10 Şubat 2021 06:21

Prof. Neil ve Ass. Prof. Cox'tan Boğaziçi direnişine destek: Güçlü ve sabırlı olun

3 bin 317 düşünür ve akademisyenin atanmış Melih Bulu’yu istifaya davet ettiği metnin imzacılarından Ass. Prof. Dr. Laurence Cox ve Prof. Michael Neill, Boğaziçi eylemlerine mesaj gönderdi.

Fotoğraf: Mürsel Ç.

Paylaş

Berna KİŞİN

Dünya çapında 3 bin 317 düşünür ve akademisyenin kayyum rektör Melih Bulu’yu istifaya davet ettiği metnin imzacılarından Ass. Prof. Dr. Laurence Cox, “Türkiye iktidarı, kendi kendini yok etme yolunda ilerlemektedir" derken, Emeritus Prof. Michael Neill ise, ana dili ile “Kia kaha, kia manawanui! (Güçlü ve sabırlı olun)” mesajı gönderdi.

Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyım Rektör Melih Bulu’ya karşı öğrencilerin protestoları bir aya aşkın süredir devam ediyor. İktidarın hedef gösterdiği öğrencilere dünyanın dört bir yanından destekler geliyor. Farklı ülkelerinden 3 bin 317 düşünür, akademisyen, öğretmen ve doktora öğrencisi, 4 Şubat’ta paylaştıkları bir metinle polis şiddetini kınayıp, üniversitenin özerkliği için Melih Bulu’yu istifaya çağırdı.

İmzacılar arasında yer alan Maynooth University (İrlanda Ulusal Üniversitesi) akademisyenlerinden Ass. Prof. Dr. Laurence Cox ve Yeni Zelanda Üniversitesi’nden Prof. Michael Neill Mezopotamya Ajansına konuştu.

GURUR VERİCİ

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin başlattığı direnişin küresel ölçekte büyük ilgi gördüğünü belirten Laurence Cox, öğrencilerin özellikle akademik olarak haklarını aramalarının gurur verici olduğunu ifade etti.

Sosyal ve siyasi bir hak olan protesto hakkını kullanan öğrencilerin “terörist” olarak değerlendirilmesinin ise “saçmalık” olduğunu ifade eden Cox, protestolara katılan öğrencilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasının kesinlikle kabul edilemez bir durum olduğunu vurguladı.

ÜNİVERSİTELER NEFES ALMALI

İktidarın, öğrencilere yaptığı baskılarla kendi anayasasından ve taraf olduğu uluslararası anlaşmalardan uzaklaştığına dikkati çeken Cox, aynı zamanda uluslararası insan hakları hukukunu ve akademik özgürlüğün de hiçe sayıldığının altını çizdi.

Cox, üniversitelerin siyasilerin elinde politika aracı olmaktan çıkıp, özerk yönetimlerle akademik alanlar olarak nefes alması gerektiğini belirterek, öğrencilerin direnişini gönülden desteklediğini ve bütün hak savunucularının da bu direnişi sahiplenmesi gerektiğini dile getirdi.

"REKTÖR DERHAL İSTİFA ETMELİ"

Türkiye’nin uluslararası akademik yapısının azaldığını sözlerine ekleyen Cox, “Türkiye iktidarı, bu tür şiddet ve baskıcı politikalar ile kendi kendini yok etme yolunda ilerlemektedir. Bunun karşısında boyun eğmeyen ve öz hakkını talep eden öğrencilerin talepleri karşılanmalı, üniversiteye iktidar eliyle atanan rektör derhal istifa etmelidir” diye konuştu.

NEILL: YAŞANANLAR DEHŞET VERİCİ

Prof. Michael Neill ise, Boğaziçi Üniversitesi içinde yaşananların son derece “dehşet verici” olduğunu belirtti. Neill, “Boğaziçi Üniversitesi bana her zaman aydınlanmış düşüncenin kalesi gibi görünmüştü. Fakat dayatmalarla yıllar içinde giderek daha otokratik hale geldiğini görüyorum” dedi.

"GÜÇLÜ OLUN VE SABIRLI OLUN"

Prof. Neill, şöyle devam etti: “Eski bir arkadaşım, birkaç kez ziyaret ettiğimiz Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bölümünde uzun yıllar kıdemli bir figürdü ve birkaç yıl önce Boğaziçi Üniversitesinde İngilizce bölümü adına konferans vermek üzere davet edilecek kadar şanslıydım. Boğaziçi bana her zaman aydınlanmış düşünenin kalesi gibi görünmüştü ve daha önce rektörler üniversite üyeleri tarafından seçilmesi bu düşüncemin kanıtıydı. Fakat bugün olanları düşünerek yukarıdan dayatılan rektörle bu düşüncemin sarsıldığının şahidiyim. Türkiye’de üniversiteler yıllar içinde giderek daha otokratik hale geldi. Buradan bütün öğrencileri gönülden selamlıyorum. Boğaziçi direnişinde mücadele edenleri destekliyor, bu mücadelelerinde yanlarında olduğumu belirtmek istiyorum. “

Neill, son olarak öğrencilere kendi anadili olan Maorice “Kia kaha, kia manawanui! (Güçlü ve sabırlı olun)” diyerek seslendi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Myanmar'da polis, gözaltında tutulan eski Dışişleri Bakanı’nın parti binasını bastı

SONRAKİ HABER

YTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerinden Boğaziçi ile dayanışma açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa