk. Önceden elleri dolu çıktıkları pazardan şimdi bir şey alamadan çıktıklarını belirten yurttaşlar, akşam yemek yapacak malzemelerinin olmadığını söylüyor. Bir yurttaşın söylediği ise halkın durumunu özetliyor: “Torunum boş diye dolaba tekme atıyor.”

"ELİMİZ BOŞ DÖNÜYORUZ"

Yukarıbayır semt pazarı, uzunca bir süredir burada yaşayan yurttaşların ihtiyaçlarını giderdiği bir yer. Her gün özellikle öğleden sonra insanların akşam yiyeceği malzemeleri almak için çıkmasından dolayı kalabalık oluyor. Yurttaşlarla görüşmek için gittiğimiz pazar halen kalabalığını koruyor ancak geçmişe nazaran önemli bir farkla: İnsanlar ya birkaç ufak poşetle ya da hiçbir şey almadan çıkıyor.

Önceden 10 lirayla evden çıktıklarında elleri dolu döndüklerini söyleyen Fatma Özcan,  “Şimdi 50 lirayla elimiz boş dönüyoruz. Evime meyve alamıyorum, meyveler çok pahalı. 2 tane torunum var, meyve yiyemiyorlar. 6 yaşında küçük bir torunum var dolabı açıyor, içinin boş olduğunu görünce tekmeleyerek kapatıyor. Yağ, peynir, şeker alamıyoruz. 5 liralık lolaz aldım bir pişirimlik. Yarın ne yiyeceğimizi düşünüyoruz. Aç yaşanmıyor. Elimizden her şeyi aldılar. Bir devlet vurmuyor ki herkes vuruyor” diyor.

"DUVARLARI YİYEMİYORUZ Kİ, AÇIZ"

Alışveriş yapamadığını ve cebinde 5-10 lirayla evden çıktığını belirten Özcan, “Baba maaşıyla geçiniyorum. Kredi çekip ev aldım ödeyemiyorum zor durumdayım. Yaşamak bile istemiyorum artık. Psikolojim bozuldu. Sakatım çalışamıyorum. Çalışabilsem gider çalışırım. Hiçbir destek almıyorum. Duvarları yiyemiyoruz ki. Açız açıktayız” diye konuşuyor.

Özcan’ın yanında bulunan Şenel Narcı giriyor konuşmaya. Pahalılığın üzerine pahalılığın geldiğini vurgulayan Narcı, şöyle devam ediyor: “Allah herkesin yardımcısı olsun. Vatandaş ne yapacak bilmiyorum. Evi kalabalık olup geçinemeyenler var. Allah zeval vermesin vatanımıza ama bu pahalılık gittikçe daha kötüye gider diye düşünüyoruz.”

"ALDIĞIM MEYVELERİ GERİ BIRAKTIM"

Özcan’ın ve Narcı’nın yanından ayrılıp pazarda dolaşmaya devam ediyoruz. Pazarda penye ve nevresimlere bakan kadınlara denk geliyoruz. Kadınlara zamlar hakkında ne düşündüklerini soruyoruz. Ev hanımı olduğunu söyleyen Selvi Karteler, artık alışveriş yapamadığını belirtiyor. Markete girip birer kilodan meyve almak istediğini aktaran Karteler, “35-40 lira tuttu. Ben de geri bıraktım, almadım. Hastayım, meyve yememem lazım. Demir eksikliğim var, toprak yemek istiyorum. Çalışan yok evde. Ben engelliyim. TOKİ çıktı. Dar gelirliyiz diye verdiler, her yıl üstüne zam geliyor ödeyemiyoruz. Bir şey alamıyoruz her şeye zam gelmiş. Pazara gelip bakıp gidiyorum bir şey alamıyorum. Dolabım bomboş, akşam yemek yapmaya malzeme yok” ifadelerini kullanıyor.

"İNSANLAR 1 KİLO PATATESİ BORÇLA ALIYOR"

Pazarda Ökkeş Aktura ile karsılaşıyoruz. Zamlar hakkında fikrini sorduğumuz Aktura, “Emeklilere yüzde 8 zam verdi, cebimizden yüzde 50 aldı. Baştakiler yüzde 40 aldı zammı. Bir ayçiçeği yağı olmuş 80 lira. Nasıl edeceğiz, durumu görüyorsunuz işte. Memleket bitti, adam memleketi bitirdi. Halkın hali göz önünde. İş yok. Geçin tezgahın başında 1 kilo satabilirsen o zaman konuş. Vatandaş alamıyor. Alım gücü 4’te 1’e düştü. Ben 45 yıldır buradayım. İş yok güç yok, millette para yok. İnsanlar 1 kilo patatesi borca alıyor” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Fransız sivil toplum örgütlerinden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma

SONRAKİ HABER

Denizli Ekmek ve Gül: Yasaklara cevabımızı örgütlenerek vereceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa